Nieuws

Gouden Joy Beune verguld met eerbetoon van Borne

Burgemeester Jan Pierik betrekt de ouders Diane en Edwin van Joy Beune in de huldiging.

Joy Beune genoot woensdagmidag 3 april met volle teugen van het eerbetoon, dat de gemeente Borne en de Bornse Schaats- en Skeelervereniging voor haar in petto hadden. De tegenwoordig in Heerenveen woonachtige meervoudig wereldkampioene werd in het gemeentehuis uitgebreid in het zonnetje gezet.

Nadat ze eerder dit jaar in Calgary (Canada) al de wereldtitels op de 5000 meter en met de nationale achtervolgingsploeg had veroverd, beleefde de in Borne geboren Joy Beune op 9 en 10 maart haar droomweekend. In het Duitse Inzell werd ze overtuigend eerste in het WK allround, waarbij ze achtereenvolgens de 3000, 1500 en 5000 meter op haar naam schreef. Voldoende reden om haar in haar geboorteplaats te huldigen.

Ze keek er na afloop dankbaar op terug. “Super bijzonder dat mijn oude club dit heeft georganiseerd en dat je het gevoel krijgt dat je voor jonge kinderen een voorbeeld bent en ze inspireert. Daar kan ik echt een beetje emotioneel van worden. Dan ben je toch weer een beetje dat kleine meisje van vroeger.”

De basis voor haar sportloopbaan werd gelegd op de basisschool. “Ik denk wel dat het veel invloed heeft gehad, dat je van kinds af aan veel aan sport kon doen. Op een gegeven moment begon ik schaatsen leuk te vinden en deed ik in de zomer andere dingen als fietsen, skeeleren en droog- en krachttrainingen. Via de club kwam ik terecht bij het Ice Racing Team en daarna in selecties. Later trainde ik twee keer per dag bij het Regionaal Talentencentrum Oost en ben ik heel veel in mezelf gaan investeren, ook in techniek.”

Borns Bijtje
Achttien jaar was ze, toen ze in 2018 in het Amerikaanse Salt Lake City wereldkampioene junioren werd door onder meer de laatste drie afstanden met wereldrecords op haar naam te schrijven. Het leverde haar destijds het Borns Bijtje op. “Maar”, bekent ze, “toen ik van de junioren overstapte naar de senioren had ik nooit het idee gehad dat ik zou halen wat ik nu heb bereikt.”

De ongekende progressie in haar prestaties dankt ze niet in de laatste plaats aan haar overstap naar Team IKO. “Die pakte erg goed uit. Binnen twee jaar heeft het diverse titels opgeleverd. Dat schrijf ik vooral toe aan een andere manier van trainen die me heel goed bevalt en waardoor ik ook mezelf beter heb leren kennen. Ik krijg er ook veel mentale hulp. Voor mezelf heb ik ondertussen een soort bubbel gecreëerd, waardoor dingen van buitenaf me niet zo snel meer uit mijn evenwicht brengen.”

Joy Beune beseft zich terdege dat een zwaluw geen zomer maakt en resultaten uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst. Aan haar zijn bespiegelingen over haar kansen bij de Olympische Winterspelen van 2026 niet besteed, hoewel ze nu al wordt getipt als een waarschijnlijke opvolgster van vedettes als Marianne Timmer, Ireen Wüst, Irene Schouten en niet te vergeten haar eigen vriend Kjeld Nuis.

Voor de gasten waren er gebakjes met daarop een foto van Joy Beun“Volgend jaar moet ik gewoon zorgen, dat ik voor de Winterspelen van 2026 in Milaan mijn startplaatsen verdien. Daar ben ik zeker mee bezig. Want hoe beter ik presteer, hoe groter de kans is dat ik ga. Mijn prestaties scheppen wel verwachtingen dat ik die klus ga klaren. Dat is op zich best lachen, maar je moet het allemaal nog wel eerst doen. Al geeft dit natuurlijk motivatie en ook vertrouwen dat het kan.”

Dank aan gezin
In de burgerzaal van het gemeentehuis werd Joy Beune ontvangen door burgemeester Jan Pierik.
In zijn openingswoord betrok hij onder anderen haar ouders Diane en Edwin, die een bloemetje in ontvangst mochten nemen. “Sporters die top presteren hebben zeer veel te danken aan het gezin, waarin zijn opgroeiden. Zonder hun steun en enthousiasme zou het voor onze kampioenen heel wat ingewikkelder zijn geweest. En met alle waardering, die we ook hebben voor onze goed georganiseerde verenigingen, de faciliterende gemeente en de koesterende en ondersteunende gezinnen, de kampioenen zelf moeten het waarmaken en leveren daarvoor ongekende inspanningen.”

Pierik vervolgde: “Ze accepteren een leven met zeer veel discipline en ontzeggingen, komen al op jonge leeftijd op mentale en psychische grenzen waar velen van ons zelden mee worden geconfronteerd. Ze moeten accepteren dat iedereen iets van hen vindt, op mooie momenten maar vooral ook als het even iets minder lekker gaat. Dan zijn de media en socials een hel. Ze leggen vaak een lange weg af, alvorens ze belanden bij de momenten van glorie. Maar als die momenten er dan zijn, is het meer dan terecht dat wij laten blijken hoeveel waardering wij hebben voor hun prestatie.”

En tot Joy Beune persoonlijk: “Met deze grote en feestelijke opkomst willen wij jou laten blijken hoeveel bewondering wij als gemeente en gemeenschap Borne hebben voor jouw prestaties. Wij zijn blij met jou als rolmodel voor onze jeugd en als inwoners lopen we apetrots rond met nog meer zelfvertrouwen, bijna alsof we zelf de prestaties hebben geleverDe burgervader overhandigde Joy Beune vervolgens een fraaie glazen trofee, in vooral het blauw en geel van Borne vervaardigd door lokaal kunstenares Marijke Kuiphuis, die een galerie in Ootmarsum bestiert.

Ook Vera Kroeze en twee jonge leden van de lokale schaats- en skeelervereniging, die vooral met veel jeugd aanwezig was, sprak Joy Beune met veel lovende woorden toe. De club stelde een mooi filmpje samen, waarin diverse leden hun bewondering voor de succesvolle schaatsster toonden.

Voor de bijeenkomst werd Joy Beune bij het gemeentehuis onder meer ook sfeervol verwelkomd door de T’is Ma Waj Went Band uit Zenderen (foto onder).

Tekst en foto’s Willem Pfeiffer