Nieuws

Zo dichtbij en toch zo onbekend

Op pad in de Lage Landen met het Duits en Europees Beleidsvoorlichtingsbureau

Vrienden in Europa zijn niet alleen te vinden in Borne, onze zusterstad dicht bij de grens, maar ook verder weg in het “hart” van Nederland. Dat is wat de deelnemers aan het studiebijeenkomst “Zo dichtbij en toch zo onbekend” vorige week hebben geleerd. Deze politieke studie van het land werd aangeboden door de Duitse en Europese vereniging voor politiek onderwijs van Noordrijn-Westfalen.

De eerste bestemming was de zetel van de Nederlandse regering, Den Haag, onder leiding van Dr. André Böing. De stad, waar ook het Internationaal Strafhof is gevestigd, verraste de deelnemers met haar interessante combinatie van historische en moderne stadsarchitectuur.

Woensdag vierde Oekraïne zijn Onafhankelijkheidsdag. De Nederlanders toonden zich solidair door de Oekraïense vlaggen in het centrum van de stad te hijsen.

Politiek wordt bedreven op het Binnenhof en in de omliggende (moderne) gebouwen. De Eerste Kamer en de Tweede Kamer zijn hier gevestigd. Op het Binnenhof bevindt zich ook de Ridderzaal, waar de Koning op de derde dinsdag in september (Prinsjesdag) de Troonrede uitspreekt en het nieuwe parlementaire jaar opent.

Historische en moderne gebouwen karakteriseren het beeld rond het Binnenhof.

Het Binnenhof ligt midden in de stad, dus het is moeilijk te missen. Het gebouw dateert uit de 13e eeuw en was oorspronkelijk het jachtslot van de graaf van Holland. In de loop der tijd kwamen er steeds meer gebouwen bij en tegenwoordig heeft de Nederlandse minister-president zijn werkplek op het Binnenhof in Den Haag.

De toergroep voor de Tweeden Kamer

Aangezien de zalen van de “Tweeden Kammer” op het Binnenhof voor enkele jaren gesloten waren wegens renovatiewerkzaamheden, werd het Parlement naar buiten overgebracht. Hier ontving Judith Tielen, lid van de Tweede Kamer en de Contactgroep Duitsland, de gasten. In gesprek met de politicus kwamen onderwerpen als gezondheid en klimaatbescherming aan de orde. De gasten hadden ook de gelegenheid een kijkje te nemen in de grote vergaderzaal van het Parlement, waar een algemeen debat aan de gang was.

Judith Tielen (r.) verwelkomde de gasten in de foyer van het Parlement.
Minister-president Mark Lutte, de langstzittende regeringsleider binnen de EU, was ook aanwezig bij het debat. Hij kon echter niet worden gehoord, want een dikke ruit scheidde de hal van de bezoekerscabine.
Judith Tielen heeft de werkzaamheden van het Parlement ter plaatse toegelicht.

De onderwerpen werden verder uitgediept tijdens een bezoek aan de Duitse ambassade, waar Ambassade-raadsheer Heinrich Rohlfing vragen beantwoordde.

De deelnemers aan het seminar leerden tijdens een historisch-politieke stadswandeling en een havenrondvaart hoe de havenstad Rotterdam zich na de verwoesting en wederopbouw na 1949 heeft ontwikkeld.

In de Rotterdamse museumhaven
Zo werden paarden vroeger op schepen geladen.
Oude schepen, moderne gebouwen.
De Erasmusbrug(Nederlands: Erasmusbrug) is een tuibrug in Rotterdam over de Nieuwe Maas, een hoofdstroom in de Rijn-Maasdelta. De verkeersbrug, vernoemd naar de Rotterdamse filosoof Erasmus, waarover ook lijn 20 van de Rotterdamse tram rijdt, verbindt het centrum van Rotterdam met de Kop van Zuid, een stedelijk ontwikkelingsgebied.
De “Markthal” is een markthal die in 2014 in Rotterdam is opgeleverd. Het staat in het centrum van de stad, niet ver van het stadhuis aan de Coolsingel en van de Hoogstraat. In deze laatste is de stad Rotterdam ontstaan. Het verrast bezoekers met een moderne plafondschildering en met artefacten uit de ontstaansgeschiedenis van Rotterdam.
Aanleiding voor de bouw van een kunstdepot in de Nederlandse havenstad was het feit dat het in 1935 in gebruik genomen Museum Boijmans Van Beuningen uit zijn voegen barstte. Het depot is echter niet bedoeld als tentoonstellingsverlenging van het bakstenen hoofdgebouw, maar als een soort open kunstruimte die het werk aan en met de gearchiveerde objecten zichtbaar maakt.

