Naujienos

“Žmonių gerumas Rheine”

Beim Abschied (v.l.) Núria Tomasini, ihre Kollegin Eva Bäumer und José Azevedo vom Städtepartnerschaftsverein, der die drei Schülerinnen über die gesamte Zeit begleitete und unterstützte.

Trys moksleivės iš dvynių miesto Leiria baigė praktiką Emsštate

Rheine/Leiria. Žmonių geranoriškumas ir paslaugumas Rheine – tai neabejotinai išliks trijų jaunų stažuotojų iš dvynių miesto Leiria, prieš kelias dienas išvykusių atgal į gimtinę, prisiminimuose. Ir, žinoma, kiekvienas iš jų stažuočių įmonėse savaip įgijo profesinės patirties, kuri turės didelę įtaką jų apsisprendimui renkantis studijų kryptį ir karjerą.

Catarina Henriques sulaukė žymaus vizito kavinėje “Cafe Echtzeit”. Meras Dr. Peteris Lüttmannas (l.) užsuko kartu su Portugalijos generaline konsule Lidia Nabais. Kavinės savininkas Thorstenas Grünbergas (r.) taip pat džiaugėsi.

“Iš pradžių buvo sunku”, – sako Catarina Henriques (18 m.), kavinėje “Cafe Echtzeit” dirbusi dešimt savaičių. Ypač vokiečių kalba merginai, kuri, kaip ir kiti jos kolegos, anglų kalbą kaip antrąją išmoko mokykloje, kartais kėlė nedidelių problemų. Tačiau tada buvo malonūs kolegos ir mieli svečiai, kurie kantriai padėjo Catarinai – ir mielai pakartojo užsakymą dar kartą, kalbėdami lėčiau. “Galutiniame vertinime Catarina gavo aukščiausius balus visose srityse, pavyzdžiui, už komandinį darbą ir požiūrį į darbą. Geresnio negalėjai norėti”, – praktikantę giria ir savininkė Iris Grünberg. “Ji buvo labai vertinga darbuotoja”.

O kuo skiriasi darbas Portugalijoje? “Čia darbuotojai nėra taip vertinami kaip pas mus”, – praneša Catarina. Pavyzdžiui, kai pernai ji atliko praktiką viešbutyje savo gimtojoje šalyje, niekas jos nevadino vardu. Ir ji net šiek tiek įsimylėjo Rheine: “Mums patinka šis miestas, upė ir pastatai. Žmonės buvo labai pagarbūs”, – tęsia ji.

Dabar ji nori netrukus pradėti studijuoti turizmo ir (arba) užsienio prekybos srityje. Tačiau prieš tai šią vasarą ji dirbs Leiria, kad užsidirbtų pinigų. Ir, žinoma, prieš studijas planuoja nuotykių atostogas…..

“Čia, Rheine, nėra taip karštligiška kaip Leiria” – šypsosi Núria (18 m. ), kurios namų vardas Tomasini, neįprastas pagal portugalų standartus. “Mano tėvas italas, – paaiškina ji.

Ji atliko praktiką viešbutyje “Lücke” ir čia dirbo restorane, kambarių aptarnavimo tarnyboje ir virtuvėje. “Paruošti kambarius kitiems svečiams, o paskui pridėti mažą suvenyrą, tai buvo labai malonu!”

Ji turėjo malonius kolegas, kurie jai parodė, kaip atlikti įvairius darbus. Apskritai: “Žmonės čia, Rheine, tokie draugiški ir paslaugūs”, – džiaugiasi ji. Ypač šeimininkų pora Gellendorfe visada palaikė tris merginas.

Gellendorfas nėra miesto centras, tačiau susisiekimas autobusais ir traukiniais yra puikus. Todėl laisvalaikiu buvo lengva pažinti ir kitus miestus, pavyzdžiui, Miunsterį, Kelną ar neseniai Amsterdamą. Tačiau ekskursija po Amsterdamą nesibaigė taip, kaip tikėtasi. Nepaisant visų pastangų, jaunoms moterims nepavyko atidaryti senesnio modelio “Intercity” durų. Iš traukinio joms pavyko išlipti tik Osnabriuke. Iš ten jos grįžo atgal į Rheine, tačiau tuo metu autobusų jau nebuvo. Užteko paskambinti José Azevedo iš partnerystės asociacijos, ir jis nuvežė jas į nakvynės vietą. José taip pat puikiai juos lydėjo visas savaites ir atgailavo.

Mobilumas turi savo ribas: Núria puikiai važinėja dviračiu, kitas iš grupės išmoko važiuoti dviračiu Rheine, o trečiasis visai nesusitvarko.

Kalbant apie mokymąsi: “Man pavyko neblogai patobulinti anglų kalbą”, – džiaugiasi jauna portugalė.

Kas buvo neigiama? “Tai, kad parduotuvės čia turi tokį keistą darbo laiką”, – išpyškina Núria. Jos gimtojoje šalyje parduotuvės dirba visą parą, net savaitgaliais.

Nepaisant visų bendrų teigiamų stažuotės įspūdžių, Núrija nenori užsiimti turizmo industrija. Ji domisi teise ir nori universitete mokytis advokato padėjėjos specialybės.

Namuose ji pirmiausia nori pasidovanoti sau trumpas atostogas. Tačiau tuo pat metu ji nori gauti vairuotojo pažymėjimą. Tačiau ji taip pat nekantriai laukia, kada galės pamatyti savo artimuosius namuose, nes pirmą kartą taip ilgai buvo be mamos ir tėčio. “Bet tai buvo ir svarbi patirtis man”, – atsisveikindama sakė Núria Tomasini.

Mariana Pereira (r.) atliko praktiką Lindenstrasse gatvėje esančioje “Art & Tech-Space”. Čia kartu su darbuotoja Nathalie Winckler.

Mariana Pereira (17 m.) neseniai atsidariusioje “Art & Tech-Space” erdvėje Lindenstraße gatvėje dirbo labai įvairiose srityse. “Mes greitai įtraukėme Mariną į kasdienį darbą, o ypač į renginių planavimą”, – praneša personalo narė Nathalie Winckler. Veiklos laukas buvo labai platus – nuo velykinių kiaušinių dažymo moksleiviams iki įrašų “Instagram” tinkle rašymo ar interviu su miesto centro lankytojais. “Labai tai vertinu”, – atsisveikindama sako Mariana. Ji baigia dar keturias savaites Šteinfurto apygardos administracijos centre “Europe direct”. “Rengiau ES informacinę medžiagą ir siunčiau ją Miunsterlando gyventojams bei įvairioms institucijoms. Dalyvavau organizuojant, rengiant ir vedant Europos informacinį stendą Marktzauber prie Gravenhorsto vienuolyno, dalyvavau ekskursijoje į ŠRV žemės ūkio rūmus Haus Düsse ir dalyvavau Europos Parlamento simuliacijoje Miunsterio rotušės Taikos salėje. Per keturias savaites čia įgijau daug žinių apie ES, patobulinau anglų kalbą ir bendravimą. Čia įgyta patirtis yra labai vertinga mano ateičiai”, – savo viešnagę Šteinfurte užbaigė Mariana.