Naujienos

Geri miesto audito rezultatai Rheine

Šiaurės Reino-Vestfalijos savivaldybės audito tarnyba (gpaNRW) atidžiai išnagrinėjo miesto biudžetąe

“Gemeindeprüfungsanstalt Nordrhein-Westfalen” (gpaNRW) atliktas viršvietinis auditas vyko pandemijos “Corona” metu. Priemonės, kurių imtasi pandemijai suvaldyti, daro poveikį daugeliui gyvenimo ir visuomenės sričių, taip pat ir savivaldybėms. Tai apsunkina savivaldybių biudžetus ir, be kita ko, daro įtaką jaunimo gerovės tarnybų ir statybos inspekcijų, nagrinėjamų šiame virš vietos lygmeniu atliekamame audite, darbui. Kiek tai buvo įmanoma, dalinėse ataskaitose atsižvelgėme į šį poveikį”, – aiškina gpaNRW skyriaus vadovas Manfredas Wiethoffas (Manfredas Viethofas) Rheine audito ataskaitos pristatymo audito komitete proga.

Rheine šešių narių gpaNRW audito grupė atidžiau išnagrinėjo finansų, informacinių technologijų, pagalbos švietimui, pastatų priežiūros ir eismo sritis. Nuolat geri rezultatai buvo pristatyti praėjusią savaitę vykusiame viešame Audito komiteto posėdyje. gpaNRW auditoriai apibendrino rezultatus, išvadas ir rekomendacijas dėl veiksmų.

Pavyzdžiui, šiuo metu skolos padėtis Rheine vis dar yra palyginti nedidelė. gpaNRW komanda mano, kad reikia imtis veiksmų siekiant pagerinti biudžeto padėtį ilguoju laikotarpiu ir vėl pasiekti biudžeto balansą, kad būtų stabilizuotas nuosavas kapitalas. Nuosavo kapitalo kapitalizacija Rheine yra didesnė nei vidutinė lyginant tarp savivaldybių. Tačiau, kaip planuota, išlyginamasis rezervas bus visiškai išnaudotas iki 2024 m. Todėl kylančią tendenciją galima suvaldyti tik vykdant plataus masto biudžeto konsolidavimą. Miestui taip pat reikia pertekliaus, kad galėtų finansuoti vidutinės trukmės laikotarpiu planuojamas dideles investicijas į ilgalaikį turtą. Jei kitų lėšų nėra, šios investicijos gali būti finansuojamos tik naujomis paskolomis.

Pradinė padėtis informacinių technologijų srityje yra tokia, kad miestas yra specialios paskirties asociacijos KAAW (Kommunale ADV-Anwendergemeinschaft West – Savivaldybių ADV naudotojų asociacija West) narys ir iš jos gauna daugiausia strateginių-administracinių IT paslaugų. Už eksploatacinius ir techninius aspektus atsako miesto administracija. Labai teigiamas aspektas yra tai, kad Rheine miestas palyginti pigiai aprūpina savo administracines darbo vietas informacinėmis technologijomis. Šis rezultatas yra dar svarbesnis, nes Rheine mieste IT saugumo lygis yra aukštas, nepaisant mažų išlaidų. Tačiau IT saugumo srityje mokyklose vis dar yra kur tobulėti. Tačiau dėl to atsirandančiomis IT kontrolės galimybėmis naudojamasi plačiai. Rheine miestas, siekdamas užtikrinti saugias ir funkcionalias IT, pasitelkdamas subalansuotas struktūras ir priemones, sprendžia atitinkamas IT rizikas.

Rheine miestas yra pakeliui į savo administracijos skaitmeninę transformaciją. Ji atitinka teisinius reikalavimus ir šiuo metu rengia bendrą skaitmeninimo strategiją. Mieste Rheine taip pat jau įdiegtas žiniasklaidos pertraukų nesukeliantis sąskaitų tvarkymo procesas. Vietos auditas suteikia Rheine miestui galimybę prisidėti prie saugaus, tinkamo ir ekonomiško IT teikimo konsultuojantis ir atliekant vidaus auditą.

