Naujienos

Borno sinagogoje planuojama paroda

Ketvirtadienį meno grupės “Spektrum 88” pirmininkė Martina Schröder, viena iš “Spektrum” menininkių Sophia Nefe, Bornse sinagogos fondo pirmininkas Pietas Dijkstra, fondo darbo grupės vadovas Arjanas Reinderinkas ir Borne partnerių komiteto atstovas Gerritas Hermelingas susitiko Borne sinagogoje pirmojo planavimo susitikimo. Jau buvo labai konkrečiai kalbama apie dvi parodas Borne sinagogoje 2023 m. pirmoje pusėje, viena iš jų bus Sofijos Nefės paroda. Sophia Nefe darbus šiuo metu galima pamatyti Kunstmeisterhauze vykstančioje parodoje “Parallelwelten” (“Paraleliniai pasauliai”).

Šiuo metu ji, būdama 23 metų, studijuoja magistrantūroje Miunsterio meno akademijoje. Jos kūrybos karjeroje stebina tai, kad jos darbuose nuolat kartojasi tam tikri tapybiniai elementai. Koridoriai, atviri vartai ir langai kviečia žiūrovo žvilgsnį į paveikslą. Jie padeda suprasti pasaulį, kurio daugeliu atvejų neįmanoma paaiškinti racionaliai. Kūriniai yra artimi tikrovei, tačiau juose atsiranda nedidelių svetimybių, kurios sukuria įtampą paveiksle, nes neatitinka kasdienio gyvenimo patirties. Kartą vienas profesorius apibūdino jos darbus kaip “akivaizdžiai kičinius, koketišką gamtos daiktų grožį”. Jis tai aiškina tuo, kad jos kūriniai yra viršlaikiniai.

Pirmiausia jos paveikslai yra priemonė pabėgti nuo realybės, kurioje nuolat susiduriama su savimi ir savo veiksmais. Tačiau pirmenybė teikiama fantastiškumui ir svajingumui, tačiau neprarandama tiesos pretenzija.

Apskritai jos darbai – tai koliažai, kuriuose sujungti keli rasti daiktai iš interneto, jos aplinkos ir vaizduotės. Taigi atrinkti motyvai atkeliauja iš skirtingų tikrovių, o vėliau kūrinyje sujungiami taip, kad pretenduotų į tiesą. Tai sustiprina tikroviškas motyvų perteikimas ir šviesa, kuri apšviečia scenas ir suteikia joms tikroviškumo. Grynai racionalioje logikoje atsiranda prieštaravimų, kurie sukuria įtampą ir kelia susidomėjimą. Priešingybės suvienijamos, neįtikėtini dalykai tampa tikėtini, o sapno būsenos – vizualizuojamos. Nefės darbams būdinga tai, kad juose išplėtotos struktūros ir paviršiaus tekstūros, o šviesos ir šešėlių žaismas yra provokuojantis. Pasitelkdama savo tapybinę kalbą, ji įtraukia žiūrovo žvilgsnį į kūrinį, sulaiko jį ir priverčia akimirkai pamiršti realybę.

“Paraleliniai pasauliai” kviečia pasinerti į kitą, naują Nefės meno pasaulį. Šį pasaulį galima aplankyti birželio 18/25 d. (14-18 val.) ir birželio 19/26 d. (11-18 val.), kai jis yra Kunstkreis Spektrum88 Rheine e.V. vasaros galerijos dalis.

www.spektrum88-rheine.de