Nieuws

Oekraïne-oorlog temperde de stemming een beetje

Delegatie van Rheine bezoekt het zomerfestival in de Litouwse zusterstad Trakai

Trakai/Rheine. Met veel bezoekers uit het hele land en vertegenwoordigers van de bevriende steden vierde de Litouwse stad Trakai dit weekend haar zomerfestival. Het hoogtepunt was een indrukwekkende lasershow boven het meer van Galve, met ‘s avonds het historische eiland Burg als perfecte achtergrond.

Maar de verschrikkelijke oorlog die slechts een paar honderd kilometer verderop in Oekraïne plaatsvindt, was ook een onderwerp op deze bijeenkomst, al was het maar terloops. De vertegenwoordiger van Trakai, de Oekraïense zusterstad van Ivano Frankiwsk, sprak er tijdens een receptie op zondag in dramatische bewoordingen over: “In ons land woedt een verschrikkelijke oorlog, de meest verschrikkelijke oorlog in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. We vechten voor vrede en democratie. We zullen blijven vechten, we zullen overleven en we zullen deze oorlog winnen,” zei hij onder applaus van de talrijke gasten.

De stad Trakai had haar gasten vrijdag verwelkomd met een boottocht op het meer van Galve. Een jazzband vermaakte de vertegenwoordigers van de zes zustersteden van Trakai. “Ons partnerschap is de brug naar uw landen,” zei Andrius Satevicius, burgemeester van Trakai, in zijn toespraak.

Het hoogtepunt op zaterdagochtend was de traditionele optocht met de delegaties van de zustersteden van het stadhuis naar het festivalpodium voor de Inselburg. Locoburgemeester Fabian Lenz en voorzitter Reiner Wellmann en zijn vertegenwoordiger Irja Erben reisden van Rheine naar Trakai om het evenement bij te wonen. De hele stad was op zaterdag afgezet, omdat talloze bezoekers uit het hele land naar Trakai waren gekomen voor het traditionele evenement.

Het absolute hoogtepunt was echter de lasershow tegen de achtergrond van het kasteel van Inselburg laat op zaterdagavond. De stad Trakai heeft al enige tijd afgezien van het afsteken van vuurwerk, voornamelijk om ecologische redenen, maar ook tegen de achtergrond van de oorlog in Oekraïne, die altijd aanwezig is in Litouwen met zijn grenzen aan Wit-Rusland en de Russische enclave Kaliningrad. Op het podium voor het kasteel traden de hele avond Litouwse sterren uit de entertainmentindustrie op, en vooral het jonge publiek vierde enthousiast feest.

De locoburgemeester van de stad Rheine, Fabian Lenz, liep ook mee in de parade.