Naujienos

Partnerystė su Ukrainos miestu?

Šis pareiškimas dėl diskusijos apie partnerystę su Ukrainos miestu jau išsiųstas miesto merui ir Rheine miesto tarybos parlamentinėms frakcijoms:

Gerbiamas meras,Ponios ir ponai, parlamentinių frakcijų pirmininkai,2022 m. lapkričio 15 d. vykusiame Rheine miestų partnerystės skatinimo asociacijos valdybos posėdyje buvo aptartas viešai išreikštas pageidavimas dėl Vokietijos ir Ukrainos miestų partnerystės.

Sprendimą dėl tolimesnio susigiminiavimo priima miesto taryba. Tai darydami turėtumėte atsižvelgti į pagrindines sąlygas ir galimybes, kurias sukuria esami miestų partnerystės susitarimai, taip pat į per daugelį metų sukauptą patirtį. Jas apibendrinome toliau pateiktame bendrai remiamame pareiškime:

  1. Žmonių susitikimai, vykstantys pagal Europos miestų partnerystės programą, yra sveikintini, nes jie leidžia įgyti tarptautinės patirties, užmegzti draugystę ir skatinti sanglaudą Europoje. Miestų partnerystės srityje visada buvo siekiama suartinti žmones. Dėl Rusijos agresyvaus karo Vokietijos ir Ukrainos miestų susigiminiavimas, kurio dabar taip pat viešai reikalaujama, šiuo metu negali nei sudaryti galimybių žmonėms susitikti, nei suteikti Ukrainai skubiai reikalingos paramos artėjančios žiemos metu.
  2. Net ir nesudarius oficialaus partnerystės susitarimo, šiuo metu yra išbandytų būdų, kaip suteikti skubiai reikalingą pagalbą per miestų partnerystę ir pilietiškumą.
  3. Vokietijos ir Ukrainos miestų partnerystės projektas gali būti naudingas tik ilgesnėje perspektyvoje. Pavyzdžiui, prasmingas tikslas galėtų būti lydėti ukrainiečius jų “kelyje į Europą”, kaip tai, pasinaudodami Europos parama, praktikavome dešimtajame dešimtmetyje savivaldybių tinkle Bernburg, Borne, Rheine ir Trakai.Dvynių miestas Leiria prie tinklo prisijungė 2000-aisiais, dėdamas bendras pastangassaugoti klimatą. Dalyvavo daugybė žmonių iš dvynių miestų.

  1. Nors federalinis prezidentas šiuo metu ragina savivaldybes įsitraukti į miestų partnerystės projektus su Ukrainos partneriais, mums nebeatrodo tinkama vien tik “nacionalinė iniciatyva”. Vis dažniau jaučiame, kad dėl nekoordinuotos Vokietijos veiklos Europos partneriai susierzina, o gal net atmetami. Todėl priimdami sprendimą taip pat apsvarstykite, kokius jausmus ir reakcijas tai gali sukelti mūsų partneriams Bernburg, Borne, Leiria ir Trakai. Ypač todėl, kad pats Trakai jau yra susigiminiavęs su iniciatorių pamėgtu Ivano Frankivsko miestu.

  1. Ne tik ŠRV miestų partnerystės tinklas, bet ir atitinkamos organizacijos pastebi, kad dvišalė miestų partnerystė jau daugelį metų mažėja. Priešingai, daugėja daugiašalių miestų partnerystės ir projektų partnerysčių. Taip pat daugėja teminių ar regioninių miestų tinklų. Savivaldybių tinklai Rheine, Bernburg, Borne, Leiria ir Trakai buvo vieni pirmųjų Europoje 1990-aisiais, buvo novatoriški, tuo metu buvo skatinami Trakai projektuose ir iki šiol visiškai atitinka plėtros tendencijas. Kaip pavyzdį galima paminėti pastarųjų metų bendrus klimato apsaugos projektus, jaunimo susitikimus ar dabartinį skaitmeninį bendradarbiavimą projekte “Friendsineurope”.

  1. Dvynių asociacijos pasirinktas kelias pagal šūkį “Draugai padeda draugams”, kai iki šiol per susigiminiavusį miestą Trakai suteikėme 46 000 eurų paramą Ukrainai, yra šiuolaikiškas ir novatoriškas, atsižvelgiant į minėtus argumentus. Taip pat kartu su miestu padėjome priimti Ukrainos pabėgėlius į miestą dvynį Leiria.

  1. Todėl vietoj papildomo dvišalio miestų dvynių tinklo Rheine miesto taryba turėtų stiprinti esamą savivaldybių tinklą Rheine, Bernburg, Borne, Leiria ir Trakai ir motyvuoti jį įtraukti į tinklą Ukrainos miestą dvynį Trakais bei lydėti jį pakeliui į Europą. Tam nebūtina sudaryti dvynių susitarimo tarp Rheine ir Ukrainos miesto, tačiau tai galėtų būti vidutinės trukmės ar ilgalaikė galimybė, jei Ukrainos pusė prisiimtų pilietinį įsipareigojimą.
  2. Tačiau būtina dėl to preliminariai pasikalbėti su Bernburg, Borne, Leiria ir Trakai partneriais, kurie galėtų praturtinti ir taip sėkmingą tinklo darbą.
  3. Mes aiškiai pritariame mero viešam pareiškimui: vien tik “simbolinio” tarybos sprendimo dėl naujo miesto susigiminiavimo nepakanka. Tas, kas nori tokio savivaldybių bendradarbiavimo Europoje, turi skirti jam organizacinių ir finansinių išteklių.Tikimės Jūsų supratimo ir tikimės, kad į mūsų argumentus bus atsižvelgta priimant sprendimą dėl tolesnio miesto partnerystės su kitais miestais.Geriausi linkėjimai!
  4. Reiner WellmannPirmininkas