Naujienos

Savivaldybė pristatė melioracijos planą, kaip iki 2030 m. išspręsti miesto potvynių problemas

Šį antradienį vykusiame miesto tarybos posėdyje Leiria savivaldybė pristatė miesto lietaus nuotekų sistemos atnaujinimo ir tobulinimo planą, kuris apima intervenciją įvairiose potvynių užliejamose teritorijose ir kuriuo siekiama sumažinti potvynių epizodus įvairiose miesto dalyse.

Dokumente, kuris turi būti įgyvendintas iki 2030 m., apibrėžtos septynios kritiškiausios sritys, į kurias reikia įsikišti artimiausiu metu: Rua da Restauração ir Rua Dr. António Costa Soares, Rua de São Miguel ir Rua Emídio Agostinho Marques, Urbanização de São Romão, Rua D. José Alves Correia da Silva ir Rua dos Romeiros, Rotunda D. Dinis, Telheiro ir istorinis centras.

Miesto centre planuojama rekonstruoti vandentiekio magistralę, pastatyti slėgio kolektorius ir siurblinę Largo Papa Paulo VI, kuri nuves ir pumpuos vandenį tiesiai į Lis upę, kai bus per didelis debitas.

Plane taip pat numatyta įrengti apsauginį pylimą, nukreipti srautus ir sustiprinti lietaus nuotekų tinklą teritorijoje prie Dr. Magalhãeso Pessoa municipalinio stadiono.

Be šio planavimo, taip pat nustatyta geroji viešųjų erdvių plėtros praktika, t. y. srautų kontrolė prie šaltinio, kurių grįžtamumas yra ilgalaikis.

Kaip pavyzdžius galima paminėti vandens sulaikymo baseinų (įdubimų žemėje vandeniui sulaikyti) įrengimą, pralaidžių grindinių klojimą, lietaus vandens panaudojimą pastatuose (tvarioji statyba), apželdintų stogų ir fasadų įrengimą, šulinių ir tranšėjų, sulaikančių vandenį prieš jam patenkant į drenažo sistemą, įrengimą.

Viena iš kitų priemonių – lietaus stebėjimo sistemos sukūrimas, bandomasis projektas, pagal kurį istorinį centrą kertančioje pralaidoje bus įrengti prietaisai ir srauto matuokliai.

Savivaldybės strategija buvo parengta atsižvelgiant į pastaraisiais dešimtmečiais kylančias potvynių problemas, kurias lėmė nepakankamas lietaus vandens nutekėjimas, daugiausia dėl riboto kolektorių kiekio, gravitacinės energijos trūkumo, veiksmingos apsaugos trūkumo, kolektorių užmirkimo ir užtvėrimo po pastatais esančiomis statybomis bei drenažo sistemos neatskyrimo nuo buitinių nuotekų.

Dabartinė investicijų prognozė šiam intervencinių priemonių rinkiniui yra 8 284 604 EUR.