Naujienos

Rusija – prieštaravimų kupina šalis

Reinerio Schwalbo paskaita Saugumo politikos draugijoje “Dionysianum

Pirmąją 2022 m. paskaitą Saugumo politikos draugijos Reino skyrius kviečia į ilgamečio karinio atašė Maskvoje brigados generolo (ats.) Reinerio Schwalbo paskaitą 2022 m. kovo 8 d., antradienį, 19.00 val.

1989 m. ne tik griuvo 1961 m. pastatyta siena ir geležinė uždanga, skyrusi Berlyną ir visą Vokietiją, bet ir atsivėrė Rytų ir Vakarų supratimo langas. Būtent per šį langą 1990 m. įvyko Vokietijos vienybė. Sovietų Sąjunga ištirpo į kelias valstybes perėmėjas Varšuvos paktas subyrėjo. Kai kurios iš šių valstybių dabar yra NATO ir ES narės arba siekia prisijungti prie Vakarų.

Vladimiras Putinas atėjo į valdžią 2000 m. po iš dalies chaotiško kvazidemokratinės Rusijos gimimo. Rusijos Federacija, kaip tarptautiniu mastu pripažinta Sovietų Sąjungos teisių perėmėja, įstojo į Europos Tarybą, siekė užmegzti glaudesnius ryšius su Vakarais, tačiau kartu jautė grėsmę dėl vis daugiau narių turinčios NATO.

Pastarosiomis dienomis paaiškėjo, kad Rusija vis labiau tolsta nuo Vakarų, kvestionuoja visuotinai pripažintas vertybes ir vykdo puolamąją ir agresyvią užsienio politiką. 2014 m. įvykusi Krymo pusiasalio aneksija ir dabartiniai įvykiai Ukrainoje ir aplink ją yra naujų priešiškumų pavyzdžiai.

Kiek agresyvi yra Rusija, kokia yra šios valstybės vidaus padėtis ir kokią reikšmę tai turi Vokietijos ir Rusijos santykiams?

Kokios istorinės, politinės, ekonominės ir geostrateginės priežastys lemia Rusijos svarstymus?

Ar Vokietijos ir Europos Sąjungos santykiai su mūsų didžiąja rytine kaimyne gali grįžti prie pasitikėjimu grįstos partnerystės?

Ar mums pavyks išvengti naujo “šaltojo karo”?

Kovo 8 d. Reineris Schwalbas atsakys į šiuos klausimus ir papasakos apie savo darbą gynybos atašė Maskvoje.

1973 m. baigęs vidurinę mokyklą Schwalbas įstojo į Bundesverą. Jis studijavo civilinę inžineriją, o vėliau politikos mokslus Vašingtone, JAV. Brigados generolas (atsistatydinęs) Schwalbas ėjo įvairias vado pareigas ginkluotosiose pajėgose, dirbo NATO ir nacionaliniuose štabuose, taip pat Vokietijos gynybos ministerijoje. Be kita ko, jis dirbo Didžiosios Britanijos gynybos ministerijoje, JAV Europos vadavietėje Heidelberge ir NATO štabe Norfolke, Virdžinijos valstijoje, JAV.

2011-2018 m. jis dirbo gynybos atašė Vokietijos ambasadoje Maskvoje, todėl puikiai pažino Rusijos sielą, šios milžiniškos imperijos įvairovę, taip pat Rusijos ir Vokietijos santykius.

Net ir po daugiau nei 45 metų aktyvios tarnybos Reineris Schwalbas vis dar siekia gerinti Vokietijos ir Rusijos santykius ekspertų grupėse ir pilietinės visuomenės veikloje.

Šis paskaitų renginys “Dionysianum” gimnazijoje vyksta 3G sąlygomis. Prie įėjimo kontrolės punkto dalyviai turėtų turėti skiepų kortelę arba pasveikimo įrodymą.

Data: 2022 m. kovo 08 d., antradienį, 19:00 val.

Gymnasium Dionysianum, Anton Führer-Strasse 2,

48431 Rheine