Naujienos

Rheine gauna 2021 m. NRW dirvožemio apsaugos apdovanojimą

Bei der Preisverleihung /v.l.): Mark Dieckmann, Viktor Haase, Milena Schauer, Olaf Grönefeld

Apdovanojimas už Ešendorfo užliejamąją teritoriją, kaip tolesnį generolo Veverio kareivinių naudojimą Rheine.

Rheine. Siekdamos atkreipti visuomenės dėmesį į dirvožemio apsaugos ir žemės išsaugojimo tankiai apgyvendintose vietovėse svarbą, Aplinkos ir transporto ministerija ir Užterštų teritorijų perdirbimo ir rekultivavimo asociacija (AAV) šiandien penktą kartą įteikė NRW dirvožemio apsaugos apdovanojimą. “Mūsų dirvožemis yra tiesioginė biologinės įvairovės ir rūšių įvairovės, švaraus požeminio vandens priežastis, o dirvožemio funkcijos išsaugojimas svarbus prisitaikymui prie klimato kaitos. Ji taip pat yra ekonominės gamybos, būsto ir, ne mažiau svarbu, mūsų poilsio pagrindas”, – sakė aplinkos ir transporto valstybės sekretorius Viktoras Haase apdovanojimo, kuris buvo įteiktas pagal iniciatyvą “Aljansas už paviršių”, proga. “Mūsų žemė yra brangi prekė. Todėl valstijos vyriausybė nori trumpuoju laikotarpiu sumažinti žemės suvartojimą iki penkių hektarų per dieną, o ilguoju laikotarpiu – dar labiau”, – sakė Haase.

Du pagrindiniai prizai skirti projektams Vierseno apskrityje ir Rheine mieste , kiekvienam iš jų skirta po 4000 eurų. Rheinestatybos skyriaus vadovė Milena Schauer, konversijos vadovas Markas Dieckmannas ir Olafas Grönefeldas iš Šteinfurto apskrities dirvožemio apsaugos tarnybos džiaugėsi apdovanojimu.

Žiuri įvertino buvusių 31 ha ploto generolo Veverio kareivinių konversiją į naują gyvenamąjį rajoną “Eschendorfer Aue” už: “Kruopščiai parengtą, profesionaliai gerai suderintą ir greitai įgyvendintą bendrą struktūrinės konversijos koncepciją, ypatingą dėmesį skiriant gamtos ir dirvožemio išsaugojimui bei senų medžių populiacijos išsaugojimui. Įžvalgi ir visapusiškai sėkminga žemės paruošimo strategija buvo įvertinta kaip pavyzdinė.”

Be to, jis teigė, kad ypač verta atkreipti dėmesį į atsargumo priemones nuo stiprių kritulių ir vaizdingą rūšių apsaugos ir prisitaikymo prie klimato kaitos įrenginių integravimą. “Šiuo metu ypač dėkojame Olafui Grönefeldui (Šteinfurto apylinkė) už techniškai puikią ir praktinę pagalbą, suteiktą per dvejus metus trukusį sudėtingą ir kruopštų žemės paruošimą”, – gerą bendradarbiavimą pabrėžia Markas Dieckmannas.

“Pagrindinį prizą pasidaliję projektai yra praktiniai geros praktikos pavyzdžiai, kuriais verta mėgdžioti ir kurie gali tapti paskata savivaldybėms ir investuotojams. Pirma, jie aiškiai parodo, kad užterštos teritorijos neturi būti neįveikiama kliūtis statybų ir investicijų projektams. Antra, jie parodo, kiek daug galima laimėti išvalant užterštas teritorijas”, – sako Dr. Hansas Richteris, kuris taip pat pirmininkavo vertinimo komisijai kaip asociacijos pirmininko pavaduotojas.

Dėl informacijos:

AAV yra unikalus žemės perdirbimo ir užterštų teritorijų atkūrimo kompetencijos centras Vokietijoje, kuriame valstybė, savivaldybės ir pramonės įmonės dirba kartu. 1988 m. valstijos įstatymu įsteigta nepriklausoma, savivaldi viešoji korporacija šalina užterštą dirvožemį ir požeminį vandenį tais atvejais, kai, pavyzdžiui, teršėjas negali būti patrauktas atsakomybėn. Taip AAV apsaugo žmones ir aplinką nuo pavojų. Tuo pat metu vertingos, paprastai patrauklioje vietoje esančios ir gerai išvystytos teritorijos tampa prieinamos naujai paskirčiai. Tokiu būdu AAV veiksmingai padeda valstijos vyriausybei siekti tikslo mažinti gamtinių ir atvirų erdvių naudojimą. Asociacija paprastai yra projekto rėmėja ir, be per 30 metų sukauptos praktinės patirties, skiria iki 80 % finansavimo.

Be įstatyminių narių – Šiaurės Reino-Vestfalijos žemės ir savivaldybių – įmonės prie asociacijos prisijungė savanoriškai. Taigi jie padeda vykdyti AAV uždavinius, kurie yra svarbūs visai visuomenei. Tuo pat metu jos naudojasi tarpdisciplininės AAV komandos, kuri teikia įmonėms teisinę ir techninę pagalbą, patirtimi ir kompetencija.