Naujienos

Žingsnis po žingsnio link didesnio tvarumo

Thomas Schwert, Küchenleiter in der Großküche des Caritas-Marienstifts in seiner Wirkungsstätte

“Caritas-Marienstift” senelių globos namų valgyklos virtuvė stengiasi dirbti ekologiškai

Rheine.cpr. klimato kaitos laikais tvarumo ir aplinkos apsaugos temos tampa vis svarbesnės daugelyje sričių. Taip yra ir Caritas-Marienstift senelių namų valgyklos virtuvėje. Joje kasdien ruošiama apie 400 patiekalų, kuriais maitinami ne tik gyventojai, bet ir įvairūs netoliese esantys dienos centrai, o savaitgaliais – Caritas sriubos virtuvė. Caritas Marienstift valgyklos virtuvės vadovas Thomas Schwertas įsitikinęs, kad valgyklų virtuvės turi daugiau galimybių prisidėti prie tvarumo vien dėl savo dydžio.

Daugelyje vietų jau nustatyta galimų taupymo galimybių. Pavyzdžiui, valgyklos virtuvėje naudojama energiją taupanti, o kai kuriais atvejais net daugiafunkcinė įranga, kuri leidžia kuo efektyviau naudoti energiją. Pavyzdžiui, indaplovė padeda šildyti karštą vandenį naudodama rekuperaciją. Taip pat labai rūpinamasi atliekų tvarkymu: kartą per savaitę virtuvės atliekos surenkamos iš “Caritas Marienstift” ir vėliau tiekiamos į biodujų jėgainę Emslande.

“Visi turime kažką daryti”, – sako Susanne Wiegard, “Caritas Marienstift” namų tvarkymo vadovė. Niekada nevėlu elgtis tvariai, net ir senatvėje. Todėl gyventojams jau dabar kelis kartus per savaitę per pietus siūlomos alternatyvos, įskaitant vegetariškus patiekalus. Šiuo metu jie yra pereinamajame etape, tačiau pastebi, kad laikui bėgant pritarimas didėja. Ypač vyresnėse kartose mėsa vis dar stipriai siejama su gerove. “Todėl mes į tai žiūrime kaip į mokymosi procesą”, – sako Wiegardas. Ji nori žengti žingsnius teisinga kryptimi ir kartu su savimi vesti žmones.

Dėl nuolatinių karščio bangų Europoje šiuo metu daug maisto produktų yra neprieinami, tęsia Schwert. Tačiau ilgi pristatymo keliai ir taip gana kenksmingi klimatui. Todėl senelių namų darbuotojai stengiasi skirti daugiau dėmesio biologinei įvairovei ir naudoti sezoninius vaisius ir daržoves. Pavyzdžiui, per “pavasario savaitę”, kai savaitę patiekiamas tik sezoninis maistas. “Mūsų klientai vis dar pažįsta daug originalių, regioninių daržovių”, – sako Wiegard. “Jei didėja regioninių vaisių ir daržovių paklausa, tai taip pat užtikrina didesnę biologinę įvairovę. Pakaitomis auginant skirtingus augalus, dar vadinama sėjomaina, dirvožemis gali geriau atsigauti.”

“Padėtis visada gerėja, bet ne per vieną naktį”, – apibendrindamas padėtį “savo” virtuvėje sako vyriausiasis virėjas Schwertas. Nepaisant to, didžiojoje “Caritas Marienstift” virtuvėje jau dabar yra didelis sąmoningumas ieškant tobulinimo galimybių, taupymo potencialo ir ateities pokyčių. “Mes nesame vieni planetoje”, – suvokia ir Vygardas.