Nieuws

Eervolle herdenking van de 99e verjaardag van het oorlogsmonument in Waldau

Oberbürgermeisterin Dr. Silvia Ristow legte am restaurierten Ehrenmal einen Blumenstrauß nieder.

Ter gelegenheid van de 99e verjaardag van de oprichting van het oorlogsmonument in mei 1923 had de stad Bernburg (Saale) uitgenodigd tot een openbare herdenking op Begraafplaats III.

Talrijke belangstellenden gingen op de uitnodiging in en bezochten samen met burgemeester Dr. Silvia Ristow, Dr. Lambrecht Kuhn, voorzitter van de Duitse Commissie voor Oorlogsgraven in de Salzlandkreis en Joachim Grossert het oorlogsmonument en de geselecteerde historische graven.

De geschiedenis van het oorlogsmonument

In de jaren 1920 werden in Bernburg (Saale) talrijke gedenktekens en gedenkplaten opgericht voor de gevallenen, vermisten en overledenen van de Eerste Wereldoorlog. De parochie Waldau Stefanus was de eerste parochie in Bernburg (Saale) die een groot gedenkteken liet bouwen, dat in mei 1923 werd ingehuldigd.124 namen van slachtoffers zijn gegraveerd in de zandstenen platen. Tegen de jaren 1960 was het gebied rond het gedenkteken overwoekerd en waren veel van de oorlogsslachtoffers in de vergetelheid geraakt. Als gevolg daarvan werd het gedenkteken slechts door weinigen herdacht.Om het gedenkteken opnieuw toegankelijk te maken voor het publiek en zo de plaatsen van herdenkingscultuur in de stad te verrijken, werd het gedenkteken in 2020 op basis van een privé-initiatief overgebracht naar Begraafplaats III.

Heinz Gorris uit Bernburg organiseerde de verhuizing van het gedenkteken van een particulier terrein naar Begraafplaats III op eigen kosten, in samenwerking met de stad Bernburg (Saale) en de Rijksdienst voor Monumentenbescherming en Archeologie.