Nieuws

Verkiezingen voor de functie van burgemeester van Bernburg

Op 17 oktober zullen de burgers van Bernburg in een tweede ronde moeten beslissen wie de opvolger wordt van burgemeester Henry Schütze, die om leeftijdsredenen met pensioen gaat. De twee kandidaten Silvia Ristow (Die Linke) en Thomas Gruschka (CDU), die in de aanloop naar de verkiezingen als favorieten werden beschouwd, kregen de meeste stemmen en zullen over drie weken strijden om de hoofdzetel in het stadhuis van Bernburg.

Bij de burgemeestersverkiezingen van zondag behaalde de 58-jarige burgemeester 39,2 procent van de stemmen, vóór de 50-jarige directeur van Bernburger Freizeit GmbH (31,9 procent). Ristow’s voorsprong was 1.208.

Op 17 oktober moet de bevolking van Bernburg eindelijk beslissen wie er als winnaar uit dit duel tevoorschijn komt. Na het tellen van de stembiljetten in de 23 stemlokalen in Bernburg en zijn districten en de stemming per brief, waarvan bijna een vijfde van de kiezers gebruik heeft gemaakt, hebben de AfD-kandidaat Henriette Hellfritsch-Hüttl (43) met 14,3 procent en de individuele kandidaat Kai Mehliß (51) met 14,7 procent de run-off vrij duidelijk gemist.

De opkomst was 61,8 procent. Dat is ruim boven het niveau van de verkiezingen van 2015, toen slechts 27,2 procent stemde en zittend bestuurder Henry Schütze (geen partij) de eerste ronde met 73,9 procent kon winnen.