Naujienos

Europos vakaras Falkenhofe

Strauhspier steht für plattdeutsche Sprache und Musik. Aber nicht nur die, sondern auch europäische Märchen und Gedanken zur Zeit gibt es in der „Langen Europanacht“ im Falkenhof zu erleben.

Rheine. Kitą šeštadienį, 2024 m. gegužės 4 d., Falkenhofe “Europanacht” lankytojai galės patirti “pasakišką” vakarą. Ilgą vakarą Bürgersaal salėje surengs Europos pasakų draugija, muzikos mokykla ir kultūros premijos laureatai Otto Pötter ir Strauhspier. Tačiau prieš tai 18.30 val. į trumpą ekskursiją kviečia Falkenhofo muziejaus darbuotoja Michelle Adam. Jos tema: “Europa ant stalo”.

Nesvarbu, ar tai būtų pica, apelsinai, ar juodadėmės menkės: šiandien prekybos centruose kasdien galime nusipirkti prekių iš visos Europos. Jos praturtina mūsų mitybą ir yra ypač populiarios. Tai verčia susimąstyti, ar jau XVIII ir XIX a. vyko tarptautiniai prekių mainai. Tai gali įrodyti Morrienų šeimos istorija. Ekskursijos po Falkenhofo dalį metu Michell Adam pristato šios šeimos stiklo ir indų gaminius, kurie prieš šimtmečius buvo naudojami Falkenhofe ir buvo gaminami įvairiose Europos šalyse.

Po to 19.30 val. vyks “Pasakų valanda su muzika” Falkenhofo “Bürgersaal” salėje. Į renginį kviečia Europos pasakų draugija ir muzikos mokykla Rheine. Kaip visada pasakotoja Christel Bücksteeg žada įdomų pasakų vakarą, kurį praturtins styginių orkestras ir fleitų ansamblis “Alegria”.

21 val. vakaro Bürgersaal salėje taip pat ateis laikas “Drinnkieken uohne antekloppen -Strauhspier sägg’n hiärtlick Willkuemmen!”. Žemaičių vokiečių kalbos ir muzikos draugai žino apdovanojimą “Trys šiaudeliai”, kurio griebiasi visi tie, kurie nenori leisti žemaičių kalbai mirti. Net ir po daugiau nei 40 metų sceninės patirties grupė neprarado meilės žemaičių kalbai ir muzikavimui. Kaip sako Nikolausas Eversas, per daugelį metų kartu su grupe augo ir žiūrovai, o šiandien jie jungia kelias kartas. O kas gi nemėgsta “tragikomiškos banalybės, istorijų apie meilę, geismą ir kopūstus”.

Gyvenimo patarėjas ir rašytojas Otto Pötteris, stebintis ir aprašantis mūsų kasdienybę, visuomenę ir laikmetį, specialiai šiam vakarui parašė eilėraštį. “Europa” – taip vadinasi jo mintys apie dabartį ir suteikia drąsos ateičiai, kurią mums gali garantuoti Europa