Naujienos

TRAKŲ BIBLIOTEKOS VAIKŲ DIENOS STOVYKLA ATSISVEIKINO IKI KITOS VASAROS

Trakų viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyrius liepos 10–14 dienomis surengė vaikų dienos stovyklą „Būk besidomintis, unikalus ir kūrybiškas 2023“, kurios tikslas – organizuoti tikslingą, kryptingą ir kokybišką vaikų užimtumą vasaros atostogų metu. Jau daug metų didelio populiarumo sulaukiantis vaikų vasaros užimtumo projektas šiemet nebuvo išimtis. Per mažiau nei valandą laisvų vietų skaičius ištirpo.

Pirmoji stovyklos diena prasidėjo nuo susipažinimo, stovyklos taisyklių aptarimo ir pasižadėjimo jų laikytis (kiekvienas užrašė savo vardą, kaip tikro įsipareigojimo ženklą kasdien laikytis bendro susitarimo), „ledlaužio“ žaidimų. Vaikai taip pat gavo vardines skareles, kurias galėjo papildomai dekoruoti termoplėvelės karpiniais ir pasinaudoti bibliotekoje turimu prietaisu – termopresu. Vėliau mūsų visų laukė praktinis užsiėmimas – edukacija gamtoje „Nuostabus vaistažolių pasaulis“ su žymiu Lietuvos vaistažolininku lektoriumi dr. Mariumi Lasinsku, kuris savo pažintį su auditorija pradėjo nuo skambios kanklių muzikos, supažindino su 3 pagrindinėmis žolininko taisyklėmis, panagrinėjo su vaikais augalų ir žmonių panašumus / skirtumus… Stovyklautojai daug sužinojo apie augalų naudą, o žinias sustiprino žolelių druska, kurios drauge pasigamino ir ragavo. Edukacija persikėlė į gamtą, visai šalia bibliotekos vaikštinėjant ežero pakrante ir pažindinantis su ranka pasiekiamais naudingais augalais.

Antrosios stovyklos dienos popietę pradėjome su knygos „Bobausis be ausų: trumpos istorijos apie Spurgį“ autore Kristina Jakaite-Bulbukiene, kuri animuotai papasakojo vaikams apie tai, kaip gimsta knyga, supažindino su savo knygos herojumi Spurgiu ir paskaitė kelias istorijas iš jo gyvenimo, kurios paskatino diskusijas su mažaisiais apie namų ruošą, šeimos sandarą, potyrius, būnant pirmu, antru, trečiu <…> vaiku šeimoje. Diskusija buvo įprasminta kiekvieno individualiai šeimos genealogijos medžio kūrimu, kurio pildymą vaikai galėjo tęsti namuose su šeima. Po edukacijos drauge su Trakų rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuru keliavome į stadioną pasimankštinti ir pažaisti aktyvių žaidimų, panagrinėti, kaip keičiasi mūsų pulsas iki aktyvios veiklos ir po jos. Grįžus į biblioteką jau laukė kita edukacija – tapyba ant šilko, kuomet naudojami specialūs dažai bei kontūrai – liejant ant audinio dažus išgaunami nuostabūs paveikslėliai: kačiukai, žuvelės, laivai, gėlės…

Trečiąją stovyklos dieną vyko susitikimas su rašytoja ir dailininke Jolanta Sereikaite, kuri pristatė, kaip kūrė savo knygą „Katytės Tikės miškas“. Tikė – klaidžiojanti po mišką katytė, supažindinanti vaikus su miško gyventojais: žvėreliais, paukščiais, vabalais. Stebėdami katytės pavyzdį, mažieji pasipasakojo, kokius gyvūnus augina namuose ar norėtų auginti. Šio susitikimo metu stovyklautojai piešė gyvūnėlius, kurie skirtingose vietose susitinka naujus draugus – gyvatę, žuvį, voveraitę ir kt. O galiausiai savo pieštiems gyvūnėliams kūrė vardus ir istorijas, šitaip įsikūnydami į autoriaus vaidmenį. Smagi buvo ir antroji dienos pusė – stovyklautojai turėjo galimybę pasigaminti unikalius, tikrus kaleidoskopus su edukatore Juste iš 100zuikiu.lt – tokius, kokių nenusipirksi, nes asmeninis indėlis visuomet yra arčiau širdies ir labiau branginamas. Prieš kūrybinį procesą edukatorė su vaikais analizavo optines iliuzijas ir papasakojo, kaip kuriamas kaleidoskopas.

