Nieuws

Veel attracties op de 700ste verjaardag

Trakai viert ook de 625e verjaardag van de komst van de Caraeërs en hoopt op veel bezoekers.

Trakai heeft dit jaar twee belangrijke data op zijn evenementenkalender staan. Dit zijn de 700e verjaardag van de stad en de 625e verjaardag van de komst van de kleinste etnische minderheid in Litouwen – de Karaiten.

In het laatste weekend van januari zullen deze data, die het hele jaar door door tal van evenementen zullen worden gemarkeerd, in de hoofdstad Vilnius worden gepresenteerd op de grootste internationale toerismebeurs van Litouwen, ADVENTUR. Bezoekers zullen ook kennismaken met het laatste toeristische nieuws dat hen in Trakai in 2022 te wachten staat. Zij zullen worden aangekondigd door de bekende musicus Saulius Petreikis, die beroemd is geworden als multi-instrumentalist. Zijn oude, gestileerde muziek zal zowel op de tentoonstelling als het hele jaar door in Trakai te horen zijn.

Het Trakai Toeristen Informatie Centrum nodigt alle geïnteresseerden uit om langer in Trakai te verblijven. Het biedt diensten voor gezinnen, thematische excursies, recreatie met dieren en actieve vrijetijdsactiviteiten – die ook toegankelijk zijn op de site www.trakai-visit.lt.

Na overleg met historici in 2020 is overeengekomen dat als historische datum van de stichting van Trakai 8 september 1322 zal worden aangehouden. Vanaf nu wordt de verjaardag van de stad officieel gevierd – de belangrijkste culturele evenementen van het jaar zullen plaatsvinden, waarvan de verscheidenheid zowel de plaatselijke bevolking als de gasten van de stad zal bevallen.
Het is geen toeval dat in Trakai veel evenementen zullen worden georganiseerd om het Jaar van de Litouwse Karaiten te herdenken. De Litouwse karaietengemeenschap wordt in Trakai zeer gerespecteerd. Karaiten uit de Krim werden door grootvorst Vytautas, de heerser van Litouwen, naar Litouwen gebracht en in de stad buiten zijn kasteel ondergebracht. De afstammelingen van de Karieten wonen hier nog steeds, en Trakai wordt beschouwd als de hoofdstad van dit volk, dat eeuwenlang zijn taal, tradities en gewoonten heeft behouden. Karaiten stonden bekend als goede diplomaten, soldaten en tuiniers.

Een kleine maar actieve karaïtische gemeenschap biedt vele evenementen en diverse projecten. De Litouwse Karaiten zijn ook trots op hun nationale muziek, die de Litouwers nog steeds niet helemaal kennen. Het lijdt geen twijfel: het Jaar van de Litouwse Karaiten is een geweldige kans om deze gemeenschap aan heel Litouwen en de wereld te presenteren. Meer over de gemeenschap op www.karaim.eu

De gemeente Trakai steunt deze plannen niet alleen, maar voert zelf ook belangrijke veranderingen door. Een van de plannen is om in Trakai, aan het begin van de Karaïtische Straat, een informatiestand te plaatsen die de bezoekers zal inwijden in de geschiedenis van de komst van de Karaiten naar Litouwen en hun huidige leven. Naast de Trakai Kunstschool is het de bedoeling stands te installeren waar niet alleen werken en reproducties van kinderen van de Kunstschool, plaatselijke, maar ook beroemde buitenlandse kunstenaars zullen worden tentoongesteld. De hoofdstraat van Trakai wordt steeds meer omzoomd door auto’s – een gevoelige kwestie voor zowel bewoners als toeristen. Daarom zal het verkeersconcept dit jaar beter worden afgestemd op de voetgangers, de gemeenschap en de bedrijven.

Een ander project waar de gemeente Trakai trots op is en dat in 2022 van start zal gaan, is de bewonerskaart van het district Trakai (Trakietis Map). Het voornaamste doel ervan is de keuze voor het openbaar vervoer te bevorderen. De kaart is bedoeld voor inwoners die in het district Trakai wonen.

De eerste verjaardagsevenementen beginnen begin mei en de belangrijkste viering van het stadsjubileum vindt plaats in september.
Een ander nieuw project is de teruggave van het voormalige stadion in het centrum van de stad aan de bewoners. Overigens zijn de ideeën voor de aanleg van een stadspark hier geopperd door leerlingen van het Anhalter Gymnasium, die enkele jaren geleden uit Duitsland zijn gekomen in het kader van de culturele en toeristische uitwisseling tussen zustersteden. Hierop zal worden teruggekomen en de nieuwe ideeën zullen worden uitgevoerd door een creatieve workshop.

Ook op andere gebieden staat de bezoekers goed nieuws te wachten. Het meer van Galvė is al lang een toeristische trekpleister, maar er wordt overwogen om het te verbinden met het andere Totoriškiai-meer. In gesprek met de bootmensen, de bouwvakkers, is het de bedoeling dat er een gondel komt die, wanneer auto’s bij de ingangen van de stad parkeren, het kasteel van Trakai comfortabel kan bereiken. Een andere attractie is gepland in het midden van het meer – een indrukwekkende fontein. Dit maakt duidelijk dat de verjaardag van Trakai inderdaad niet door één maar door verschillende projecten en de uitvoering daarvan zal worden gemarkeerd.