Naujienos

Jaudinantis visuotinis susirinkimas

Irina Lebsack (l.) und ihre Nichte Daria Kushnirenko berichteten über die Hilfe des Städtepartnerschaftsvereins.

Miestų giminiavimosi asociacija nori ir ateityje remti Ukrainos žmones

Rheine. “2023-ieji buvo puikūs metai miestų partnerystės darbui. Šie metai buvo labai sudėtingi ir lėmė rekordinį susigiminiavusių miestų žmonių susitikimų skaičių”, – savaitgalį miesto rotušėje vykusiame metiniame visuotiniame susirinkime kalbėjo miestų partnerystės asociacijos pirmininkas Reineris Wellmannas (Reiner Wellmann) Rheine. Išklausyti praėjusių metų apžvalgos ir 2024 m. renginių perspektyvų susirinko daug narių. Darbotvarkėje taip pat buvo numatyti valdybos rinkimai. Susirinkusiuosius giliai sujaudino septyniolikmečių ukrainiečių Darjos Kušnirenko ir Irinos Lebsack pranešimas.

“Jos pasisako už santykius su mūsų miesto partneriais Borne, Bernburg, Leiria ir Trakai. Jos yra nuolatinės”, – sveikinimo kalboje sakė mero pavaduotojas Fabianas Lenzas. Asociacijos įsipareigojimas suteikia žmonėms iš dvynių miestų veidą visiems Rheinensers. Rheinenser. “Mes daug sužinome apie šiuos miestus ir tai, kas užima ir rūpi juose gyvenantiems žmonėms. Galime juos pažinti, o tai sukuria artumą, supratimą ir draugystę. Jūsų organizacija veikia kaip multiplikatorius. O tai ypač svarbu šiais laikais ir Europos Parlamento rinkimų metais”, – tęsė Lenzas. Reineris Wellmannas padėkojo mero pavaduotojui ir administracijai už paramą. Be jų asociacijos darbas nebūtų įmanomas tokiu mastu.

Apžvelgiant metus daugiausia dėmesio buvo skiriama daugybei renginių, skirtų 40-mečiui su miestu dvyniu paminėti Borne. Gerdas Cosse parodė vaizdo įrašą, kuriame buvo prisiminta daugybė bendrų renginių. Buvo atnaujinta mokyklų mainų programa su Leiria (Portugalija). Šeši stažuotojai iš Escola Secundaria de Francesco Lobo taip pat buvo svečiai Rheine. Šiais metais aktyviai veikia ir miestų giminiavimosi asociacija, kuri padeda apgyvendinti ir ieškoti stažuotojų. Reineris Wellmannas padėkojo visoms praktikantus priėmusioms įmonėms. Jis taip pat padėkojo Rheine miestui , technikos įmonėms, EEB ir ypač rajono amatininkų asociacijai.

Praėjusiais metais miesto partnerystės draugija pakvietė Nijolę Miškinaitę ir Joną Kriaučiūną, partnerystės “gimdytojus”, iš Trakai. Jie buvo pasitraukę iš aktyvios veiklos. Jų įsipareigojimą Rheine miestas ir miestų partnerystės asociacija pagerbė iškilmingoje ceremonijoje. Naujoji merė Sonja Ristow su delegacija iš Bernburg atvyko į Rheine-Bernburg dienas. Apibendrinant galima teigti, kad tai buvo darbingi metai, per kuriuos įvyko daugybė susitikimų.

Johannui Stoffersui (kairėje) išeinant iš valdybos Reineris Wellmannas įteikė nedidelę dovanėlę.

Valdybos rinkimų rezultatai buvo tik vienbalsiai. Reineris Wellmannas buvo patvirtintas eiti pareigas dar dvejus metus. Taip pat buvo perrinkti iždininkė Ingrid Brauer ir asesoriai Gerdas Cosse ir Winfriedas Hülsbuschas. Naujai išrinktas Ildefons Kirfel. Ateityje jis bus atsakingas visų pirma už mokyklų mainų programą su Leiria. Johannas Stoffersas nebuvo perrinktas. Reineris Wellmannas padėkojo jam už pastarųjų aštuonerių metų atsidavimą daugelyje miestų partnerystės sričių. Naujuoju auditoriumi tapo Udo Bonk.

Praėjusiais metais narių skaičius išaugo iki 264 dėl vienuolikos naujų narių. Susirinkimas tylos minute pagerbė mirusius narius Elfriede Erben, Herbert Büscher, Theresia Weichel, Winfried Wewer ir Udo Mollen. Ingrid Brauer parengta kasos ataskaita parodė sveiką finansinę struktūrą. Asociacija 3000 eurų parėmė jaunimo mainų programą su Leiria. Ukrainai skirtų aukų suma siekė apie 16 000 eurų. Šiomis lėšomis taip pat buvo remiama pagalba traumuotiems ir sužeistiems vaikams tiesiogiai įvykio vietoje.

Ukrainietės Irena Lebsack ir jos septyniolikmetė dukterėčia Daria Kushnirenko trumpai pristatė, ką tai reiškia konkrečiai. I. Lebsack išreiškė padėką už daugybę paramos programų Nikolajeve, Odesoje ir Charkove. “Yra daug žmonių, kurie neturėjo galimybės pabėgti nuo bombų ir raketų”, – pranešė ji. Daugelis vaikų buvo traumuoti ir patyrė psichologinių problemų. Darija Kušnirenko pasakojo, kad būdama 14 metų dėl karo buvo priversta palikti savo namus. “Čia patyrėme liūdnų akimirkų, kai į mano miestą pataikė raketa, ir laimingų, kai per Kalėdas paskelbiau, kad išlaikiau centrinius egzaminus savo mokykloje”, – sakė ji. Daugelis jos draugų, kaip ir ji, savo ateitį mato Vokietijoje. “Esame dėkingi, kad turime šiltus ir patogius namus, kuriuose žinome, jog esame saugūs. Džiaugiamės, kad sutikome daug vokiečių, kurie turi didelę širdį ir neabejotinai tapo mūsų antrąja šeima”, – tęsė ji. Salėje jau seniai buvo tylu kaip pelė, kai ji tęsė: “Visi žmonės iš Ukrainos esame be galo dėkingi už tai, kad tokiais sunkiais laikais mums buvo suteikta antra galimybė išgelbėti savo gyvybes nuo karo ir pradėti naują gyvenimą ten, kur esame laisvi ir saugūs. Asociacijos nariai dėkingai plojo. O miestų partnerystės asociacija tikrai ir ateityje tikslingai rems mažesnius projektus.

Berndas Weberis pristatė Europos Parlamento rinkimų kampanijas.

Baigdamas Berndas Weberis pristatė bendrą veiklą prieš Europos Parlamento rinkimus, kurią organizavo ir vykdė Šteinfurto Europos sąjunga, Saugumo politikos draugija ir Miestų partnerystės asociacija. Pavyzdžiui, gegužės 4 d. užeigose ir kultūros įstaigose planuojama surengti “Ilgąją Europos naktį”.

https://youtu.be/UZbLCHnsKeU

https://youtu.be/1XaGoAyeueU