Naujienos

Raudona gija: “Tai buvo akinantis ir įkvepiantis įvykis”

Dalyviai, kultūrinės organizacijos ir įmonės mato galimybes tvariai tęsti veiklą

“Didžiuojamės tuo, ką pasiekėme kartu! Dalyvaujančios kultūros įstaigos ir komercinės įmonės vienbalsiai pritarė. “Borns Textiel Collectief” parodė, kad tekstilė yra Borne DNR, įgyvendindama projektą “Raudoni siūlai”, kuris yra Tventės festivalio “Textiel” dalis. “Mes galime rasti vieni kitus. Ir mes tęsime”, – sako projekto iniciatorės Bussemakerhuis direktorė Liesbeth Hassink, turizmo vadybininkė Corine Hofstra ir Kulturhus programų vadovė Laura Reymer.

Tęsiame!

Pozityvi energija ir abipusė stimuliacija, kurią jautė visi dalyviai, buvo įkvepianti. “Fairtrade Borne” ir “Kringloop Borne” įrodė, kad dirbti kartu įmanoma. “Mes radome vieni kitus”, – sako “Fairtrade” koordinatorė Dinie Menheere ir “Kringloop” valdybos narė Marjan Boxem. “Esame nedidelė bendruomenė, atstumai nedideli, o geranoriškumo veiksnys didelis”. Dėl to daugiausia dėmesio skyrėme sąžiningai tekstilei, tvarumui ir pakartotiniam medžiagų naudojimui. Jie nori ir toliau struktūriškai skatinti ROC mokinius vertinti tekstilę ir kūrybiškai suteikti drabužiams antrą gyvenimą. Susidomėjimas tekstile ir supratimas apie ją labai auga visame pasaulyje. Klimato kaita, aplinkosauginis sąmoningumas, tvarumas, tekstilės vertės didinimas verčia kitaip žiūrėti į tekstilę.

Bendruomenės meno projekto “Borne Bloeit” dalyviai laukia naujos temos. Skonis lyg didesnis. Menininkų grupė “Het Koetshuis” ateityje įgyvendins naują projektą. Daugelis žmonių pažįsta ir vertina “Het Koetshuis” dėl jo keičiamų parodų. Daugiausia dėmesio skiriama tekstilei kaip meninės išraiškos medžiagai. “Oud Borne” valdymo grupė tęs sėkmingą tekstilės pasivaikščiojimą. Jame galima susipažinti su Borne praeitimi. Maršrutas po tekstilines Borne įžymybes su įdomiomis istorijomis. André Mulleris, koordinatorius: “Tai vertingas mūsų pasiūlos papildymas”.

“Borne Art Group” parodė, kas jie yra, surengdama tris tekstilės paskaitas, – sako pirmininkė Wilma Witteman. Balandžio 8 d. viena iš paskaitų veda į vintažinių drabužių šou Kulturhus. Vėliau “Bussemakerhuis” bus eksponuojama paroda “Mados įvaizdis 1930-1950 m.”.

Gimtosios sinagogos kultūrinė platforma vis dar bando pateikti pasenusią kalbą. Lankstumas ir nuolatinis perprogramavimas rodo, koks didelis yra Born bendruomenės atsparumas. Visam renginiui daugiausia vadovavo didelė entuziastingų savanorių grupė. “Kai lankytojai ir žiūrovai įvertina kokią nors veiklą, tai suteikia impulsą: nuo manekenių “Kringloop” mados šou iki šeimininkių “Bussemakerhuis”. To negalima išreikšti auksu.”

Laura Reymer su pasitenkinimu žvelgia į spektaklį “Spagečių ašaros ir mūšis Borne”. “Kulturhus” visų pirma buvo tarpininkas ir programuotojas. “Borne gyventojams tai davė labai daug: atnaujintas bendruomenės programavimas. Kaimas gali daug nuveikti, daug kas įmanoma. Savivaldybės dotacija ir įvairių fondų įnašai pasiteisino. Jie tikėjo projektu. Tai buvo irklavimas turimais irklais. Renginį trikdė kliūtys ir apsauga. Buvo atšaukta keletas vaikams skirtų užsiėmimų. Tačiau pavasarį vaikai vėl bus nustebinti įvairiomis veiklomis.

