Naujienos

TRYS IŠ KARTO

Pirmieji Vario palikuonys NaturZoo Rheine

Apie ypatingą veisimosi sėkmę galima pranešti iš NaturZoo Rheine: Birželio 3 d. gimė juodos ir baltos spalvos varlių trynukai.

Tai pirmas kartas, kai ši Madagaskaro lemūrų rūšis, kuriai gresia išnykimas, susilaukė palikuonių, nors zoologijos sode variai laikomi jau 27 metus. Tačiau iki 2019 m. “jauniklių grupėje” buvo laikomi tik varanų patinai. Tuomet Veisimo programa (EEP) rekomendavo laikyti veislinę porą, kad palaikytų kiek per didelę Europos zoologijos sodų populiaciją su tuomet galimais jaunikliais. Jauniklių motina atvyko 2019 m. iš Olomouco zoologijos sodo Čekijoje, o tėvas – 2022 m. iš Randerso zoologijos sodo Danijoje.

Pora gerai suderėjo ir šių metų pradžioje buvo stebimos poravimosi operacijos. Varanų nėštumo laikotarpis yra palyginti trumpas primatams – apie 100 dienų. Skirtingai nei giminingi kalakutai ir makakos, jaunikliai nelimpa prie motinos kailio ir nėra nešiojami, o guldomi į slėptuvę.

Šiam tikslui varlių aptvare buvo kelios dėžės, kurias buvo galima pasirinkti. Tik pagal motinos elgesį ir apskaičiuotą nėštumo laikotarpį buvo galima nustatyti, kad vienoje iš dėžių gimė jauniklis.

Prireikė beveik savaitės, kol buvo galima pamatyti jauniklio galvą. Netrukus po to buvo pastebėta antra galvytė, o galiausiai buvo įsitikinta, kad tai – trynukų vados. Daugiavaikės vados – dažniausiai dvynukai – varliagyviams pasitaiko dažniau nei kitiems lemurams, tačiau trimečiai vis dar yra išskirtinis reiškinys.

Nors tai pirmieji palikuonys, motinos elgesys prižiūrint palikuonis yra beveik pavyzdinis. Tuo tarpu ją ir jauniklius galima pamatyti ir už kraiko dėžės visame vidiniame aptvare, esančiame lemūrų name, kur juos gali lengvai stebėti ir lankytojai.

Dėl buveinių naikinimo ir medžioklės variams jų pirminėje tėvynėje Madagaskare labai gresia išnykimas. Koordinuotas veisimas zoologijos soduose yra labai svarbus siekiant nelaisvėje išlaikyti “saugią populiaciją”, iš kurios būtų galima atkurti arba reintrodukuoti gyvūnus.

Nuotraukos: Jörg Everding / NaturZoo Rheine