Aldo Lodder heeft tijdens een bezoek aan de Duits-Nederlandse Kamer van Koophandel informatie verstrekt over de huidige stand van de Duits-Nederlandse economische betrekkingen.

Klimaatverandering werd actueler dan ooit uitgelegd tijdens een bezoek aan Deltapark Neeltje Jans. Dit is de plaats van de Deltawerken, de grootste stormvloedkering ter wereld.

De laatste dag werd doorgebracht in Delft. De geboorteplaats van de schilder Jan Vermeer, meester van het licht en schepper van het schilderij “Het meisje met de parel”, heeft een nauwe band met de Nederlandse koninklijke familie.

In de Oude en de Nieuwe Kerk en in het Prinsenhof wordt u zich bewust van de sterke banden tussen Delft en het Nederlandse koningshuis. In de Nieuwe Kerk van Delft wordt de band tussen de Oranjes en de stad Delft toegelicht in een permanente tentoonstelling. Het Prinsenhof is de plek waar Willem van Oranje in 1584 dodelijk werd neergeschoten. Hij werd hier begraven. In de grafkelders liggen de stoffelijke resten van in totaal 46 leden van het koningshuis.

Dromerige steegjes kenmerken de binnenstad van Delft.
De Oude Kerk is de oudste van de twee grote gotische stadskerken van Delft. De jongste en bekendere is de Nieuwe Kerk. Het handelsmerk van de Oude Kerk is de 75 meter hoge westtoren, die in de zachte grond 1,96 meter uit het loodstaat.

…………………………………

De hele stad wordt doorkruist door kanalen.
Onze stadsgids Klaas Huizinga voor een prachtig stadsreliëf gemaakt van Delftse porseleinen schijven.
Het prachtige stadhuis van Delft
Johannes (Jan) Vermeer werd in dit huis geboren.

De reisgroep werd ondergebracht in het Hotel Mercure Central, midden in het centrum van Den Haag. Hier had men ‘s avonds korte afstanden naar het stadscentrum.

De winkelgalerij in het centrum van de stad.
Het Koninklijk Paleis Noordeinde in het centrum van Den Haag fungeert als de officiële residentie van de Nederlandse monarchie en ligt op slechts korte afstand van het Binnenhof, de zetel van het Parlement van Nederland. Wikipedia

Achtergrond:

Het DEPB is een onafhankelijke instelling voor burgereducatie die sinds 1977 bestaat.Vier voltijdse pedagogische medewerkers en twee administratieve medewerkers organiseren, in samenwerking met talrijke partners uit verschillende politieke en sociale sectoren (plaatselijke verenigingen van politieke partijen, vakbonden, kerkelijke groeperingen, clubs, centra voor volwassenenonderwijs, enz.), ongeveer 50 studiebijeenkomsten per jaar over de thema’s Duitse politiek, Europese politiek en algemene of internationale politiek.Aangezien de DEPB een kantoor in Tecklenburg heeft zonder eigen conferentiezalen, vinden de studieseminars, die verscheidene dagen duren en meestal vier of vijf overnachtingen omvatten, plaats op ongeveer 25 verschillende locaties in Europa. De deelnemers krijgen zo de gelegenheid om direct “ter plaatse” en uit de eerste hand kennis te nemen van belangrijke politieke kwesties; belangrijke instellingen worden bezocht en de onderwerpen worden toegelicht door deskundige sprekers uit de politieke en sociale praktijk.

Contact:

DEPB

Duitsland en

Europees Centrum voor Beleidseducatie

Noordrijn-Westfalen

Brochterbecker Str. 28

49545 Tecklenburg

T: +49 (0) 5482 93 98-0

F: +49 (0) 5482 93 98-20

www.depb.de