Naujienos

Nauji akcentai Augusto Macke’s kambaryje

Ursula Lütkemeyer (kairėje) ir Dr. Tanja Pirsig-Marshall su mažąja bronzine skulptūra

Augustas Macke (1887-1914) – vienas iš tarptautiniu mastu žinomiausių dailininkų, pristatomų Vestfalijos muziejaus Klosterio Bentlage galerijoje. Dailininkas gimė 1887 m. Meschede, Vestfalijoje, dalyvavo garsiosiose “Blaue Reiter” (“Mėlynojo raitelio”) parodose Miunchene, kuriose apie 1910 m. buvo pristatomos dabartinės ekspresionizmo tendencijos. Jis gyveno ir dirbo nuosavame name Bonoje su žmona Elisabeth Erdmann-Macke. 1914 m. su draugais dailininkais Pauliu Klee ir Louisu Moilliet’u išvyko į “Tunisą”. Vos po kelių mėnesių, būdamas 27 metų, žuvo Pirmojo pasaulinio karo metu.   

Nuo 1996 m., kai buvo atidaryta Vestfalijos galerija, atrinkti paveikslai iš Miunsterio LWL meno ir kultūros muziejaus rinkinių įamžino šio garsaus ir populiaraus dailininko atminimą. Dabar pristatymas papildytas papildomomis paskolomis. Dr. Tanja Pirsig-Marshall, šiuolaikinio meno kuratorė ir Miunsterio muziejaus direktoriaus pavaduotoja, džiaugiasi nauju pristatymu kartu su Ursula Lütkemeyer M. A., Klosterio Bentlage muziejaus direktoriaus pavaduotoja.

Parodos centre – nedidelė bronzinė menininko skulptūra, vaizduojanti moters aktą, liudijanti, kad Augustas Macke, išgarsėjęs pirmiausia kaip tapytojas ir piešėjas, apie 1910 m. ne kartą tyrinėjo ir kitas meno technikas, išraiškos formas ir medžiagas. Skulptūra buvo nulieta apie 1912 m. “Bildgießerei Hermann Noack” pagal Augusto Macke’s modelį, kuris taip pat saugomas LDK meno ir kultūros muziejuje. Bentlage eksponuojamą modelį ir bronzinę versiją Miunsterio muziejui padovanojo Macke paveldėtojų bendruomenė.

Be jau gerai žinomų darbų – ankstyvojo autoportreto, dviejų gėlių natiurmortų ir nutapyto didelio moters akto – dabar “Kloster Bentlage” parodos erdvėje galima išvysti 1905 m. Venecijos vaizdą ir jo uošvės Sophie Gerhardt portretinę studiją visu ūgiu, rodančią, kaip Augustas Macke tyrinėja spalvų išsiskleidimą ir jų ryškumą per šviesos ir tamsos kontrastus.

Paveikslus ir skulptūras galima apžiūrėti nemokamo įėjimo metu šiomis muziejaus darbo valandomis: antradieniais-šeštadieniais 14:00-18:00 ir sekmadieniais 10:00-18:00. Šiuo metu norint gauti prieigą reikia pateikti 2G įrodymą. Informacija: 05971 – 920610 (darbo dienomis)/ 05971 – 918450 (muziejaus kasa savaitgaliais).

Nuotrauka: