Naujienos

Savivaldybių socialinio planavimo uždaviniai ir tikslai

Stefan Jüttner-von der Gathen, Lena Ellenberger, Gabriele Schmidt, Ann-Kristin Reher (iš kairės)

“Valstybinė socialinė atskaitomybė, savivaldybių socialinis planavimas ir būsimasis įgyvendinimas Reine” – tai nepatogus darbinis pavadinimas, kuris buvo nagrinėjamas rugsėjo 16 d. socialinio departamento informaciniame renginyje. Apie 50 žmonių iš socialinio komiteto, patariamųjų tarybų, savanoriškų gerovės organizacijų, taip pat Reino miesto planavimo specialistai aptarė savivaldybės socialinio planavimo uždavinius ir tikslus, kad visiems Reino miesto gyventojams būtų sudarytos geresnės dalyvavimo galimybės ir vienodos gyvenimo sąlygos.

“Socialinis planavimas suteikia mums svarbios informacijos ir kriterijų, pagal kuriuos galime orientuotis į strateginius miesto tikslus”, – pabrėžė meras Dr. Peteris Lüttmannas savo įžanginėje kalboje. Šiaurės Reino-Vestfalijos darbo, sveikatos ir socialinių reikalų ministerijos darbuotoja Gabriele Schmidt paaiškino, kad Šiaurės Reino-Vestfalijos socialinėje ataskaitoje Šteinfurto rajoną valstybė atidžiau nagrinėja tik lyginant su kitais rajonais ir nepriklausomais miestais. Todėl dar svarbiau parengti atskirą Reino socialinę ataskaitą, kurioje būtų aprašytos konkretaus miesto socialinės gyvenimo sąlygos.

Ann-Kristin Reher iš Gesellschaft für innovative Beschäftigungsförderung (Inovatyvaus užimtumo skatinimo draugijos) paaiškino, kaip socialinė ataskaita atitinka pagrindinę strateginio integruoto socialinio planavimo koncepciją ir supratimą. Ji aiškiai pasakė, kad socialinis planavimas yra ir laikiklis, ir kovos su skurdu variklis.

Toliau naujoji socialinio planavimo specialistė Lena Ellenberger paaiškino, kaip praktiškai turėtų atrodyti socialinis planavimas Reine. Siekiama kasmet parengti ir atnaujinti Reino socialinę ataskaitą, kurioje būtų pateikta pagrindinė analizė ir kintantys pagrindiniai klausimai. “Šios socialinės ataskaitos turinys neturėtų būti vien tik statistiniai duomenys ir skaičių stulpeliai, bet turėtų būti pateikti strateginiai ir konkretūs pasiūlymai dėl priemonių”, – paaiškino Lena Ellenberger.

Socialinio komiteto, Reino miesto planavimo ekspertų ir nepriklausomų gerovės organizacijų atstovų vaidmuo socialinio planavimo procese buvo išdėstytas kelių artimiausių mėnesių grafike. Pirmojoje socialinėje ataskaitoje “Rheine 2022” daugiausia dėmesio skiriama būstui. Todėl pagrindinis tikslas – sukurti įperkamą būstą, atitinkantį įvairių gyventojų grupių poreikius. Ypatinga parama bus teikiama tiems, kurie jau patyrė būsto trūkumą arba gyvena su apribojimais ar negalia. Šioje socialinėje ataskaitoje taip pat turėtų būti atkreiptas dėmesys į vienišus žmones ir vyresnio amžiaus piliečius, kuriems gali grėsti vienatvė, taip pat į vienišus tėvus (daugiau kaip 90 proc. atvejų – moteris), auginančius vaikus iki 6 metų. Konkretūs pasiūlymai taip pat turėtų padėti teikti pagalbą šioms gyventojų grupėms.

Moderuojamose mažose grupėse buvo aptariami iš anksto pateikti tikslai, pristatomos naujos perspektyvos ir idėjos. Pavyzdžiui, apklausa apie laisvas darbo vietas netoli miesto centro ir jų keitimas į gyvenamąsias patalpas taip pat buvo paminėti kaip tolesni poreikiai, kurių reikia imtis. Daugiau valstybinių būstų, tinkamas būstas visiems ir specialios būsto formos, kurios yra skatinamos, buvo kiti pasiūlymai. Kalbant apie socialiai nepalankią padėtį ir nepakankamą dalyvavimą, taip pat apskritai pageidauta daugiau nemokamų paslaugų Reino gyventojams.

“Šį vakarą mums pavyko suburti lemiamus žmones, kurie yra būtini sėkmingam socialinio planavimo įgyvendinimui Reino mieste, ir duoti pradžią šiam procesui”, – sakė Socialinio departamento valdymo ir planavimo skyriaus vadovas Stefanas Jüttneris-von der Gathenas. Galiausiai Mokyklų, socialinių reikalų, migracijos ir integracijos departamento vadovė Wiebke Gehrke padėkojo visiems dalyviams už didelį susidomėjimą ir geras idėjas.