Nieuws

Kick-off MONO Minecraft workshop voor jongeren in Borne

Raadslid David Vermorken opende op vrijdag 3 februari de MONO Minecraft workshop voor jongeren van 12-15 jaar. In dit innovatieve verkeersspel leren kinderen spelenderwijs waarom ze hun mobiele telefoon tijdens het fietsen in hun zak moeten laten. Meer dan 80 tweedeklassers van het Twickel College in Borne kregen de kans om het met eigen ogen te zien. En zoals een van de studenten het treffend verwoordde: “Als je iets moet leren, leer het dan op deze manier!” MONO rijden staat voor ongestoord onderweg zijn. Zonder de afleiding van de mobiele telefoon met al zijn apps, sociale media en muziek. Afleiding op de weg is gevaarlijk. Sommige mensen zijn zich hiervan bewust en rijden MONO. Maar er is ook een groep mensen, waaronder veel jongeren, die mobiele telefoons gebruiken tijdens het fietsen. Ondanks de gevaren en het risico op een boete van 140 euro. Er moet dus meer worden gedaan om hen te leren hun mobiele telefoon in hun zak te laten wanneer zij onderweg zijn.

Spelenderwijs leren is effectief Maar hoe leer je jongeren over de gevaren van het gebruik van hun telefoon in het verkeer en wat ze kunnen doen om veilig thuis te komen? Albertine Duiven, adviseur verkeersveiligheid en gedrag in de provincie Overijssel: “We willen geen belerende boodschap, dat werkt vaak averechts. Minecraft is een populair spel onder jongeren. Door onze boodschap in dit spel te stoppen, behandelen ze deze kwestie op een toegankelijke manier. We zetten ook Vincent Dik, eenbekendeGaming Influencer, in om deze workshop en de MONO-boodschap naar jongeren te brengen.”

Officiële lancering van het spel door raadslid VermorkenHetspel is de afgelopen maanden uitgebreid getest. Op vrijdag 3 februari is de workshop officieel van start gegaan op het Twickel College in Borne. Raadslid David Vermorken (die ook mobiliteit in zijn portefeuille heeft) drukte op de knop om het spel te starten: “Momenteel is het stadsbestuur bezig met het uitwerken van een mobiliteitsvisie. Een goede en veilige infrastructuur voor fietsers en voetgangers is daarin een van de belangrijkste onderwerpen. Ik ben dan ook erg blij dat er acties als deze worden georganiseerd. Naast een veilig fietsnetwerk is het ook belangrijk dat elke leerling zich bewust is van zijn of haar rol in het verkeer en veilig thuiskomt.”

Het spelstimuleert gesprekken In het spel fietsen jongeren van huis naar school. Onderweg moeten ze vragen beantwoorden waarmee ze punten kunnen verzamelen. Ze ontvangen ook berichten op hun mobiele telefoons. Handelen ze ernaar? Als dat zo is, heeft dat onmiddellijk invloed op het verloop van het spel. Zij rijden immers niet in MONO. Na het spel discussiëren de leerlingen met elkaar. Wat heb je geleerd en hoe kun je jezelf leren de mobiele telefoon weg te leggen als je onderweg bent?

Workshop op scholen in Gelderland en Overijssel Jongeren op deze leeftijd het juiste gedrag aanleren verkleint de kans dat zij ook op latere leeftijd hun mobiele telefoon in het verkeer gebruiken. Volgend jaar wordt deze MONO Minecraft workshop daarom aangeboden in de onderbouw van verschillende middelbare scholen in Gelderland en Overijssel. Interesse? Meld uw school aan via van Gelderland en Overijssel De regionale MONO-campagne is een initiatief van de provincies Gelderland en Overijssel en wordt uitgevoerd door een samenwerkingsverband van Responsible Young Drivers (RYD), Keijzer Marketing, Communicatie & Management en verkeerskundig bureau XTNT. Het doel? De MONO-boodschap van ongestoord onderweg zijn zonder mobiele telefoon verspreiden onder iedereen in Gelderland en Overijssel. Ga voor meer informatie over de regionale MONO-campagne naar www.wijrijdenmono.nl.