Naujienos

Gausybė problemų

Baudos nedrausmingiems šunų savininkams

Rheine. Visi tai žino, visus tai erzina: šuniui į kojas. Parkuose, viduryje šaligatvio ar net žaidimų aikštelėse: Šunų minos daugeliui žmonių sukelia daug rūpesčių. Ekskrementai smirda, purvina batus ir gadina žmonėms nuotaiką. Neįgaliųjų problema dar rimtesnė: “Mano regos negalią turinti dukra gyvena savarankiškai ir mėgsta pasivaikščioti. Ji nuolat šlapinasi į šunų išmatas ir kaskart turi padėti valyti batus. Tai mus erzina”, – savo dukters situaciją apibūdina pilietė. Net žmonėms, sėdintiems neįgaliųjų vežimėliuose, vaikštynėse ar su vaikiškais vežimėliais, šunų ekskrementai ant padangų yra tikra netvarka, kurios neįmanoma išvalyti su trupučiu žolės ar nosinaite. Be purvo ir nemalonaus kvapo, šunų ekskrementai taip pat gali kelti pavojų sveikatai, jei juose yra virusų, parazitų ar kitų ligų sukėlėjų. To daryti negalima, ypač žaidimų aikštelėse, nes vaikai mėgsta viską liesti ir kišti rankas į burną. Be to, neseniai buvo aiškiai uždrausta vedžioti šunis žaidimų aikštelėse. Vienintelė išimtis – šunys vedliai ir šunys akliesiems.

Paprastai šunų savininkai privalo šalinti savo gyvūnų išmatas. Tačiau kiekvienas, pagautas paliekantis savo keturkojo draugo ekskrementus, gali būti nubaustas iki 50 eurų bauda Rheine. Miestas šią problemą sprendžia pavesdamas Techninių darbų tarnybai Rheine (TBR) įrengti šunų ekskrementų maišelių dalytuvus viešuosiuose parkuose, tokiuose kaip Salinenpark, Walshagenpark ar Stadtpark. Kitais miesto teritorijoje esančiais dispanseriais rūpinasi miesto rajonų patariamosios tarybos arba savanoriai. “Tai miesto teikiama paslauga, kuri, tikimės, paskatins gyventojus atsakingai elgtis su savo šunimis ir jų atliekomis”, – pabrėžia Jensas Hassinkas, atsakingas už šunų laikymą viešosios tvarkos tarnyboje. Svarbu: pilni maišeliai su ekskrementais turėtų atsidurti šiukšlių dėžėse, o ne kitame krūme ar kaboti ant šakos ar tvoros kaip “dekoracija”.

Gyvūnų augintinių bumas, prasidėjus koronos pandemijai, pastebimas ir svetainėje Rheine. Pavyzdžiui, 2021 m. svetainėje Rheine iš viso buvo užregistruota 5790 šunų – tai yra gera 180 daugiau nei 2019 m. Daugiau šunų taip pat sukelia daugiau netvarkos. Tai savaime nėra problema, jei visi laikosi taisyklių. Rheine miestas nenori griebtis drastiškesnių priemonių, pavyzdžiui, priemokos už šuns skandinimą ar šunų ekskrementų DNR tyrimų, apie kuriuos šiuo metu diskutuojama kitur. “Tikimės, kad šunų savininkai vadovausis sveiku protu. Be to, dauguma žino savo pareigą. Gaila, kai nedaugelis savo netinkamu elgesiu sumenkina visą šunų savininkų reputaciją”, – priduria J. Hassink.