Nieuws

Herdenking van “Bloody Sunday

In Trakai, zoals in heel Litouwen, stond 13 januari in het teken van de herinnering aan 13 januari 1991, toen vele duizenden mensen in Vilnius moedig de tanks en machinegeweren van het Sovjetleger in de weg stonden ter verdediging van de herwonnen nationale onafhankelijkheid. 14 Litouwers werden gedood tijdens dit vreedzame protest, honderden mensen raakten gewond.

Ongewapende mensen, geleid door een niet aflatend verlangen naar vrijheid, kwamen in opstand tegen de tanks en machinegeweren van de Sovjetregering. De Litouwers herdenken de helden van deze dag altijd op 13 januari, de Dag van de Vrijheidsstrijders – ook bekend als Bloedige Zondag. De acties vonden in 1991 plaats in Vilnius en de voorsteden, alsmede in de steden Alytius, Siauliai, Varena en Kaunas.

De herdenking “Wij zongen onze vrijheid” vond plaats op donderdag 13 januari, onder meer op de parking van het Cultuurpaleis. De literair-etnografische tentoonstelling “Wij herinneren ons” is tot 5 februari te zien in de bibliotheek van Trakai. De tentoonstelling “Wij zullen hen niet vergeten” is tot 31 januari gewijd aan de verdedigers van de Litouwse vrijheid. In totaal vonden meer dan een dozijn evenementen plaats in de gemeenten van het district Trakai om de herdenking luister bij te zetten. Veel mensen volgden de oproep van het districtsbestuur van Trakai en plaatsten ‘s morgens al kaarsen voor de ramen.

Bron:
https://www.trakai.lt/naujienos/2022-m.-traku-rajono-savivaldybes-renginiai-skirti-laisves-gyneju-dienai-pamineti/4018