Nieuws

Oorlog Oekraïne wakkert oude angsten aan

Nach der Gedenkveranstaltung (v.l.) Karl-Heinz Brauer, Reiner Wellmann, Birgit Overesch und Fabian Lenz.

Delegatie uit Rheine bij de herdenkingsplechtigheid in de Letse hoofdstad Riga

RIGA. De herdenking van de genocide op de Joden in Riga op zondag werd sterk beïnvloed door de Russische militaire invasie in Oekraïne. “De geschiedenis van de Holocaust wordt hier gebruikt om gruwelijke misdaden te begaan”, zei de Letse president Evils Levits tijdens een herdenkingsplechtigheid in de ruïnes van de Grote Koorsynagoge in Riga.

Een groep van het Comité van Riga, waartoe ook een twaalftal steden uit Münsterland behoort, nam deel. Onder hen waren de drie locoburgemeesters Birgit Overesch, Karl-Heinz Brauer en Fabian Lenz. De voorzitter van de partnerschapsvereniging, Reiner Wellmann, reisde ook met hen mee.

Op 13 december 1941 werden 390 Joden met het zogenaamde “Bielefeld Transport” van Münsterland naar Riga vervoerd en daar doodgeschoten.

De herdenking van deze mensen is pas mogelijk sinds de onafhankelijkheid van Letland in het begin van de jaren negentig. Ook het Comité van Riga, waarvan Winnie Nachtwei uit Münster een van de oprichters is, heeft hierbij een grote rol gespeeld.”Laten we op onze hoede zijn, want oorlog is heel dichtbij. Ik, als minister van Defensie, zal mijn plicht doen en ons land verdedigen,” zei de minister van Defensie van Letland tijdens zijn toespraak.De mensen in de drie Baltische staten, Estland, Letland en Litouwen, volgen de gebeurtenissen in Oekraïne met grote bezorgdheid. “We hebben hier weer in het extreme gezien wat de gevolgen van de invasie en bezetting van de Sovjet-Unie en Hitler-Duitsland in één land betekenen. De invasie was de zogenaamde deuropener voor gigantische massamisdaden tegen de bevolking. Voor de mensen in de Baltische staten betekent “nooit meer” vandaag dat zij nooit meer weerloos willen zijn en nooit meer alleen willen zijn,” zei Winnie Nachtwei na de herdenkingsplechtigheid.