Naujienos

Meras ir EWG generalinis direktorius apsilankė Lhoist kalkių gamykloje Rheine

Werksleiter Tepe (r.) erläutert Bürgermeister Lüttmann (l.) und EWG-Geschäftsführer Niehaus die Funktionsweise einer Steinmahlanlage.

Rheine. Trečiadienį meras Dr. Peteris Lüttmannas ir EWG generalinis direktorius Ingo Niehausas apsilankė Lhoisto kalkakmenio gamykloje Rheine, kur gamyklos vadovas Andreasas Tepe juos supažindino su pramonine kalkakmenio gavyba ir perdirbimu. Jau beveik 100 metų Rheine pietuose kasamas kalkakmenis ir perdirbamas į aukštos kokybės produktus įvairioms rinkoms. Šiuo metu kalkakmenio gamykla ir du gretimi karjerai priklauso didžiausios pasaulyje kalkių gamintojos “Lhoist” dukterinei įmonei Vokietijoje “Rheinkalk GmbH”. Paskutinės didelės krosnys, kuriose anksčiau buvo deginamos kalkakmenio smiltelės, jau uždarytos ir išmontuotos. Šiuo metu Miunsterlando regione esanti gamykla daugiausia dėmesio skiria geriamojo vandens valymo, žemės ūkio ir energijos tiekimo produktams ir klientams.

Ko daugelis žmonių nežino: Kalkių produktai dažnai yra būtini ir naudojami daugelyje pramonės vertės grandinių. Pavyzdžiui, vandentiekiuose, gyvūnų pašaruose arba dūmų dujoms, pavyzdžiui, anglimi kūrenamose elektrinėse, nusierinti: “Mūsų natūralūs produktai paprastai būna vertės grandinės pradžioje ir dažnai naudojami, kai reikia ką nors išvalyti, apdoroti ar pagerinti”, – aiškino gamyklos vadovas Tepe per ekskursiją po gamyklą. Tačiau kalkės taip pat nepakeičiamos kasdieniame gyvenime: nuo dantų pastos iki plieno automobiliams ar kelių tiesimui – natūralus produktas kalkakmenis naudojamas visur.

Pirmą kartą apsilankęs kalkių gamykloje meras Liutmanas buvo sužavėtas technine įranga ir technologiniais procesais: “Ši istoriją menanti gamykla jau beveik 100 metų padeda užtikrinti patikimą kalkių produktų tiekimą daugeliui regiono įmonių Rheine. Šiandien sužinojau daug daugiau apie tai, kaip plačiai naudojamos kalkės, tai labai įdomu!”

Gamyklos vadovas Tepe taip pat papasakojo Lüttmannui ir Niehausui apie įmonės veiklą, susijusią su rūšių ir aplinkos apsauga: “Mūsų darbas, be abejo, visada reiškia intervenciją į kraštovaizdį, tačiau ji yra kuo mažesnė. Vėliau šios teritorijos taps biotopais, o jau šiandien didelė dalis buvusio karjero yra uždaryta ir bendradarbiaujant su Waldhügelverein toliau plėtojama augalijos ir gyvūnijos požiūriu.” Tai, kad per Tepe’s pasisakymą apie įmonės įsipareigojimus trys elniai staiga iššoko iš krūmų ir nerūpestingai perbėgo per karjerą, atrodė, “tarsi tai būtų buvę užsakyta”, – šypsojosi meras Lüttmannas.

Ingo Niehausas, EWG vykdomasis direktorius, ypač domėjosi statybvietės energetikos klausimais: “Tai, kad tokia daug energijos naudojanti įmonė naudoja 100 proc. atsinaujinančios elektros energijos, yra įspūdinga. Kogeneracinių jėgainių naudojimas elektros energijai ir šilumai tiekti taip pat pabrėžia pažangų Lhoist kalkių gamyklos požiūrį Rheine”, – sakė Niehausas.

Šis į ateitį orientuotas požiūris atsispindi ir pirmuosiuose kalkių pramonėje klimato požiūriu neutraliuose produktuose, kuriais “Lhoist” prekiauja su LEVEL|BLUE prekės ženklu. Artimiausioje ateityje šie geriamojo ir technologinio vandens valymo produktai taip pat bus pirmą kartą siūlomi klimato kaitos požiūriu neutralizuotai Rheine svetainėje.