Švietimo paramai reikia palyginti daug subsidijų Rheine. To priežastis – subsidijų dydžio skirtumai tarp bendruomenių. To priežastys – didžiausios tarpbendruomeninės išlaidos individualiems pagalbos atvejams ir labai maža ambulatorinės pagalbos atvejų dalis. Nors pagalbos atvejų skaičius, tenkantis 1 000 gyventojų iki 21 metų amžiaus (atvejų tankis), yra palyginti mažesnis už vidurkį, tiek ambulatorinės, tiek stacionarinės pagalbos atvejai Rheine sukelia dideles arba didžiausias išlaidas. gpaNRW vis dar mato galimybių gerokai padidinti ekonomiškai efektyvesnių ambulatorinės pagalbos atvejų dalį, gerinant prieinamumą ir atvejo valdymą. gpaNRW įžvelgia optimizavimo potencialą, visų pirma techninėje plėtroje, ir tai nurodo audito ataskaitoje.

Rheine auga. Todėl labai svarbi statybų priežiūra. Palyginti su kitomis 2020 m. savivaldybėmis, mieste užregistruota daugiau nei vidutiniškai atvejų, tenkančių 10 000 gyventojų. Be to, kaip ir panašiose savivaldybėse, daugėja prašymų statyti. Rheine miestas naudoja specializuotą programinę įrangą statybų priežiūrai. Statybų priežiūros skaitmeninimo srityje šiek tiek reikia plėstis, o paprastos statybos leidimo išdavimo procedūros procesą būtų galima išsamiai optimizuoti, tačiau apskritai jis jau yra gerai struktūrizuotas. Keturių akių principas (korupcijos prevencija) taip pat užtikrinamas visoje svetainėje Rheine. Asmeninės konsultacijos statybų klausimais ir informacija miesto interneto svetainėje taip pat prisideda prie to, kad 2020 m. atsiimtų ir palyginti nedidelė atmestų statybos paraiškų dalis yra minimali. Bylų nagrinėjimo darbo krūvis, matuojamas bylų skaičiumi, tenkančiu vienam etatui, Rheine yra palyginti didelis.

Rheine mieste eismo srities valdymas priskirtas Planavimo ir statybos departamentui (produktas 5.30 “Judumas ir eismo planavimas”). gpaNRW įžvelgia optimizavimo galimybių, jei kelių duomenų bazėje būtų pateikta daugiau papildomos informacijos. Kaip rajono savivaldybė, Rheine miestas prižiūri daugiau transporto teritorijų nei dauguma panašių savivaldybių. Todėl balanso vertės taip pat viršija vidurkį.

Rheine miestas savo eismo zonų priežiūrai kasmet išleidžia mažiau lėšų nei Kelių ir eismo tyrimų asociacijos (FGSV) rekomenduojama orientacinė vertė. Vis dėlto, atsižvelgiant į dabartinės būklės asignavimus ir daugiamečio koncepcinio planavimo pagrindus, galima daryti prielaidą, kad techninės priežiūros planavimas yra tinkamas. Rheine miestas dirba vadovaudamasis strateginiais tikslais ir į ateitį orientuotomis eismo zonų valdymo koncepcijomis. Technische Betriebe Rheine (TBR) šaligatvių dangos valdymas jau yra gerai parengtas procesų požiūriu. Nepaisant to, vis tiek būtų galima optimizuoti, pavyzdžiui, pateikiant privalomus pranešimus apie statybos pradžią arba atskirų statybos etapų įrodymus. gpaNRW taip pat pritaria planuojamam procesų dokumentų integravimui į kelių duomenų bazę.

Apibendrinant galima teigti, kad visi gpaNRW auditoriai suteikė Rheine miestui gerą įvertinimą ir pabrėžė, kad rekomendacijos padėjo dar labiau pagerinti ir taip gerai veikiančią savivaldybę. “Audito rezultatais galime būti labai patenkinti. Tai patvirtina visos administracinės valdybos įspūdį, kad turime atsidavusius ir labai gerai dirbančius darbuotojus. Geri audito rezultatai yra dar svarbesni, nes, palyginti su panašaus dydžio savivaldybėmis, turime mažai darbuotojų”, – sako meras Dr. Peteris Lüttmannas.

Apie gpaNRW

gpaNRW yra valstybės savivaldybių priežiūros dalis, įkurta 2003 m. Jos būstinė yra Herne. Pagal įstatymus ir savivaldybių kodeksą ji atsakinga už visų 396 savivaldybių, 30 apygardų ir Acheno miesto regiono, dviejų regioninių asociacijų ir Rūro regiono asociacijos (RVR) viršįstaigų auditą. Simone Kaspar (pirmininko pavaduotoja) valstybės institucijai vadovauja nuo 2022 m. rugsėjo mėn.

Savo audito ataskaitas gpaNRW skelbia interneto svetainėje www.gpa.nrw.de.