Nieuws

Van pekel tot zoutkristallen – nieuw mediastation in het zoutkookhuis

Medienstation im Salzsiedehaus. Foto: Städtische Museen Rheine

De Vereniging ter bevordering van de Gottesgabe zoutziederij en de gemeentelijke musea Rheine kondigen met trots de opening aan van een nieuw educatief programma voor het publiek in het Salzsiedehaus: Op zondag 10 maart wordt een mediastation in gebruik genomen: Op een groot scherm met sensoren (“touch-functie”) kunnen dan drie korte films worden opgeroepen die informatie geven over de reis van pekel naar zoutkristal. Getekende, geanimeerde illustraties in 3D laten zien hoe de zoutwinning vroeger in zijn werk ging en filmimpressies geven inzicht in het werk op de grote kookpannen, die tot op de dag van vandaag op een vergelijkbare manier in Bentlage bewaard zijn gebleven. Het hoogtepunt: voor het mediastation zijn ook drie korte educatieve spellen voor kinderen ontwikkeld, zodat kinderen door het maken van een puzzel of het zoeken naar de zoutmuis gesensibiliseerd kunnen worden voor het historische monument. In de toekomst zal het mediastation voornamelijk worden gebruikt voor groepen die het Salzsiedehaus bezoeken als onderdeel van een rondleiding of educatief programma.

Kinderen wegen zout. Foto: Karin Brockmann

Op de openingsdag kunnen bezoekers van jong tot oud het station zelf uitproberen tijdens de familiemiddag van 14.00 tot 17.00 uur. Het thema zout kan op deze dag ook met alle zintuigen worden ervaren. In het glazen paviljoen wordt het koken gedemonstreerd in de showpan van de zoutziederij; kinderen kunnen zelf pekel koken in kleine pannetjes in de zoutwerkplaats en alle rondleiders geven interessante informatie over de geschiedenis van de zoutziederij en de mensen die hier vroeger werkten. De toegang is gratis. Informatie: 05971 939 711.

Het project “Mediastation” werd mogelijk gemaakt door financiering van de NRW-Stiftung Naturschutz, Heimat- und Kulturpflege, die de Verein zur Förderung der Saline Gottesgabe voor de tweede keer aanzienlijk steunt. Al in 2017 sponsorde de stichting de bouw van het glazen paviljoen met de stationaire roestvrijstalen kookpan, die een uitstekende plek is om het zoutwinningsproces te observeren.