Naujienos

Keitimasis informacija apie priežiūrą ir paramą vyresniame amžiuje

Trafen sich in der Altenwohnanlage Caritas-Marienstift in Rheine zum Austausch zu Themen der Gesundheits- und Altenhilfe. (v. l.) Marlen Achterkamp (Vorsitzende CDU Rheine), Klaus Jäger (Abteilungsleiter Gesundhe

Žemės parlamento narė Andrea Stullich lankosi Caritas-Marienstift pagyvenusių žmonių namuose.

Reino žemės parlamento narė nuo CDU Andrea Stullich, vykdydama savo rinkimų kampanijos kelionę, taip pat užsuko į Reino “Caritas-Marienstift” pagyvenusių žmonių globos namus. Čia ji paprašė ekspertų paaiškinti savo požiūrį į sveikatos priežiūrą ir pagyvenusių žmonių priežiūrą. Sveikatos ir senėjimo departamento vadovas Klausas Jägeris ir Socialinių paslaugų departamento gerontologė Relana Mersch apibūdino sritis, kuriose politikai turi imtis veiksmų. “Bendras stacionarinės priežiūros vietų, ypač demencija sergantiems žmonėms, trūkumas ir vis didėjantys ambulatorinės priežiūros trūkumai turi įtakos mums visiems kaip visuomenei”, – aiškina Jäger. “Be to, pastebimai trūksta vyresnio amžiaus žmonių konsultavimo gebėjimų, kad jie galėtų laiku ir kiek įmanoma prevenciškai imtis reikiamų veiksmų, jei artėja slaugos poreikis. Šiomis aplinkybėmis vis svarbesnis vaidmuo tenka konsultavimui ir pagalbos teikimui slaugantiems giminaičiams.” Merschas pridūrė, kad ypač demencija sergantiems žmonėms taip pat reikia daug didesnės priežiūros stacionare.

Kitas diskusijų klausimas buvo Slaugos profesijų įstatymo reforma ir su ja susijęs bendrosios praktikos slaugytojų mokymas, kurio įgyvendinimui ryžtingai pritarė NRW sveikatos ministras Karl-Josef Laumann. Pagal šią reformą numatyta, kad visi slaugos stažuotojai dvejus metus mokosi pagal bendrąją programą, o trečiaisiais metais gali pasirinkti specializaciją. “Kol kas dar per anksti vertinti, tačiau, mūsų požiūriu, tai buvo teisingas ir protingas žingsnis”, – sakė Jägeris, kuris taip pat palankiai įvertino reformą. “Dėl reformos senelių globos namai, tokie kaip “Caritas Marienstift”, nėra nepalankioje padėtyje konkuruojant su ligoninėmis, nes, palyginti su ligoninėmis, jų kasdienis darbas yra pastovesnis. Pavyzdžiui, globėjai gali patirti didesnį santykių tęstinumą.”

Intensyvių mainų metu taip pat kalbėta apie kvalifikuotų darbuotojų trūkumą ir praktikantų padėtį. “Praėjusiais metais slaugos mokymus NRW pradėjo 17 413 žmonių – daugiau nei bet kada anksčiau”, – sakė Stullichas. Konkurencijoje dėl stažuotojų ir kvalifikuotų darbuotojų “Caritas Rheine” taip pat turėjo pakeisti savo, kaip darbdavio, pozicijas. Be savo mokymo darbo, “Caritas Rheine” taip pat bando kovoti su šia problema samdydama darbuotojus iš užsienio. “Galime įdarbinti žmones, tačiau norėtume, kad greičiau būtų išduodami leidimai gyventi ir dirbti, – aiškino Jäger, – taip pat greičiau pripažįstama užsienio specialistų profesinė kvalifikacija”. Be to, trūksta būstų naujiems darbuotojams, ypač iš užsienio.” Siekdama kovoti su kvalifikuoto slaugos personalo trūkumu, CDU Šiaurės Reino-Vestfalijos žemėje nori įvesti 3 000 eurų sveikinimo pašalpą asmenims iš ES nepriklausančių šalių, kurie savo šalyse jau dirbo slaugos specialistais, aiškino Stullich: “Taip yra todėl, kad dažnai jie pirmiausia turi pereiti prisitaikymo kursą pas mus, todėl pirmą kartą dirbdami Vokietijoje gauna atitinkamai mažesnį atlyginimą.” Vienkartinė išmoka skirta tam, kad jiems būtų lengviau pradėti naują gyvenimą toli nuo namų.

Pasak Jägerio, tai, kad Caritas įdarbina ir kitų religijų ar neišpažįstančius žmonių, yra savaime suprantamas dalykas, tačiau reikia “puoselėti labdaros vertybes”. Stullichas pažadėjo šias įžvalgas parvežti į Diuseldorfą. Tačiau diskusijų partneriams taip pat buvo aišku, kad šių iššūkių neįmanoma išspręsti per vieną dieną.