Naujienos

Drakoniukų sezonas

Ką tik mus aplankė “didžioji dambrelis”. Šis nuostabus egzempliorius buvo aštuonių centimetrų ilgio.

Damselfly pasiekia 9,5-11 cm sparnų ilgį.Krūtinės ląsta žalia, patinųpilvas šviesiai mėlynas su ištisine juoda išilgine juosta ant nugaros, kurios kiekvienas segmentas turi dantytą iškilimą. Patelės pilvas mėlynai žalias, išilginė juosta ant nugaros ruda ir plati. Šiek tiek mažesniodambrelio(Anax parthenope) krūtinė yra ruda, o pilvas mėlynas tik priekinėje dalyje.

Gyvenimo būdas

Dambrelis dažnai sutinkamas, ypač prie stovinčio vandens. Tačiau medžioklės metu jie gali nuskristi labai toli nuo vandens. Patinai susikuria teritorijas ir taip pat išstumia kitų rūšių atstovus iš šios teritorijos. Ji skrenda birželio-rugpjūčio mėnesiais.Imaginių drugių maisto spektrą daugiausia sudaro musės ir musinukės, taip pat kitos (įskaitant gana dideles rūšis). Kartais minta ir kitais vabzdžiais, pavyzdžiui, drugeliais.

Reprodukcija

Norėdamas daugintis patinas skrydžio metu pagauna praskrendančią patelę ir iš karto pradeda poruotis. Jei patelė nenori poruotis, ji pakabina pilvą ir imituoja kiaušinius dedančią patelę. Tačiau poravimosi žaidimas paprastai baigiamas sėdint pakrančių augmenijoje.Kopuliacija vyksta kelis kartus. Maždaug po dešimties minučių gyvūnai vėl išsiskiria ir patelė viena deda kiaušinius. Patelė pati deda kiaušinėlius, įsmeigdama juos įvandens augalus arba plūduriuojančias augalų dalis panirusiose vietose. Ji sukuria reikiamą slėgį plasnodama sparnais. Šiam procesui dažnai trukdo kitos drakoniukės.

Lervų vystymasis

Lervos yra labai aktyvios, o sutrukdžiusios plaukia tolyn kojomis ir atsitraukdamos. Jie įgyja galią atsitraukti išstumdami kvėpavimo vandenį ištiesiosios žarnos žiaunų. Po vienerių ar dvejų metų vystymosi lervos pasiekia didžiausią 55 milimetrų ilgį. Vystymosi trukmė daugiausia priklauso nuo kiaušinių dėjimo laiko ir vandens temperatūros. Patelės lervos minta vandenyje esančiais smulkiais gyvūnais, pavyzdžiui, vabzdžių lervomis, vandens vabalais irpūgžliais. Kartais jie taip pat medžioja žuvų jauniklius ir nerštą.

Platinimas

Šių drugių arealas apima Afriką ir didžiąją Europos dalį, Arabijos pusiasalį, Pietvakarių Aziją ir Centrinę Aziją. Indijoje ši rūšis paplitusi Vakarų Bengalijos, Utarakhando, Maharaštros ir Tamil Nadu valstijose. Europoje šiuo metu jis smarkiai plečia savo arealą į šiaurę. Britų salose jau pranešta apie stebėtus gyvūnus Škotijoje ir pietų Švedijoje maždaug iki Upsalos platumos. (Vikipedija)