Naujienos

Kartu už švarų Scotthocką

“Caritas” jaunimo konsultavimo centras Rheine vykdo švarios aplinkos kampanijas

Rheine.cpr. Spalio mėn. jaunimo centro “Underground” jaunuoliai apsirūpino šiukšlių maišais ir žnyplėmis ir ėjo rinkti šiukšlių per Schotthock. Praeiviai manė, kad tai kažkokia bausmė, tačiau jaunuoliai rinkosi visiškai savanoriškai. Kaip tai įvyko? Prieš kurį laiką Isabel Bachmann, Caritas jaunimo konsultavimo centro Rheine darbuotoja ir projekto “Kartu kaimynystėje. Projektas “Stiprinti vaikus – užtikrinti ateitį” ir jauni žmonės iš Schotthock buvo išvykę į rajoną. Jaunuoliai jai parodė, kurios Šothoko vietos jiems ypač patinka. Tarp jų – jaunimo centras, įvairios žaidimų aikštelės ir Valšageno parkas. Tačiau taip pat buvo įdomu sužinoti, kas jaunimui ne taip patiko: jaunuoliai nurodė kelias vietas, kur mėtosi daugiau šiukšlių.

Kitame jaunimo konsultacijų centro projekte “Menschen stärken Menschen” (Žmonės stiprina žmones) jaunieji savanoriai, be kita ko, dalyvauja aplinkos apsaugos ir tvarumo temose. Du savanoriai, Franzis ir Stefan, norėjo sukurti projektą, kuris atkreiptų dėmesį į atliekų problemą ir tai, kaip su jomis elgiamės. Taip abi projekto grupės galiausiai susitiko. Savanoriai sugalvojo surengti nedidelį šiukšlių rinkimo konkursą, o pabaigoje iš šiukšlių sukurti ką nors kūrybiško. “Underground” vadovei Hannah Keuss taip pat patiko ši idėja ir ji mielai sutiko suteikti savo patalpas renginiui.

Taigi dešimt jaunų žmonių susibūrė ir uoliai rinko šiukšles. “Nebūčiau pagalvojęs, kad rasime tiek daug”, – sakė vienas iš savanorių. Be pakavimo medžiagų ir tuščių skardinių, popierinių atliekų bei cigarečių nuorūkų, buvo ir šakutė, stebulės dangtelis bei didelis sprogęs balionas. Renkant šiukšles buvo kalbama apie tai, kas bus su šiukšlėmis, kurios patenka į Schotthocker patalpas. Jei tai plastikas, jis išnyktų per šimtmečius. Gyvūnai gali jį valgyti ir susirgti nuo sudedamųjų dalių. Be to, tai tiesiog neatrodo gražiai. Po 45 minučių grupės vėl susitiko prie “metro” ir priešais jaunimo centrą išklojo dvi ilgas šiukšlių gyvatėles. Šį nedidelį konkursą laimėjo grupė, turinti ilgesnę gyvatę. Tada iš šiukšlių buvo atrenkami “gražiausi gabaliukai”, kurie vėliau buvo plaunami ir klijuojami ant drobės. Taip buvo sukurtas spalvingas paveikslas, o šiukšlės įgavo naują prasmę. Dalyviams ši veikla taip patiko, kad jie tikrai norėtų ją pakartoti.