Annemarie Haak, Kraštotyros draugijos pirmininkė, įsitikinusi, kad nauda slypi dėmesyje istorijai. Asociacija skyrė dėmesio tekstilės istorijai, pateikdama nuotraukas ir paaiškinimus skyduose. Specialus “Boorn & amp; Boerschop” leidinys, skirtas tekstilei, buvo parduotas kaip karštas pyragas. “Dirbdamas su kitais, esi priverstas pažvelgti už savo ribų.” Ateityje buvusiems “Spanjaard” darbuotojams gali būti skirta daugiau dėmesio.

Verslininkas

Be perdirbimo įmonės, iniciatyvoje dalyvavo ir keli verslininkai. Specialiai “Raudonajam siūlui” buvo pagamintas romo likeris ir šokoladiniai saldainiai. Tai turėjo didelę paklausą. Drabužių parduotuvės savo vitrinas atidavė Heemkundevereniging valdybai. Josje Esseveld įkūrė Spanjaardų šeimą ir prie savo parduotuvės įsteigė mobilią mezgimo kavinę. Ateityje verslininkas turi dar daugiau planų. Ji nori įsteigti kūrybines tekstilės dirbtuves įvairioms tikslinėms grupėms. Be kita ko, ji nori supažindinti pradinių klasių mokinius su įvairiomis rankdarbių technikomis. Tačiau ji taip pat nori pasiūlyti rankdarbių susitikimų vietą žmonėms, kurie nori pabendrauti. Pavasarį pirkėjai gali mėgautis mažais tekstilės teatrais.

“Hofstra” pabrėžia, kad turime tekstilės praeities ir plačios mažmeninės mados pasiūlos derinį. Verslininkai galėtų daugiau tuo pasinaudoti. “Born” investicijos į “Textiel Collectief” turėtų sulaukti atskyrimo.

Bilietas į ateitį

Liesbeth Hassink nuo pat pradžių dalyvavo kuriant regioną. Aštuonių muziejų iniciatyva. Ji nusivylusi kitų muziejų ir jų bendruomenių indėliu. Siekis populiarinti Tventę kaip tekstilės regioną nepasiteisino. Priešingai nei Borne. Iniciatorius ją labai giria. Ir ypač didžiuojasi. Pasak Hassinko, bendradarbiavimas, abipusis solidarumas ir gebėjimas surasti vieni kitus kultūros tinkle yra bilietas į ateitį. Dvi specialiai šiam tikslui surengtos parodos buvo ypač sėkmingos. Todėl “Bussemakerhuis” pelnė Nyderlandų tekstilės muziejaus vardą. “Jūs skaičiuojate.” Tilburgo tekstilės muziejus ir Nyderlandų tradicinio kostiumo asociacija įkūrė muziejų Borne. Šiais metais taip pat planuojama surengti dvi dideles parodas.

Galutinis

Borne yra vienintelė Tventės savivaldybė, kuri stipriai pasižymėjo per “Textiel Festival Twente”. Ar dėl mažos apimties, ar dėl to, kad tekstilė yra mūsų DNR? Šie tekstilės metai baigsis baigiamuoju renginiu. Užkulisiuose vyksta sunkus darbas. Kovo pabaigoje-balandžio pradžioje laukiama filmų, pristatymų, prekystalių ir seminarų. “Tai galima padaryti! Kultūros organizacijų ir verslininkų bendradarbiavimas”. Ryšys buvo raudona gija. Borns Textiel Collectief tai įrodė. Tai ne tik finalas, bet ir ilgalaikio Borne kaip tekstilės bendruomenės profilio pradžia!

© BorneBoeit. Straipsniai ir paveikslėliai saugomi autorių teisių