Nieuws

TRAKAI BIBLIOTHEEK KINDERDAGKAMP NEEMT AFSCHEID TOT VOLGENDE ZOMER

Op 10-14 juli organiseerde de afdeling Kinderliteratuur van de openbare bibliotheek van Trakai het kinderdagkamp “Be Interested, Unique and Creative 2023”, dat gericht was op het organiseren van doelgericht en kwalitatief werk voor kinderen tijdens de zomervakantie. Dit jaar was geen uitzondering op de populariteit van het zomerwerkproject voor kinderen. In minder dan een uur smolt het aantal beschikbare plaatsen weg.

De eerste dag van het kamp begon met introducties, het bespreken van de regels van het kamp en de belofte om deze na te leven (iedereen schreef zijn of haar naam als een teken van echte toewijding aan de dagelijkse overeenkomst), en ijsbrekerspelletjes. De kinderen kregen ook naamsjaals, die ze konden versieren met een thermoplastische schaar en het thermokoppelapparaat van de bibliotheek konden gebruiken. Later hadden we allemaal een praktische sessie – buitenonderwijs “De wondere wereld van kruiden” met Dr. Marius Lasinskas, een beroemde herborist in Litouwen, die zijn kennismaking met het publiek startte met de sonore muziek van een can-can, de 3 basisregels van de herboristiek introduceerde en de overeenkomsten/verschillen tussen planten en mensen met de kinderen verkende … De kampeerders leerden veel over de voordelen van planten en versterkten hun kennis met kruidenzout, dat ze samen maakten en proefden. Het onderwijs ging over in de natuur, met een wandeling langs het meer vlak naast de bibliotheek, waarbij ze leerden over de nuttige planten die dichtbij zijn.

De namiddag van de tweede dag van het kamp begon met een ontmoeting met Kristina Jakaite-Bulbukiene, de schrijfster van het boek “Bobausis bez ausų: trumpis istorijos o Spurgis” (De Bobausis zonder oren: korte verhalen over Spurgis), die de kinderen geanimeerd vertelde over het ontstaan van het boek, de held van haar boek, Spurgis, voorstelde en een paar verhalen vertelde over het leven van Spurgis, wat leidde tot discussies met de kleintjes over huishoudelijke taken, de structuur van het gezin en de ervaringen van het eerste, tweede, derde <…> kind zijn in het gezin…> kind in het gezin te zijn. De discussie werd zinvol gemaakt door het maken van een familie stamboom voor elk afzonderlijk gezin, die de kinderen thuis met het gezin konden voortzetten. Na de voorlichting gingen we samen met het Volksgezondheidsbureau van de gemeente Trakai naar het stadion om te bewegen en actieve spelletjes te doen, en om te zien hoe onze hartslag verandert voor en na actieve deelname. Terug in de bibliotheek wachtte ons een andere educatieve activiteit – schilderen op zijde, met behulp van speciale verf en contouren – verf op stof gieten om prachtige afbeeldingen te maken: katjes, vissen, boten, bloemen…

Op de derde dag van het kamp vond er een ontmoeting plaats met Jolanta Sereikaite, een schrijfster en kunstenares, en zij presenteerde hoe ze haar boek “Katytės Tikės miškas” had gemaakt. Tikė is een kat die door het bos zwerft en kinderen laat kennismaken met de bewoners van het bos: dieren, vogels en insecten. Naar het voorbeeld van de kat vertelden de kleintjes welke dieren ze thuis houden of zouden willen houden. Tijdens deze bijeenkomst tekenden de kampeerders dieren die op verschillende plaatsen nieuwe vrienden ontmoeten – een slang, een vis, een eekhoorn en andere. Tot slot verzonnen ze namen en verhalen voor de dieren die ze tekenden, waarbij ze de rol van auteur op zich namen. De tweede helft van de dag was ook leuk – de kampeerders kregen de kans om unieke, echte caleidoscopen te maken met de hulp van opvoeder Juste van 100zuikiu.lt – het soort dat je niet kunt kopen, omdat persoonlijke inbreng altijd dichter bij het hart ligt en meer wordt gekoesterd. Voor het creatieve proces analyseerde de leraar de optische illusies met de kinderen en legde hij uit hoe een caleidoscoop wordt gemaakt.

Op de vierde dag van het kamp begonnen we met een programma over de preventie van het gebruik van alcohol, tabak en andere psychoactieve stoffen, voorbereid door vertegenwoordigers van het Bureau Volksgezondheid van de gemeente Trakai, met veel educatieve informatie, een leerzame film en een quiz over een gezonde levensstijl en de schade die wordt veroorzaakt door schadelijke gewoonten. Later stond het leuke gedeelte van de dag op iedereen te wachten: de kinderen werden vermaakt door de illusionist Yuri van het feestcentrum “Mažasis genijus”, die hen samen met zijn assistent Ghost verraste met verschillende goocheltrucs. De muren van de bibliotheek waren gevuld met uitroepen van bewondering, enthousiasme en vrolijke stemmingen van de kampeerders! De goede emoties gaven ons ook de kracht om met een andere aanwinst van de bibliotheek te werken – een lasersnijder om houten sleutelhangers met kindertekeningen te graveren.

Op de laatste dag van het kamp was er ook aan opwinding geen gebrek. De “Cyanotype Workshop” met Irina van de Adam Mickiewicz Openbare Bibliotheek van Vilnius County was een noviteit in onze bibliotheek. Cyanotypie is een van ‘s werelds oudste fotografische beeldvormingstechnieken: de kinderen maakten hun eigen foto van voorbereide vormen op papier dat bedekt was met een lichtgevoelige oplossing en keken toe hoe er, wanneer ze aan het licht werden blootgesteld, een fotografische afdruk ontstond in een kenmerkende blauwe kleur. Naarmate de dag vorderde, verruilden we het blauw voor geel en zwart en luisterden we naar een interessante en oprecht toegewijde imker, Virginijus Kondrotas, die vertelde over bijen. We leerden hoe we ze rustig kunnen houden, hoe ze zich verdedigen tegen beren en waarom honing in verschillende kleuren verkrijgbaar is. De imker trakteerde de kinderen op verse honing en de bibliotheek zorgde voor verse komkommers en dessertkazen. En om ervoor te zorgen dat het afscheid van het kamp tot volgend jaar niet triest zou zijn, zetten we muziek op en gebruikten we alle kleuren van de regenboog om gezichten te maken. Tegelijkertijd maakten de wachtenden badges om te dragen.

Zo intensief was de week! Het was geweldig om de glimlach van de kleintjes te zien, om “dank je wel” te horen van de kinderen en hun ouders, om positieve feedback te lezen in de openbare ruimte. Ouders vinden dat hun kinderen plezier hebben gehad, betrokken waren bij interessante en verrijkende activiteiten en veel nieuwe dingen hebben geleerd.

De afdeling Kinderliteratuur is blij dat de activiteiten op het kamp de kinderen hebben geholpen om hun creativiteit en initiatief te ontwikkelen en om hun weerbaarheid tegen schadelijke gewoonten te vergroten. We probeerden een veilige en inclusieve omgeving te creëren voor de jonge kampeerders om cognitieve en creatieve technologische vaardigheden te ontwikkelen. De kampactiviteiten bevorderden ook lezen en een gezonde levensstijl en hielpen een cultuur van communicatie en samenwerking te ontwikkelen.