Naujienos

“Tai bus tikras papuošalas!”

Rheinenaujasis kultūros reikalų vadovas Janas-Christophas Tonigsas entuziastingai atsiliepė apie pastatą Münstermauer 27.

Rheine. “Labai džiaugiuosi, kaip jis bus panaudotas. Čia bus tikras perlas!” Rheines naujasis kultūros reikalų vadovas Janas-Christophas Tonigsas entuziastingai kalbėjo apie pastatą Münstermauer 27 ir daugybę jį supančių istorijų. Istorinio senamiesčio asociacijos Rheine (HAR) pirmininkas Dr. Peteris Rohlmannas ir architektas Christophas Achterkampas per vizitą surengė ekskursiją po istorinį perlą.

Daugelyje patalpų šiuo metu vis dar dirba amatininkai. Paskutinis spurtas, taip sakant, po beveik dvejus metus trukusių restauravimo ir remonto darbų. Daugelyje vietų jau galima pamatyti, kaip beveik 700 metų senumo pastatas, pastatytas ant dalies miesto sienos, atrodė skirtingais laikotarpiais.

Ar tai būtų statybos būdas su beržo tošies sienomis, ar smiltainio plytelės buvusiame gyvenamajame kambaryje, ar originalios rankomis dažytos Delfto plytelės, kurios “salone” tarnavo tik kaip šluostymo kraštas, ar originalūs seni 1850 m. langai. Tonigsas buvo dėkingas, kad galėjo iš arti susipažinti su namo istorija. Jį ypač sudomino HAR planai dalį pastato panaudoti tyrinėtojo arba miesto raštininko patalpoms.

Vadinamieji “mūriniai laiptai” – vienintelis Vokietijoje dar išlikęs mūrinio namo pavyzdys – taip pat sukėlė ne vieną šypseną, ypač kai ožkos buvo praktiškai varomos per butą ganytis į žemę priešais miesto sieną.

Peteris Rohlmannas taip pat atkreipė dėmesį į šiuolaikines technologijas, naudojamas istoriniam kontekstui lankytojams iliustruoti. Įvairiose pastato vietose bus įrengti QR kodai. Juos nuskenavus, daugybė įdomių detalių lankytojams bus paaiškintos jų išmaniuosiuose telefonuose. Kadangi dėl nedidelio pastato ploto jį galima aplankyti tik mažomis grupėmis, šiuos QR kodus bus galima rasti ir ant pastato nuotraukų interneto svetainėje.

Restauruoto pastato atidarymas planuojamas vasaros pabaigoje. Savo dalyvavimą jau patvirtino ŠRV statybos ministrė Ina Scharrenbach. Valdyba pirminę informaciją nariams pateiks balandžio 26 d. vyksiančiame visuotiniame susirinkime.

www.historische-altstadt-Rheine.deAntwortenWeiterleiten