Naujienos

Trakai pasitinka 700-ąjį gimtadienį

Trakai gyvena ypatingu ritmu, šiemet žymėdami dvi svarbias datas. Tai – 700-asis miesto gimtadienis ir mažiausios Lietuvoje tautinės mažumos – karaimų atkėlimo į Lietuvą 625-osios metinės. 

Paskutinį sausio savaitgalį šios datos, kurioms pažymėti visus metus vyks daug renginių, pristatomos sostinėje Vilniuje, didžiausioje Lietuvos tarptautinėje turizmo mugėje ADVENTUR. Jos lankytojai susipažins ir su karštomis  turizmo naujienomis, kurios 2022-aisiais  laukia Trakuose. Jas skambiai paskelbs žinomas multiinstrumentininkas Saulius Petreikis, kurio atliekama senovinė, stilizuota muzika skambės ir parodoje, ir visus metus Trakuose.

Pasak Trakų turizmo informacijos centro, bus kviečiama ilgiau pasilikti Trakuose ir tam siūlomos paslaugos šeimoms, teminės išvykos, poilsis su gyvūnais, aktyvaus laisvalaikio įvairovė – su kuria galima susipažinti ir  puslapyje www.trakai-visit.lt .

Pasitarus su istorikais 2020 metais buvo sutarta, jog Trakų miesto įkūrimo istorine data bus laikoma 1322 metų rugsėjo 8 diena. Tądien nuo šiol ir bus oficialiai švenčiamas miesto gimtadienis – vyks svarbiausi metų kultūros renginiai, kurių įvairovė įtiks ir vietiniams, ir miesto svečiams.

Neatsitiktinai daug renginių Trakuose vyks minint Lietuvos karaimų metus. Trakuose itin gerbiama Lietuvos karaimų bendruomenė. Karaimus iš Krymo į Lietuvą atkėlė Lietuvos valdovas didysis kunigaikštis Vytautas ir įkurdino mieste priešais savo pilį. Karaimų palikuonys lig šiol čia gyvena, o Trakai laikomi šios tautos, per šimtmečius išlaikiusios kalbą, tradicijas ir papročius, sostine. Karaimai garsėjo kaip geri diplomatai, kariai ir daržininkai. Maža, bet aktyvi karaimų bendruomenė siūlys daugybę renginių bei įvairių projektų. Lietuvos karaimai taip pat didžiuojasi savo tautine muzika, kurios lietuviai iki galo vis dar nepažįsta. Neabejojama: Lietuvos karaimų metai – puiki proga ją pristatyti visai Lietuvai ir pasauliui. Plačiau apie bendruomenę www.karaim.eu  

Trakų rajono savivaldybė ne tik palaiko šiuos planus, bet ir pati imasi svarbių pokyčių.

Vienas planų – Trakuose, Karaimų gatvės pradžioje įrengti informacinį stendą, supažindinantį su karaimų atvykimo į Lietuvą istorija, jų gyvenimu šiandien. Šalia Trakų meno mokyklos planuojama įrengti stendus, kuriose būtų eksponuojami ne tik meno mokyklos vaikų, vietos, bet ir garsių užsienio menininkų darbai, reprodukcijos. Pagrindinė miesto Karaimų gatvė, kurioje surikiuoti automobiliai – opi problema ir vietos gyventojams, ir turistams, todėl šiemet ją ketinama labiau pritaikyti pėstiesiems, bendruomenei ir verslui.

Dar vienas projektas, kuriuo didžiuojasi Trakų rajono savivaldybė, ir kuris startuos 2022-aisiais – Trakų rajono gyventojo kortelė (Trakiečio kortelė). Ji, visų pirma, skirta skatinti rinktis viešąjį transportą. Kortelė bus skirta gyventojams, kurių gyvenamoji vieta deklaruota Trakų rajone. Turintieji ją savivaldybės teritorijoje galės nemokamai keliauti viešuoju transportu.

Pirmieji jubiliejaus renginiai startuos gegužės pradžioje, o rugsėjį vyks pagrindinė miesto jubiliejaus šventė.

Dar vienas naujas projektas – buvusį stadioną miesto centre grąžinti gyventojams. Beje, idėjas čia įrengti miesto parką yra siūlę Anhalto aukštosios mokyklos studentai, prieš keletą metų atvykę iš Vokietijos, vykstant miestų partnerių kultūros ir turizmo mainams. Bus grįžtama prie šio bei naujų sumanymų, kurie,  surengus kūrybos dirbtuves, bus įgyvendinami. Geros žinios laukia be apsilankymo Trakuose neįsivaizduojančių savo vasaros. Galvės ežeras jau seniai tapęs turistų traukos centru, tačiau puoselėjama idėja įveiklinti kitą – Totoriškių ežerą. Kalbamasi su laivininkais, statytojais, planuojama, jog jame galėtų atsirasti gondolų, kuriomis, miesto prieigose palikus automobilius, būtų galima patogiai pasiekti Trakų pilis. Ežero centre planuojamas dar vienas traukos objektas – įspūdingas fontanas. Akivaizdu, kad Trakų gimtadienis išties bus pažymėtas ne vienu, o keliais idėjų ir jų įgyvendinimo fontanais.

Nuotraukoje: 2022 metais Trakai pažymi savo 700-ąjį gimtadienį.