Nieuws

Zilte kunstwerken

Geschiedenis opplakken! Tour langs kastelen en paleizen

Wie tegenwoordig naar de lift van het Falkenhof of de gevel van het Salzsiedehaus kijkt, zal in eerste instantie verbaasd zijn. Maar het zijn ware kunstwerken die hier zijn gemaakt.

Het kunstenaarsduo David Mannstein en Maria Vill bevestigt huizenhoge fotocollages op kastelen en paleizen in onze regio. De motieven visualiseren op artistieke wijze de geschiedenis van de betreffende plek. De ontwikkeling vindt plaats in samenwerking met de eigenaren en bewoners. Het project wordt in de zomer van 2023 in de regio Münsterland uitgevoerd met subsidie van het regionale cultuurbeleid van de deelstaat Noordrijn-Westfalen.

Zilte wolken – het idee van de kunstenaars:

Wat op het eerste gezicht een wolk lijkt, blijkt bij nadere beschouwing een structuur van zoutkristallen te zijn. In een toespeling op de goddelijke gave wordt het een object tussen hemel en aarde. Het beeld speelt met de lichtheid van de wolken, die, meer bol dan object, aan de zwaartekracht lijken te zijn onttrokken – en de zwaarte van het zout, dat met veel kracht en inspanning uit de diepte van de aarde omhoog moet worden gehaald.

Ondanks hun tegenstellingen zijn ze toch nauw met elkaar verbonden: het water in de pekel verdampt, verandert in wolken en laat ons achter met het zout. En last but not least is de kleurrijkheid van zout en wolken gebaseerd op hetzelfde effect: het licht breekt op de eigenlijk kleurloze, transparante moleculen en in de superpositie van alle kleuren lijken beide voor ons wit.

In het Salt Boiling House is een werk van David Mannstein gemaakt dat getuigt van de ontberingen van de zoutwinning.

De kunstwerken, die op een soort fotopapier zijn gemaakt en opgeplakt, zijn tot de herfst te zien. Daarna worden ze met een hogedrukreiniger weer verwijderd.

100(0) jaar zout van Rheine – De verjaardag

De stad Rheine viert deze zomer een speciaal jubileum ter ere van de belangrijke traditie van de zoutwinning in de stad Ems. Eeuwenlang voorzag de zoutfabriek in Rheine-Bentlage de inwoners van het Münsterland van het vitale en smakelijke “witte goud”.

Het precieze begin van de zoutwinning is onduidelijk. Oorspronkelijk zou in Rheine een duizendjarig jubileum worden gevierd, maar tijdens de voorbereidingen ontdekte een historicus dat de tot nu toe overgeleverde datum 1022/1023 een actueel onderzoek niet doorstaat. Zeker is echter dat het terrein van de zoutfabriek en de gebouwen precies honderd jaar geleden in het bezit van de stad Rheine kwamen. In het jubileumjaar zullen deze en andere spannende onderwerpen met betrekking tot de geschiedenis van de zoutmijn daarom verder worden onderzocht.

Van 18 juni tot 20 augustus zijn het technisch monument in het zoutkookhuis, de showkookpan en de zoutwerkplaats elke zondagmiddag van 14.30 – 17.30 uur geopend: Op bezoekers wachten participatieprogramma’s, rondleidingen en lezingen. Vanaf 10 september zal een cultuurhistorische tentoonstelling in het Falkenhof Museum gewijd zijn aan de geschiedenis van de zoutziederij. In de herfst verschijnt op initiatief van de Vrienden ook een nieuwe boekpublicatie met actuele onderzoeksresultaten.