Naujienos

Medžiai krenta prieš griovimą

Parduotuvės vitrinoje kabantis plakatas primena geresnius laikus.

https://youtu.be/3U6KNKBc6x4

Rheine. “Rengiantis rotušės centro rekonstrukcijos darbams, buvo pateiktas prašymas ir gautas leidimas iškirsti tris platanus, kurie šiandien auga tiesiai priešais Hertie pastato (Staelscher Hof) fasadą.” Miesto administracija paskelbė, kad. “Pagal galiojančius medžių apsaugos įstatymus medžiai priskiriami saugotiniems medžiams, nes jų kamieno apimtis yra 81-112 cm. Kadangi aplinkinės vidinės miesto teritorijos yra labai ribotos ir turi būti užtikrintas pakankamas plotas gyventojams, priešgaisrinės tarnybos ir dviejų būsimų statybviečių (miesto viešbučio ir rotušės centro) statybvietės įrangai patekti į šią teritoriją, būtina iškirsti mišką. Jei medžiai būtų išsaugoti, rotušės centro statybos projektą būtų galima įgyvendinti tik su dideliais apribojimais ir didelėmis ekonominėmis sąnaudomis. Todėl leidimas kirsti mišką buvo oficialiai išduotas.”

Darbai numatyti 2022 m. sausio 20 d., ketvirtadienį.

Trijų saugotinų medžių išsaugojimas ar perkėlimas į kitą vietą buvo intensyviai nagrinėjamas iš anksto. Todėl įvairūs ekspertai įvertino, kad siūlomas medžių perkėlimas yra sudėtingas ir mažai tikėtinas, todėl patarė jo nevykdyti. Išimtinis leidimas kirsti medžius buvo suteiktas su sąlyga, kad vietoje jų bus pasodinti lygiaverčiai sodinukai. Pagal 2021 m. atnaujintus medžių apsaugos įstatymus už tris kirstinus medžius bus pasodinti ir nuolat prižiūrimi šeši tos pačios arba lygiavertės rūšies lapuočiai.

Todėl šiuo metu, pertvarkant Staelscher Hof, tiriama, ar visus šešis atsodintus medžius galima įkurdinti Staelscher Hof teritorijoje, ar trims papildomiems medžiams reikia ieškoti atskiro ploto miesto erdvėje. Dėl tolesnės procedūros bus susitarta su Aplinkos, klimato apsaugos ir ekologinio planavimo departamento atsakingais asmenimis. Šiame procese taip pat bus derinamas pakeistų sodinukų sodinimo grafikas. Jei visus šešis medžius pavyks atsodinti Stel kieme, sodinti bus galima nuo 2026 m. Jei želdiniai būtų padalyti, medžių sodinimas galėtų būti perkeltas į galimą kitą teritoriją.