Naujienos

“Nenuvilkite savivaldybių”.

Dr. Marc Schrameyer

Karas Ukrainoje ir energetikos krizė: Dr. Peter Lüttmann ir Dr. Marc Schrameyer reikalauja NRW žemės paramos pabėgėliams apgyvendinti

Dr.Peter Lüttmann

Rheine. “Mes, Šteinfurto rajono merai, su dideliu nerimu laukiame ateinančių kelių mėnesių” – taip rašoma ŠRV ministrui pirmininkui Hendrikui Vustui adresuotame laiške, kurį Dr. Peteris Lüttmannas ir jo kolega Ibbenbiureene Dr. Marcas Schrameyeris, kaip rajono merų atstovai spaudai, dar 2022 m. rugsėjo 5 d. išsiuntė valstybės kanceliarijai.

Priežastis: energetikos krizė ir energijos tiekimas dėl karo Ukrainoje šiuo metu taip dominuoja žiniasklaidoje, kad kitiems klausimams nebeliko dėmesio. Visų pirma, iš Ukrainos pabėgusių žmonių priėmimas – užduotis, dėl kurios miestai ir savivaldybės jau kelis mėnesius susiduria su dideliais iššūkiais ir toliau susidurs su tokiais iššūkiais. “Solidarumas su Ukrainos žmonėmis yra didelis, – sako daktaras Marcas Schrameyeris, – tačiau dabar mes sunkiai išnaudojame savo galimybes.”

Merai nuogąstauja, kad dėl spartaus, jų manymu, nepakankamų valstybės patalpų užpildymo, labai daug ukrainiečių, kurių dar tikimasi pabėgti, turės būti paskirstyti po savivaldybes – be pakankamo laiko. “Tačiau apgyvendinimo galimybės savivaldybėse jau iš esmės išnaudotos”, – sako daktaras Peteris Lüttmannas. Todėl, pasak jo, miestams ir savivaldybėms labai svarbus laiko veiksnys, kad net būtų reali galimybė sukurti daugiau pajėgumų. “Būsto rinka jau dabar patiria didelę įtampą, ypač savivaldybėse, kurios priėmė neproporcingai daug žmonių iš Ukrainos. Dabar ten susiduriame su stipria konkurencine padėtimi.” Jei įmanoma, reikėtų vengti naudoti sporto salės ar talpyklų tirpalus. “Mūsų visų pareiga – suteikti orų būstą žmonėms, kurie bėga nuo karo Ukrainoje.

Todėl Šteinfurto apygardos merai kreipiasi į ŠRV federalinę žemę: “Nenuvilkite savivaldybių! Mums reikia jūsų paramos, nes vieni šios didžiulės užduoties neįveiksime.” Jie mato valstybės pastangas sušvelninti situaciją, tačiau: “Siekiant palengvinti miestų ir savivaldybių padėtį, valstybės lygmeniu turi būti sukurti papildomi priėmimo pajėgumai. Reikia pagaliau pripažinti realią padėtį vietoje ir imtis atitinkamų veiksmų, greitai ir nebiurokratiškai”, – vieningai teigia Dr. Lüttmannas ir Dr. Schrameyeris.