Nieuws

Brandweer kan bos- en veldbranden nu nog efficiënter blussen

Mtankautospuit van Ornes overgedragen aan de plaatselijke brandweer van Bernburg

Bernburg. Hittewerende bekleding, op het dak gemonteerde schijnwerpers en speciale blusrugzakken met stalen buizen voor de brandweerlieden – dankzij de steun van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Sport heeft de Salzlandkreis verder geïnvesteerd in moderne brandbestrijdingstechnologie.

Begin deze week is een nieuwe brandweerauto, die speciaal is ontworpen voor bos- en veldbranden, officieel in gebruik genomen. Districtscommandant van de brandweer Hans Ulrich Robitzsch overhandigde voor het technisch centrum van de brandweer in Staßfurt de sleutels van het voertuig aan Frank Jäntsch, hoofd van de afdeling brandbeveiliging van de stad Bernburg. Daar zal de Magirus-brandweerauto worden gestationeerd in de brandweerkazerne van de brandweer van Bernburg. Reden: de kameraden zijn altijd klaar voor actie. Bovendien heeft de plaatselijke brandweer zich ertoe verbonden steun te verlenen bij zogenaamde bovenlokale operaties. Dit omvat ook rampenbestrijdingstaken. Ook de centrale ligging van Bernburg en de toegang tot de autosnelwegen spelen een rol.

De plaatselijke brandweer kan het voertuig ook gebruiken voor plaatselijke brandbestrijding. De brandweerkorpsen worden geleid door de respectieve steden en gemeenten. De Salzlandkreis neemt met de verantwoordelijke gespecialiseerde dienst echter bovenlokale taken op zich op het gebied van brandbeveiliging en rampenbestrijding.

De overnamekosten bedragen ongeveer 304.800 euro. De deelstaat Saksen-Anhalt dekt ongeveer 88 procent van de kosten.

Vegetatiebranden blijven toenemen als gevolg van aanhoudende droogte. Om beter te kunnen reageren op de veranderde omstandigheden beschikt de Salzlandkreis, mede dankzij de steun van de deelstaatregering, sinds medio vorig jaar over twee mobiele bluswatercontainers met een capaciteit van 30.000 liter elk. Deze zijn gestationeerd in Schönebeck.

Volgens districtsbestuurder Markus Bauer zijn de brandweerkameraden dag en nacht voor de burgers in touw, meestal naast hun werk. “We moeten dit vrijwilligerswerk zo goed mogelijk ondersteunen. Dit omvat moderne technologie voor efficiënte brandbestrijding.” Volgens districtsbrandweercommandant Hans-Ulrich Robitzsch is de tanker een van de modernste voertuigen die momenteel beschikbaar zijn dankzij zijn uitrusting en operationele mogelijkheden, met een capaciteit van 6000 liter water en 200 liter schuim voor de bestrijding van vegetatiebranden. Brandweerlieden kunnen onder meer branden blussen terwijl het voertuig in beweging is.