Naujienos

Europos Parlamento rinkimai: Kalbama apie daugiau

Am Beginn des bis zur Europawahl laufenden Projektes „Eur(h)ope – Wir in Rheine – wir wählen Europa“ stand ein Vortrag von Bernd Weber über die Bedeutung der Europawahl vor den Senioren der Gewerkschaft Verdi im Haus der Arbeiterwohlfahrt. Foto: Franz-Josef Hesping

Rheine. Birželio 9 d. vyksiančių Europos Parlamento rinkimų tema – ne tik daug kritikos sulaukęs ES sprendimas dėl agurkų kreivumo, kuris vėliau buvo panaikintas. Šią įžvalgą su savimi išsinešė šiandien Darbininkų gerovės centre vykusio Verdi senjorų susitikimo dalyviai. Šteinfurto sąjungos “Europa-Union” pirmininko pavaduotojas Berndas Vėberis (Bernd Weber) skaitė valandos trukmės pranešimą apie dabartinę Europos Sąjungos padėtį, būtinas reformas ir pagrindinius iššūkius pertvarkomo pasaulio akivaizdoje. Šia paskaita organizatoriai, kuriuos sudaro Europa-Union, miestų partneriai ir Gesellschaft für Sicherheit (Saugumo draugija), pasiuntė pirmąjį signalą. Su šūkiu “Eur(h)ope – Mes Rheine – mes renkamės Europą!” grupė, remiama ŠRV Europos ministro, artimiausiomis savaitėmis organizuos paskaitas, koncertus ir informacinius renginius, o gegužės mėnesį – “Ilgąją Europos naktį” ir “Europos pievą”.

ES šiuo metu yra 27 valstybių narių sąjunga, kuri siekia bendrų politinių, ekonominių ir socialinių tikslų ir gerbia žmogaus teises kaip vertybių bendrija. Pasak M. Weberio, “normalūs europiečiai” turi teisę gyventi, dirbti, keliauti ir apsipirkti visose ES šalyse be sienų. Ir jie galėtų remtis demokratinėmis struktūromis ir teisine valstybe. To, kas daugumai žmonių jau yra kasdienio gyvenimo dalis, vis dar siekia nemažai užsienio valstybių. Ypač Balkanų valstybės, Rusijos agresijos karo sukrėsta Ukraina, Moldova ir Gruzija yra “ant ES slenksčio”. Jos žino, kad kiekvienas, norintis naudotis ES teikiamais privalumais, privalo gerbti žmogaus teises, turėti stabilias demokratija ir teisine valstybe grindžiamas valstybės institucijas ir gerbti mažumas. Laisvas žmonių, prekių, kapitalo ir paslaugų judėjimas ES nėra nemokamas.

Diskusijoje Verdi senjorai sutarė, kad ES sprendimų priėmimo struktūra turi būti reformuota atsižvelgiant į Rusijos agresyvų karą, neišspręstas migracijos pasekmes, aplinkos ir klimato apsaugos problemas, skaitmeninimą ir ekonomikos pertvarką, kad būtų galima veikti greičiau, taigi ir veiksmingiau. Jie ypač norėjo sustiprinti ES Parlamentą, kuris yra vienintelė demokratiškai piliečių įteisinta ES institucija. Kiekvienas balsas “už Europą” stiprina Parlamentą, kad jis galėtų imtis būtinų reformų.

Pasak M. Weberio, stiprios Europos reikia būtent dabar, kai daugiapolis pasaulis persitvarko. Pasaulio Pietūs” dabar yra susibūrę į BRICS grupę ir yra priešprieša “Vakarų pasauliui”. Jų ekonominėje erdvėje gyvena 3,6 mlrd. žmonių, palyginti su vos 500 mln. žmonių ES. Šiandien ES stiprybė vis dar slypi jos ekonominėje galioje ir vienybėje. Tie, kurie šiandien atmeta “šią ES” ir reikalauja grąžinti tariamai prarastą suverenitetą, nesupranta laiko ženklų ir taip kenkia suvienytos Europos su bendromis vertybėmis tikslui, kurio vis dar siekia daugelis žmonių, ypač tie, kurie vis dar yra išorėje. Baigiamojoje diskusijoje su Verdi senjorais tapo aišku: “Jei nebalsuosite, leisite kitiems spręsti ir sustiprinsite dešiniuosius ekstremistus, kurie nori kitokios ES!”