Naujienos

Socialinė ataskaita Rheine internete

Präsentieren die frisch eingetroffene Druckausgabe des Sozialberichtes Rheine 2022, mit der nun weitergearbeitet werden soll, v. r.: Sozialdezernent Raimund Gausmann, Fachbereichsleiterin Schulen, Soziales, Migration und Integration Wiebke Gehrke, Sozialplanerin Lena Ellenberger und Leiter der Stabstelle im Sozialdezernat Stefan Jüttner-von der Gathen.

Rheine. Socialinė ataskaita Rheine 2022 paskelbta internete. Nuo šiol suinteresuoti piliečiai beveik 150 puslapių dokumentą su daugybe aprašomosios grafikos, tekstų ir interviu gali peržiūrėti interneto svetainėje www.Rheine.de/sozialbericht. 2022 m. socialinėje ataskaitoje Rheine daugiausia dėmesio skiriama būstui ir tai yra pirmoji tokio pobūdžio ataskaita. Jame aprašomi gyventojų skaičiaus pokyčiai nuo 2012 m. visuose 24 rajonuose Rheine. Pateikiami kiekvieno rajono socialiniai ir demografiniai duomenys, tokie kaip amžius, lytis, skurdas ir nedarbas.

Socialinių reikalų departamento vadovas Raimundas Gausmannas pasakoja, kaip atsirado ši ataskaita: “Socialinė ataskaita Rheine 2022 yra tiesioginis integruoto strateginio socialinio planavimo rezultatas. Ji suteikia svarbių įžvalgų apie socialinę padėtį Rheine ir padeda mums atpažinti skurdo situacijas ir neatidėliotinus poreikius imtis veiksmų, planuoti ir peržiūrėti priemones.” Šiais metais daugiausia dėmesio skiriama būstui, todėl tampa aišku, kaip skubiai reikia įperkamo būsto svetainėje Rheine. Pavyzdžiui, ekspertų interviu metu pranešama, kad Rheine žmonės rado darbą, bet vėliau neturėjo įperkamo būsto. Tas pats pasakytina apie paauglius ir pabėgėlius, kurie galėtų gyventi savarankiškai, bet negali to padaryti dėl įtemptos būsto rinkos. “Atsižvelgdami į sudėtingą padėtį būsto rinkoje, lygiagrečiai dirbame ir prevenciškai, – praneša Mokyklų, socialinių reikalų, migracijos ir integracijos departamento vadovė Wiebke Gehrke.” “Fachstelle Wohnraumsicherung”, įsteigta 2022 m. kovo mėn., padeda ir nuomininkams, ir nuomotojams, kai susikaupia įsiskolinimai už nuomą arba kai gresia iškeldinimas. Ateityje į socialines ataskaitas bus įtraukti pagrindiniai Būsto saugumo skyriaus darbo duomenys.”

Socialinio departamento personalo skyriaus vadovas Stefanas Jüttneris-von der Gathenas džiaugiasi, kad ilgai rengta pirmoji ataskaita (žr. apžvalgą) sulaukė didelio palaikymo iš visų pusių: “Jei mums pavyks įveikti socialinėje ataskaitoje atskleistas nuoskaudas, užtikrinsime geresnes dalyvavimo galimybes ir vienodesnes gyvenimo sąlygas Rheine. Tai visada turi būti tikslas.”

Tokios nuomonės laikėsi ir Socialinių reikalų komiteto nariai. Spalio pradžioje įvyko pirmasis socialinės ataskaitos Rheine 2022 svarstymas. Nariai gyrė išsamią informaciją ir įvairias perspektyvas, kurias parengė administracijos komanda aplink socialinę planuotoją Leną Ellenberger. “Diskusijos su ekspertais apie konkrečių socialinių grupių gyvenimą Rheine yra ypatinga šios ataskaitos dalis. Skaitydami ją, pajuntate skirtingas šeimų, senjorų, benamių, neįgaliųjų ir vokiečių kalbos nemokančių žmonių gyvenimo situacijas ir poreikius, kuriuos turime patenkinti planuodami socialinę paramą”, – sako E. Ellenberger. Po šios socialinės ataskaitos bus parengta socialinė ataskaita Rheine 2023, kurioje bus nagrinėjamos kitos temos. Socialinių ataskaitų, kaip besivystančios ir kintančios sistemos, tikslas turėtų būti pasiekti, kad ilgainiui būtų reguliariai teikiamos ataskaitos apie socialinę padėtį Rheine.

Nuo duomenų iki veiksmų

Socialinis planavimas dabar reiškia strateginį įvairių planavimo sričių susiejimą ir aktyvų integruoto požiūrio skatinimą su visomis suinteresuotosiomis šalimis, pavyzdžiui, socialiniu komitetu, patariamosiomis tarybomis, savanoriškomis gerovės organizacijomis ir specializuotais miesto planuotojais Rheine. Pagal šūkį “nuo duomenų iki veiksmų” šiuo metu kuriama tarpdisciplininė darbo grupė, kuri nustatys neatidėliotinus Rheine veiksmų poreikius ir skubiai pateiks juos politikams aptarti ir priimti sprendimus. Ši darbo grupė taip pat bendradarbiaus su atitinkamų rajonų veikėjais, kad sustiprintų jau turimus išteklius ir į esamus pasiūlymus protingai įtrauktų naujas priemones.

Peržiūrėkite

  • 2018 m. gruodį DIE LINKE parlamentinės frakcijos pasiūlymu miesto taryboje inicijuojama nedidelės apimties socialinė atskaitomybė Rheine.
  • 2019 m. rugsėjį Socialinių reikalų komitetas vienbalsiai įgalioja parengti integruoto socialinio planavimo ir metinių socialinių ataskaitų koncepciją.
  • 2020 m. birželio mėn. Socialinių reikalų komitete bus pristatytas pranešimas apie socialinę nelygybę.
  • 2020 m. rugsėjo mėn. socialiniam komitetui pateikiamas 24 miestų rajonų mažos apimties suskirstymas Rheine.
  • 2021 m. vasarį socialinė mokslininkė Lena Ellenberger pradeda dirbti nauja socialine planavimo specialiste mieste Rheine.
  • 2021 m. rugsėjo mėn. socialinis komitetas, patariamosios tarybos, nepriklausomos gerovės organizacijos ir Rheine miesto planuotojai ekspertai aktyviai dalyvauja informaciniame renginyje. Turinys buvo socialinė ataskaita apie NRW valstybę, strateginis integruotas socialinis planavimas ir socialinė ataskaita Rheine 2022, kurioje daugiausia dėmesio skiriama būstui. Čia buvo suformuluotas tikslas sukurti įperkamą būstą, atitinkantį įvairių gyventojų grupių poreikius.
  • Socialinio komiteto darbo grupė dėl socialinės ataskaitos posėdžiavo keletą kartų.
  • 2022 m. lapkritį Socialinis komitetas vienbalsiai priims socialinę ataskaitą Rheine 2022.

Nuotraukoje: Pristatydami ką tik gautą spausdintą socialinės ataskaitos Rheine 2022 versiją, kuri dabar bus naudojama tolesniam darbui, iš dešinės: Socialinių reikalų departamento vadovas Raimundas Gausmannas, Mokyklų, socialinių reikalų, migracijos ir integracijos departamento vadovė Wiebke Gehrke, socialinė planuotoja Lena Ellenberger ir Socialinių reikalų departamento personalo tarnybos vadovas Stefanas Jüttneris-von der Gathenas.