Naujienos

Pirmą kartą aktyviai dalyvavo Atminimo dienos renginiuose

Erstmals legte Rheines Bürgermeister Dr. Peter Lüttmann ein Blumengesteck am Mahnmal nieder.

Meras ir partnerių asociacija padeda gėlių prie paminklo savivaldybėje partnerėje Borne

Borne/Rheine. Anksčiau vokiečiams nebuvo leidžiama dalyvauti nacionaliniame žuvusiųjų minėjime gegužės 4 d. Nyderlanduose. Šią dieną buvo pagerbiami visi olandų vyrai ir moterys, kurie nuo Antrojo pasaulinio karo žuvo ne tik karo metu, bet ir taikos palaikymo operacijose. Žmonės norėjo pabūti tarp savęs.

Pastaraisiais metais padėtis pasikeitė: Gegužės 5 d. į šią šventę ir į “Išlaisvinimo dieną” kviečiamas ir Rheine miesto meras bei miesto susigiminiavimo asociacijos valdyba. Taip buvo ir praėjusį šeštadienį Borne.

Tai tikriausiai taip pat susiję su mirusiųjų pagerbimo išplitimu Nyderlanduose. Iš pradžių“de nationale dodenherdenking” buvo minimi tik Antrojo pasaulinio karo metu žuvę olandų kariai ir pasipriešinimo kovotojai. Bėgant metams buvo įtrauktos ir kitos grupės. Tai, pavyzdžiui, karinių operacijų Olandijos Indijoje ir Jungtinių Tautų taikos palaikymo operacijų, kuriose dalyvavo Nyderlandai, pavyzdžiui, Bosnijoje ir Afganistane, aukos.

Šeštadienį bendras minėjimas žengė dar vieną žingsnį: nors pastaraisiais metais svečiai iš Rheine buvo labiau “tylūs stebėtojai”, pirmą kartą jie aktyviai dalyvavo minėjimo ceremonijoje. Borne r mero Jano Pieriko ir “Stichting Comité 4 en 5 mei Borne”, atsakingo už atminimo dienų organizavimą, kvietimu Rheines meras Dr. Peteris Lüttmannas padėjo gėlių prie paminklo bendruomenės centre. Miestų partnerystės skatinimo asociacijos Rheine pirmininkas Reineris Wellmannas (Reiner Wellmann) kartu su Borne-Rheine partnerių komiteto pirmininku Gertjanu Rozendomu (Gertjan Rozendom) taip pat padėjo gėlių prie paminklo.

Partnerių asociacijų pirmininkai Gertjan Rozendom (kairėje) ir Reiner Wellmann taip pat pagerbė mirusiojo atminimą gėlių kompozicija.

Nedidelėse atminimo pamaldose senojoje AltBorne bažnyčioje Rheines merą ir Rheiner partnerystės komiteto narius asmeniškai pasveikino Borner meras. Savo kalboje meras Janas Pierikas taip pat atkreipė dėmesį į dabartinę situaciją Artimuosiuose Rytuose: “Pastaruoju metu mūsų šalyje atgimęs antisemitizmas taip pat susijęs su smurto sprogimu Artimuosiuose Rytuose. Su siaubu stebėjome spalio 7 d. “Hamas” įvykdytą teroristinį išpuolį. Ir mums kelia siaubą didelis civilių aukų skaičius Gazos ruože”.

Iš bažnyčios maršrutas vedė Borne gatvėmis, kurių namai buvo papuošti Olandijos vėliavomis iki pusės stiebo, į mitingą “Rheineplein”. Šimtai žmonių, tarp jų daug jaunimo, jau laukė “laidotuvių procesijos”, kuriai vadovavo būgnininkai.

20 val. vakaro galėjai tiesiog girdėti, kaip nukrito smeigtukas. Nes tada dvi minutes buvo tyla, skirta atminimui, ir tai buvo vienoda visoje šalyje.

Po vainikų padėjimo ceremonijos Bornenser pakvietė svečius iš Rheine į rotušę. Čia bendraudami su draugais jie vaišinosi kava ir skaniais korinthenstuten.

Ketvirtadienį vėl įvyks vienas iš daugelio dviejų savivaldybių partnerių susitikimų: Į miesto parke esančią “Europawiese” šventę Borne važiuos didelis autobusas, tad po bendro minėjimo jie taip pat vėl švęs kartu.