Nieuws

Gerrit Hermeling en Grietje Rosink in het zonnetje gezet op partnerdag

Aan het eind van de jaarlijkse partnerdag van de gemeenten Borne en Rheine kregen Gerrit Hermeling en Grietje Rosink – geheel onverwacht – de hoogste onderscheiding van de gemeente, het “Borns Bijtje”. Beide oud-bestuursleden aan de kant van Borne ontvingen de onderscheiding uit handen van hun echtgenoten in restaurant Hertme’s Ambacht in Hertme, nadat burgemeester Jan Pierik in een korte toespraak hun diensten aan het comité nog eens had erkend.

Gerrit Hermeling is sinds 2009 lid van de Partnerscommissie en was voorzitter van 2012 tot 2020. Hij werd geprezen om zijn vermogen om te luisteren, zijn gemakkelijke manier om contacten te leggen, en een buitensporige benaderbaarheid en positieve instelling. “Eigenlijk, heb je bijna alles gedaan,” zei Pierik. Zo heeft hij vele initiatieven genomen die tot een goede samenwerking tussen beide gemeenten hebben geleid, zoals het opzetten van sport- en studentenuitwisselingen en de deelname van Duitse zijde aan de jaarlijkse activiteiten op 4 en 5 mei in Borne, de herdenkings- en herdenkingsdagen.

Er waren ook lovende woorden voor Grietje Rosink. Van 2014 tot 2020 was zij secretaris in de. Zij bracht structuur in het werk en bereidde de afgelopen partnerdagen voor en hielp deze tot in de puntjes te organiseren. Zij was ook betrokken bij de vele uitwisselingen tussen de zustersteden en heeft een professioneel en uitvoerig verslag uitgebracht over alles wat zich in de betrekkingen tussen de twee gemeenten heeft afgespeeld. En tenslotte was zij weer de spil in het directe contact met Rheine.

Zowel Gerrit Hermeling als Grietje Rosink blijven actief in het Partnercomité. Hun netwerk, ervaring en know-how gaan dus niet verloren.

Eigenlijk lagen de prijzen al geruime tijd klaar in het gemeentehuis, de twee voormalige bestuursleden waren immers vorig jaar al afgetreden.  Maar door de epidemie moesten sommige dingen uitgesteld worden. De partnerdag op 18 september was een goede aanleiding om de honneurs waar te nemen.

De officiële huldiging volgde op een heerlijke lunch in de buitenwijken van Hertme, waar de Duits-Nederlandse groep een rondleiding kreeg door het openluchttheater en het spookhuis. Daarna begaven de ongeveer 20 mensen zich naar de Klootschietersbaan van KV Hertme om samen de sportieve uitdaging aan te gaan. De dag werd afgesloten met een gezellig diner.