Naujienos

Karas Ukrainoje: baimės ir rūpesčiai

Vaikai supranta daugiau, nei mes manome. Net jei jie dar ne viską supranta: Jie suvokia juos supančią nuotaiką ir jausmus.

Šiuo metu karas Ukrainoje kelia baimę ir nerimą daugeliui žmonių. Kalbėjomės su kvalifikuota psichologe Elisabeth Raffauf. Ji pateikia keletą patarimų, kurie gali padėti tėvams susidoroti su baimėmis ir rūpesčiais.

1. rimtai žiūrėti į baimes ir rūpesčius.

Rimtai atsižvelkite ne tik į savo, bet ir į vaiko baimes. Kūdikiai ir maži vaikai dažnai negali tiesiogiai išreikšti savo jausmų. Jie negali klasifikuoti nuotaikų. Tačiau jie pastebi, kai vyresnieji nerimauja ir bijo. Jie perima jausmą arba susieja jį su savimi. Pavyzdžiui, tai rodo faktas, kad jie nori būti laikomi dažniau nei įprastai. Arba kad jie nenori būti su kitais globėjais nei mama ar tėtis.

Ar jūsų vaikas pastebi jūsų rūpesčius ir baimes? Tuomet neturėtumėte apsimesti, kad niekas negerai. Dėl to vaikas gali jaustis dar labiau nesaugus. Jis nežinos, ar pasitikėti jumis, ar savo jausmais. Pabandykite paaiškinti vaikui, kad šiuo metu nerimaujate. Taip pat pasakykite, kad vaikas neturi dėl jūsų nerimauti. Pavyzdžiui, pasakykite, kad rūpesčiu rūpinsitės kartu su kitu suaugusiuoju. Pavyzdžiui, su partneriu, seneliais ar draugais.

2. jei įmanoma, nežiūrėkite ir neklausykite pranešimų su mažais vaikais.

Jei įmanoma, su mažais vaikais neklausykite ir nežiūrėkite naujienų. Kiek įmanoma, laikykite vaiką atokiau nuo blogų istorijų ar paveikslėlių. Galbūt jis dar nesupranta naujienų, bet jas girdi. Jis ar ji pastebės jūsų reakciją į tai.

3. pailsėkite nuo naujienų

Visada norite būti informuoti, ypač kai nukenčia šeimos nariai ar draugai. Blogos naujienos gali sukelti bejėgiškumo jausmą ir labai išvarginti. Jei įmanoma, turėtumėte sąmoningai atitrūkti nuo naujienų.

4 Išlaikyti struktūras ir ritualus

Nuolatinės struktūros ir pastovūs ritualai suteikia vaikams (ir tėvams) saugumo jausmą. Yra kažkas, kuo galite pasikliauti. Tai gali būti kasdieniai dalykai: apsilankymas žaidimų aikštelėje, pasaka prieš miegą ar reguliarus valgymas kartu.

5. paaiškinti pagal amžių ir tapti aktyviu.

Vaikui gali padėti, jei pasikalbėsite su juo apie situaciją. Tai priklauso nuo vaiko amžiaus, raidos ir poreikių. Paklauskite, ar vaikas nori apie tai pasikalbėti ir ką iki šiol girdėjo. Kartais vaikams tiesiog reikia tam tikros informacijos, o paskui jie nori pereiti prie ko nors kito.

Norėdami šiek tiek atsikratyti bejėgiškumo jausmo, galite kartu pagalvoti, ką galite padaryti: Pareikškite teiginį piešdami paveikslėlį. Arba pagalvokite, ką galėtumėte paaukoti. Ir, žinoma, dalinkitės mintimis vieni su kitais. Vaikams skirtos žinutės yra gera pagalba vyresniems broliams ir seserims. Tačiau turėtumėte juos žiūrėti arba klausytis kartu su vaikais. Pavyzdžiui, televizijos programųlogotipas! per KiKA irNeuneinhalb per ARD. Arba vaikų radijo stotis “Kiraka” per WDR. Federalinė pilietinio ugdymo agentūra interneto svetainėjehanisauland.de pateikia naujienų vaikams. Vaikai ir tėvai taip pat gali rasti informacijos vaikų paieškos sistemojeblinde-kuh.de.

Jei turite klausimų arba norite su kuo nors pasikalbėti: Galite paskambinti tėvų telefonu “Nummer gegen Kummer” (numeris prieš sielvartą) numeriu 0800 111 0 550. Taip pat yra galimybė pasikeisti mintimis tėvų pokalbiuose bke tėvų konsultavimo tarnyboje. Visos konsultavimo paslaugos yra nemokamos ir anoniminės. (Šaltinis “Nacionalinis ankstyvosios pagalbos centras”)

Nuorodos į išorės paslaugas

bke konsultacijos tėvams

hanisauland.de

blinde-kuh.de

Neuneinhalb

logotipas!

Kiraka