Nieuws

Circulatieroosters en barrièrepalen worden ontmanteld

Foto (Stadt Rheine): Sperreinrichtungen wie in diesem Beispiel werden nach und nach entfernt oder verkehrsgerecht versetzt.

Rheine. Een nieuw besluit van het NRW-ministerie van Verkeer moet zorgen voor meer veiligheid op fietspaden. Barrières op fietspaden, zoals paaltjes, slagbomen of verzonken afsluitingen, moeten om veiligheidsredenen door de lokale autoriteiten worden gecontroleerd en indien nodig verwijderd. Omdat steeds meer mensen op een klimaatvriendelijke en gezonde manier fietsen, moeten fietspaden veiliger en toegankelijker worden gemaakt. Paaltjes en barrières zijn vaak een bron van gevaar en mogen volgens het decreet alleen in uitzonderlijke gevallen worden gebruikt.

Thomas Roling, hoofd van de afdeling Mobiliteit en Transportplanning, is ontspannen over de eisen van het nieuwe decreet: “We hebben al een succesvol programma geïntroduceerd om het aantal installaties in fietspaden te verminderen toen we begonnen met de uitvoering van de maatregelen van het fietsconcept in 2020.” In de tussentijd zijn ongeveer 80 paaltjes, slagbomen en drempels verwijderd of, waar ze nodig werden geacht als veiligheidsmaatregel, verplaatst in overeenstemming met de verkeersregels.

De barrières op fietspaden vormen vaak een groot risico op aanrijdingen – vooral in het donker. Vooral lage paaltjes kunnen gemakkelijk over het hoofd worden gezien als fietsers in een groep rijden. Dit verhoogt het risico op ongevallen met ernstig letsel. Tegelijkertijd hinderen veel van deze voorzieningen mensen met bakfietsen, aanhangers of driewielers voor volwassenen of maken ze paden onbegaanbaar voor hen. Dergelijke barrières vormen ook vaak een bron van gevaar voor kinderen en mensen met een handicap.

De stad Rheine wil meer mensen aanmoedigen om over te stappen van de auto op de fiets. Het doel is om snel, veilig en comfortabel fietsen mogelijk te maken in Rheine. “We zullen ons programma voortzetten en fietsen systematisch promoten door middel van kleine, effectieve maatregelen,” zei Roling, die de doelen van de stad bevestigde. “Burgers kunnen ons hierbij helpen door ons te wijzen op onnodige paaltjes en drempels. Het EMS-incidentmeldingssysteem Rheine van de stad is hiervoor bijzonder geschikt.” Of het nu gaat om afval, schade aan de weg, defecte verkeerslichten of paaltjes op fietspaden, defecte speeltoestellen of vieze bankjes in het park – burgers kunnen alles wat ze opmerken in de openbare ruimte of alles waar ze zich aan storen melden. Het incidentmeldingssysteem Rheine is het centrale adres voor het melden van defecten (defectmelders), maar ook voor suggesties om de infrastructuur te verbeteren. Het is toegankelijk via de volgende link: www.Rheine.de/emsRheine.