Naujienos

23 Avariniai elektros generatoriai Ukrainai

Bleiben bei dieser Hilfsaktion im Gespräch (v.l.): Oleksandr Karpov, Nadiia Senko und die Schatzmeisterin des Städtepartnerschaftsvereins, Ingrid Brauer.

Miestų partnerystės asociacija kartu su pabėgėliais iš Rheine organizuoja pagalbos akciją

Kai Oleksandras Karpovas ir Nadija Senko pasakoja savo istoriją, per nugarą perbėga šiurpuliukai, patyrusio žurnalisto ranka, nepaisant visos patirties, šiek tiek dreba, o gumulas gerklėje, atrodo, darosi vis storesnis ir storesnis.

Oleksandras ir Nadija pabėgo iš Ukrainos, ji iš Kijevo, jis – iš netoli Zaporožės. Prieš kelis mėnesius Nadija po ilgo ir pavojingo skrydžio su dvejų metų dukrele atvyko į Rheine. Oleksandras su žmona ir dviem vaikais į Hauenhorstą atvyko praėjusių metų pradžioje ir apsigyveno pas vieną iš Dvynių asociacijos narių. Tuo tarpu Karpovų šeima ir ponia Senko su dukra susirado butus. Ji moko vokiečių kalbos ukrainiečių vaikus Koperniko gimnazijoje ir buvo susitikimo vertėja. Jis, pagal išsilavinimą inžinierius, organizuoja pagalbą Ukrainos žmonėms.

Tačiau pokalbis su Dvynių asociacijos iždininke Ingrid Brauer pirmiausia buvo ne apie siaubingus išgyvenimus, apie kuriuos pasakojo beveik visi pabėgėliai iš karo zonos; susitikimo priežastis buvo vilties žiburėlis, vienijantis visus dalyvius.

Prieš kelias savaites vienas “Šventojo Nikolajaus klinikos” Zaporožėje, dideliame mieste prie Dniepro, kuriame anksčiau gyveno 700 000 gyventojų, darbuotojas susisiekė su savo draugu Oleksandru ir paprašė jo surasti ir, jei įmanoma, nupirkti tam tikrus elektros generatorius. Reikėjo generatorių, tinkamų jautriai elektronikai, pavyzdžiui, medicinos įrangoje, eksploatuoti.

Oleksandras yra glaudžiai susijęs su šiuo regionu, nes jo šeima yra kilusi iš šio regiono, o kai kurie šeimos nariai vis dar yra įstrigę Rusijos okupuotame Tokmako mieste netoli Zaporožės.

Ir šiuo atveju Oleksandras Karpovas džiaugėsi Dvynių asociacijos nario, kuris spontaniškai pasiūlė savo pagalbą, parama.

Tuo pat metu Karpovas pradėjo lėšų rinkimo kampaniją tarp kitų ukrainiečių pabėgėlių. Surinkta apie 6000 dolerių, arba apie 5000 eurų. Už šią sumą buvo finansuota pirmųjų dešimt vienetų, varomų benzinu ir turinčių USB jungtis mobiliesiems telefonams įkrauti. Mobilieji telefonai Ukrainoje vaidina svarbų vaidmenį, nes kitos ryšio priemonės, pavyzdžiui, telefonas, beveik visiškai išnyko. Dosniai paaukojus vienam nariui ir iš Dvynių asociacijos aukų fondo, buvo galima įsigyti dar 13 prietaisų.

23 elektros generatoriai, finansuojami iš aukų lėšų, galėtų būti paleisti.

Vienetai buvo nupirkti ir laikinai saugomi Saksonijos-Anhalto žemėje esančiame Köthene, kur jau daugelį metų gyvena kiti Oleksandro pažįstami. Pirmieji trys padaliniai jau atvyko į Zaporožę, o pirmadienį buvo išsiųsti likusieji 20 padalinių. Pirmiausia iš aukų finansuojama krovinių gabenimo įmonė per Lenkiją nugabeno juos į Lievą. Iš ten klinikos automobilis paėmė įrenginius, kad 2200 kilometrų ilgio pervežimas būtų kuo ekonomiškesnis.

Tai ne didžiuliai agregatai, galintys aprūpinti elektra visą kliniką, o mobilūs įrenginiai. Tokiu būdu elektra gali būti tiekiama ir mažesnėms vietovėms, esančioms ligoninės bazėse.

Iš pradžių slogi pokalbio atmosfera išblėso ir vis labiau virsta euforija. Oleksandras, Nadia ir Dvynių asociacijos nariai sutinka: tiesiogiai bendraudami su ligonine jie žino, kad galėjo padėti per trumpiausią įmanomą laiką. Kiekvienas centas keliauja tiesiai į Zaporožės ligoninę ir tai neturėtų būti paskutinė pagalba iš Rheine. “Mums skubiai reikia daugiau aukų, kad galėtume įsigyti papildomų elektros generatorių ir mobilių vandens valymo įrenginių”, – dėl tolesnių veiksmų sutarė dalyviai.

Siekdama tęsti šią pagalbą, asociacija skubiai prašo toliau aukoti į Dvynių asociacijos sąskaitą, IBAN DE 65 4035 0005 0000 0642 53, esančią Stadtsparkasse Rheine, raktažodis “Spendenaktion Ukraine”.

——————————————————————————————-