Nieuws

Kamerorkest Rheine opent de “Lange Europese Nacht”

Das Kammerorchester Rheine eröffnet am kommenden Samstag , 04. Mai 2024, im ökumenischen Gottesdienst und einem nachfolgenden Kurzkonzert die „Lange Europanacht“. Foto: privat

Rheine. Een brede alliantie voor democratie en rechtsstaat nodigt u uit voor een “Lange Nacht van Europa” in kerken, bioscopen, cafés en culturele instellingen op zaterdag 4 mei 2024. Als start van de Europese nacht nodigen de parochies St. Dionysius en Jakobi mensen uit voor een oecumenische dienst in de stadskerk aan de Marktplatz om 18.30 uur. De dienst met pastor Thomas Lemanski en pastor Claudia Raneberg wordt georganiseerd door het kamerorkest Rheine. Het zal “Air” spelen uit de Ouverture nr. 3 in D van Johann Sebastian Bach en een Pavane van Maurice Ravel.

Onmiddellijk na de dienst zal het kamerorkest Rheine in een concert van een half uur een duidelijk muzikaal statement maken ten gunste van een verenigd Europa. Onder leiding van Raija-Liisa von der Ehe zal het orkest een dwarsdoorsnede van Europa’s rijke muzikale traditie ten gehore brengen. Werken van Europese componisten staan centraal. Jean Sibelius (Finland), Ottorino Respighi (Italië), Gustav Holst (Groot-Brittannië), Béla Bartók (Hongarije) en Wolfgang Amadeus Mozart (Duitsland) zullen deelnemen. Het concert wordt afgesloten met de typische Europese melodie Freude schöner Götterfunken uit de 9e Symfonie van Ludwig van Beethoven. De toegang tot dit korte concert is gratis.

Het kamerorkest Rheine is sinds 2012 een strijkorkest dat werken uit de barok, de romantiek en de klassieke periode tot aan de moderne tijd op het repertoire heeft staan. Het kamerorkest treedt tijdens zijn concerten ook graag op met andere ensembles zoals koren en solisten. Het kamerorkest is nu een vaste waarde in het culturele landschap van Rheine en omgeving.

Na het concert van het kamerorkest gaat het programma van de “Lange Europese Nacht” verder met lezingen en concerten in het Falkenhof, de film “Tomorrow is another day” in Zinema City en live optredens van talrijke muziekgroepen in 19 restaurants in de binnenstad. Bezoekers kunnen ook informatie vinden over Europa en deelnemen aan het digitale Europa-spel. Het volledige programma is te vinden via QR-codes op bierviltjes en flyers die in de cafés en op vele andere locaties worden opgehangen. De organisatoren van al deze activiteiten zijn de Europa-Unie Steinfurt e.V., de Gesellschaft für Sicherheitspolitik – Sectie Rheine en de stedenband Rheine e.V. De minister voor Europa van de deelstaat Noordrijn-Westfalen overhandigde de organisatoren een prijs voor het project, dat de aandacht vestigt op de Europese verkiezingen in juni.