Nieuws

Gemeente presenteert afwateringsplan om overstromingsproblemen van de stad op te lossen tegen 2030

Deze dinsdag presenteerde de gemeente Leiria tijdens een gemeentehuisvergadering het plan voor het herstel en de verbetering van het regenwaterafvoersysteem van de stad, dat ingrepen in verschillende gebieden in overstromingsbeddingen omvat en tot doel heeft overstromingen in verschillende delen van het stedelijk weefsel te verminderen.

Het document definieert zeven van de meest kritieke gebieden die op korte termijn moeten worden aangepakt en die in 2030 moeten zijn gerealiseerd: Rua da Restauração en Rua Dr. António Costa Soares, Rua de São Miguel en Rua Emídio Agostinho Marques, Urbanização de São Romão, Rua D. José Alves Correia da Silva en Rua dos Romeiros, Rotunda D. Dinis, Telheiro en het historische centrum.

In het stadscentrum zijn er plannen om de waterleiding te herstellen en drukcollectoren en een pompstation te bouwen in Largo Papa Paulo VI, die het water rechtstreeks naar de rivier de Lis zullen leiden en pompen als er te veel water is.

Het plan omvat ook de aanleg van een beschermingsdijk, de omleiding van waterstromen en de versterking van het regenwaternetwerk in het gebied bij het Dr. Magalhães Pessoa Stadion.

Naast deze planning zijn er ook goede praktijken gedefinieerd voor de inrichting van openbare ruimten, namelijk de beheersing van stromingen aan de bron, waarvan het rendement op de lange termijn is gericht.

Voorbeelden hiervan zijn de aanleg van retentiebekkens (putten in de grond om water vast te houden), de aanleg van waterdoorlatende bestrating, het gebruik van regenwater in gebouwen (duurzaam bouwen), de installatie van aangelegde daken en gevels en de aanleg van putten en greppels die water vasthouden voordat het in het afvoersysteem terechtkomt.

Een van de andere maatregelen is het opzetten van een neerslagmonitoringsysteem, een proefproject waarbij apparaten en debietmeters worden geïnstalleerd in de duiker die door het historische centrum loopt.

De strategie van de gemeente vloeit voort uit de overstromingsproblemen van de afgelopen decennia, die het gevolg zijn van een gebrek aan afvoer van regenwater, voornamelijk door beperkte collectoren, een tekort aan zwaartekrachtenergie, een gebrek aan effectieve bescherming, het dichtslibben en blokkeren van collectoren door constructies onder gebouwen, en het niet scheiden van het afvoersysteem van huishoudelijk afvalwater.

De huidige investeringsraming voor deze reeks ingrepen bedraagt 8.284.604 euro.