Nieuws

Leiria ontvangt biomethaanproductie voor het omzetten van varkensuitwerpselen in hernieuwbare energie

Het project voor de bouw van een installatie voor de productie van biomethaan uit dierlijk afvalwater en andere organische bijproducten, die zal bijdragen aan de verbetering van het milieu, de duurzaamheid van de veehouderijsector en de economische en sociale vooruitgang van de regio, werd deze dinsdag gepresenteerd op Leiria.

Het gaat om een investering van het Spaanse bedrijf Genia Bioenergy, dat wordt geïnstalleerd in de parochie Amor, op een oppervlakte van vijf hectare. AMBILIS (de organisatie die de varkenshouders van de gemeente vertegenwoordigt) en de gemeente Leiria zijn strategische partners en de drie entiteiten hebben een overeenkomst getekend om het project te promoten.

De staatssecretaris van Landbouw, Gonçalo Rodrigues, benadrukte het belang van het project na de ondertekening van een tripartiete verbintenis, waarin de entiteiten “een embryonale interesse toonden in publieke en private wil om oplossingen te vinden”, en sprak de wens uit dat in 2055 “we het succes van 30 jaar werk kunnen zien”.

Volgens Gonçalo Lopes, burgemeester van de gemeente, “is hier een niveau van betrokkenheid bereikt dat nog nooit eerder in deze regio is bereikt en dat mij de doorslaggevende factor lijkt voor het succes van deze investering en daarmee voor de verbetering van de milieukwaliteit van het stroomgebied van de Lis”, eraan toevoegend dat volgens een recent onderzoek de vervuiling van de belangrijkste rivier van de gemeente “verreweg het grootste milieuprobleem is” waar de inwoners van Leiria zich zorgen over maken.

“Drastische vermindering van emissies, efficiënter en beter gebruik van hulpbronnen en investeren in de circulaire economie” waren de doelstellingen die werden benadrukt door Gabriel Butler, voorzitter van Genia Bioenergy, voor wie het project “waarde toevoegt voor alle spelers” en “een zeer positieve impact zal hebben op alle betrokkenen”, waaronder producenten, die “hun concurrentievermogen en de kwaliteit van hun dieren kunnen verbeteren”.

David Neves, voorzitter van AMBILIS en de Portugese Federatie van Verenigingen en Varkenshouders, benadrukte ook het belang van het project: “Dit is een bijzonder belangrijke dag voor de sector, voor de regio en voor het land, omdat we erin geslaagd zijn om het paradigma voor de toekomst van de varkenshouderij te veranderen”, aangezien “we vanaf vandaag in staat zullen zijn om het afvalwater te behandelen, we zullen afval als afval gaan beschouwen en het zal voor eens en voor altijd een aantal problemen oplossen”.

Luís Lopes, het gemeenteraadslid dat verantwoordelijk is voor het milieu, voerde aan dat het project tot doel heeft de sector welvarender te maken en “een milieustandaard” te zijn, waarbij alle publieke en private organisaties betrokken zijn, “zodat het geloofwaardig en mogelijk is om in tijd te verkorten wat we de afgelopen decennia niet hebben bereikt”, wat de bestaande betrokkenheid tussen de gemeente, de sector, bedrijven en de gemeenschap versterkt.

Als onderdeel van het Actie-, Verbeter- en Duurzaamheidsplan van de gemeente is dit project erop gericht om afvalwater en organische bijproducten van de veehouderij en agrovoedingssector om te zetten in biomethaan en ook in organische biomeststof en behandeld water voor landbouw- en bosbrandbestrijding.

Deze technologie is volledig natuurlijk en volwassen en wordt al op grote schaal gebruikt in Europa, waar er meer dan 20.000 installaties zijn. Het is een proces dat plaatsvindt in gesloten structuren, vergisters genaamd, waar bacteriën de bijproducten afbreken en de drie gewenste materialen produceren.

Het biogas dat wordt verkregen uit dit behandelings- en organische valorisatieproces ondergaat een verder zuiveringsproces, waarbij kooldioxide en marginale gassen worden verwijderd, wat resulteert in biomethaan, een hernieuwbare vervanger voor fossiel aardgas, dat kan worden geïntegreerd in het distributienetwerk van de gemeente en in ongeveer 35 procent van haar behoeften kan voorzien.

Het vloeibare deel wordt vervolgens omgezet in volledig gezuiverd water en organische meststoffen en het vaste resultaat in organische correctiemiddelen voor toepassing in de landbouw, wat het gebruik van chemische meststoffen vermindert en een duurzamere landbouwproductie mogelijk maakt, waardoor de kringloop van de circulaire economie wordt gesloten.

Naast de correcte behandeling en terugwinning van organische bijproducten biedt dit proces grote milieuvoordelen, zoals vermindering van de uitstoot van broeikasgassen en dierenwelzijn, en het voorkomen van onaangename geuren en insectenverspreiding.

Het draagt ook bij aan het koolstofvrij maken van de economie door gas uit fossiele brandstoffen te vervangen door hernieuwbaar gas en voorkomt de vervuiling van bodems en waterhoudende grondlagen.

Aan de andere kant beantwoordt de bouw van deze installatie aan de vraag van de varkenshouders in de gemeente naar oplossingen om het afvalwater van hun productie af te voeren en zal het de duurzaamheid van de sector verbeteren en bijdragen aan het koolstofvrij maken ervan.

Het project omvat ook de oprichting van een R&D-centrum voor onderzoek naar nieuwe productieprocessen en het gebruik van meststoffen uit de resulterende materialen, in samenwerking met lokale onderzoekscentra, en een tankstation voor voertuigen die op gas rijden.

Met een directe investering van tussen de 25 en 30 miljoen euro en de creatie van 65 directe en indirecte banen, bevindt de installatie van deze infrastructuur zich al in de vergunningsfase en er wordt verwacht dat de werkzaamheden binnen een jaar zullen beginnen, om in 2025 operationeel te worden.