Nieuws

“Peetouders” van de stedenband met Trakai geëerd

Nijolé Miskinyté und Jonas Kriauciunas wurden voin Reiner Wellmann (m.) geehrt.

Nijolé Miskinyté en Jonas Kriauciunas uit Litouwen nemen afscheid in een ceremonie in het Bentlage klooster

Rheine/Trakai. “We zijn vandaag samengekomen voor een buitengewone gelegenheid. Onze gasten uit Litouwen waren als het ware peetouders bij de start van de stedenband met Trakai.” Deze waarderende woorden sprak Reiner Wellmann, voorzitter van de jumelagevereniging, vandaag in de slaapzaal van het klooster Bentlage.

Jonas Kriauciunas, voormalig burgemeester van Trakai, en tolk Nijolé Miskinyté werden in een feestelijke setting geëerd voor hun diensten aan het partnerschap van de twee steden. Olga Kachan en Rustem Sakhabiev (beiden fluit) en Andreas Merk (piano) van de Stedelijke Muziekschool zorgden voor uitstekende achtergrondmuziek bij de ceremonie.

Het bestuur had gediscussieerd over de vraag of er een einde moest komen aan een 30 jaar durende, soms zeer intensieve samenwerking. Nijolé Miskinyté en Jonas Kriauciunas stapten immers al enige tijd uit de samenwerking. Op Trakai brak een nieuw tijdperk aan in de relatie met Rheine.

“We besloten Nijolé en Jonas een weekend uit te nodigen op Rheine om ze op gepaste wijze uit te zwaaien.”

In de loop van drie decennia, zegt hij, ontwikkelden zich niet alleen persoonlijke contacten, die resulteerden in langdurige intieme relaties en, in sommige gevallen, levenslange vriendschappen.

Toen de contacten aan het begin van de jaren 1990 werden gelegd, was dat in een zeer interessante periode in de hedendaagse geschiedenis, herinnerde Wellmann het publiek aan het begin van de stedenbanden tussen Rheine en Trakai. Het IJzeren Gordijn was gevallen en veel landen van de voormalige Sovjet-Unie streefden naar onafhankelijkheid. “Vanuit een historisch perspectief hebben we van dichtbij gevolgd hoe de Baltische staten zich afscheidden en de landen met trots en veel energie hun onafhankelijkheid opbouwden.”

Vandaag, zei hij, zijn we terug in een bijzonder tijdperk. Er woedt een oorlog in Europa en de vrienden uit Litouwen zijn slechts een paar honderd kilometer verwijderd van de oorlog in Oekraïne. “Daarom volgen we de wereldgebeurtenissen in en rond Litouwen vanuit een heel ander perspectief. En we voelen met jullie mee en staan aan jullie zijde.”

De locoburgemeester, Fabian Lenz, bracht de dank van de stad over voordat de voormalige woordvoerder van de stadspers, Bernd Weber, in een gedetailleerde ceremoniële toespraak verwees naar de speciale relatie tussen Rheine en Trakai en naar de grote verdiensten van de twee eregasten.

(Morgen publiceren we een gedetailleerd overzicht van de samenwerking met Trakai en de prestaties van de eregasten).