Ketvirtą stovyklos dieną pradėjome nuo Trakų r. savivaldybės visuomenės sveikatos biuro atstovų parengtos alkoholio, tabako ir kitų psichiką veikiančių medžiagų vartojimo prevencijos programos, kurioje buvo pateikta daug šviečiamosios informacijos, pamokantis filmukas, viktorina apie sveiką gyvenimo būdą ir žalingų įpročių daromą žalą. Vėliau visų laukė linksmoji dalis – vaikus džiugino iliuzionistas Jurijus iš švenčių centro „Mažasis genijus“, kuris stebino įvairiais magijos triukais drauge su savo pagalbininku Vaiduokliu. Stovyklautojų susižavėjimo šūksnių, entuziazmo ir džiaugsmingų nuotaikų prisipildė visos bibliotekos sienos! Geros emocijos suteikė jėgų pasidarbuoti ir su dar vienu bibliotekos turimu turtu – lazerine pjaustykle graviravome medinius raktų pakabukus vaikų pieštais darbais.

Paskutinę stovyklos dieną taip pat netrūko įspūdžių. „Cianotipijos kūrybinės dirbtuvės“ su Irina iš Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešosios bibliotekos buvo naujovė mūsų bibliotekoje. Cianotipija – viena seniausių pasaulyje fotografinio vaizdo išgavimo technikų: vaikai iš paruoštų figūrų ant šviesai jautriu tirpalu padengto popieriaus susikomponavo savo paveiksliuką ir stebėjo, kaip, veikiamas šviesos, gimsta išskirtine mėlyna spalva pasižymintis fotografinis atspaudas. Dienai įsibėgėjus mėlyną spalvą keitėme geltona ir juoda – klausėmės įdomaus ir nuoširdžiai savo darbui atsidavusio bitininko Virginijaus Kondroto pasakojimo apie bites. Sužinojome, kaip jas nuraminti, kaip jos ginasi nuo meškų ir kodėl medus būna skirtingų spalvų. Bitininkas pavaišino vaikus šviežiu medumi, o biblioteka pasirūpino šviežiais agurkais ir desertiniais sūriais. Na, o kad atsisveikinimas su stovykla iki kitų metų nebūtų liūdnas, įsijungėme muziką ir pasitelkėme visas vaivorykštės spalvas veidukų marginimui. Laukiantieji tuo pat metu gaminosi įsegamus ženkliukus.

Štai tokia intensyvi buvo savaitė! Smagu matyti mažųjų šypsenas, girdėti „ačiū“ iš vaikų ir jų tėvelių, skaityti teigiamus atsiliepimus viešojoje erdvėje. Tėvelių nuomone, jų atžalos smagiai leido laisvalaikį, buvo įtraukti į įdomią ir turiningą veiklą, sužinojo daug naujų dalykų.

Vaikų literatūros skyrius džiaugiasi, kad stovykloje vykusios veiklos padėjo atsiskleisti vaikų kūrybiškumui ir iniciatyvoms, preventyviai didino atsparumą žalingiems įpročiams. Jauniesiems stovyklautojams stengėmės kurti saugią, įtraukiančią aplinką, ugdyti pažintinius, kūrybinius technologinius įgūdžius. Stovyklos veiklos skatino ir skaitymo, sveikos gyvensenos įpročius, padėjo ugdyti bendravimo ir bendradarbiavimo kultūrą.