Naujienos

Galbūt muzika galėtų išgelbėti pasaulį?

Kulturstaatsministerin Claudia Roth MdB und das mit der PRO MUSICA-Plakette geehrte Ensemble, das Blas-Orchester Rodde aus Rheine, vor der Stadthalle Rheine.

Kultūros valstybės ministrė Claudia Roth įteikė aukščiausius mėgėjų muzikos apdovanojimus Rheine

Rheine. “Galbūt muzika galėtų išgelbėti pasaulį?” Šį klausimą kultūros ministrė Claudia Roth MdB uždavė sekmadienį per “Zelter” ir “PRO MUSICA” apdovanojimų įteikimo ceremoniją Stadthalle. Daugiau kaip 500 svečių akivaizdoje C. Roth įteikė Zelterio plaketę chorams ir PRO MUSICA plaketę instrumentiniams ansambliams, kurią skyrė Federalinis prezidentas. Šis aukščiausias mėgėjų muzikavimo apdovanojimas kartu su Zolingeno jaunimo simfoninio orkestro, Wuppertaler Kurrende berniukų choro, akordeonų orkestro “Musica Viva” ir popchoro “Groophonik” pasirodymais tapo puikiu kovo 8-10 d. Rheine vykusių Chorų ir orkestrų muzikos dienų (TCOM) akcentu.

Zelterio ir PRO MUSICA plaketės kasmet įteikiamos muzikos organizacijoms, kurios ne mažiau kaip 100 metų ypatingai prisidėjo prie muzikavimo puoselėjimo. Šiemet pirmosios atminimo lentos ir sertifikatai buvo įteikti

Kasmet atminimo ženklais pagerbiama daugybė kolektyvų – 2024 m. iš viso bus 51 Zelterio atminimo ženklas ir 70 PRO MUSICA atminimo ženklų. Visų plaketėmis apdovanotų kolektyvų vardu visada rengiama pirmoji metų apdovanojimų ceremonija, vykstanti Chorų ir orkestrų muzikos dienų metu.

Savo kalboje kultūros valstybės ministrė Claudia Roth MdB paminėjo galimybę per muziką susitikti vieniems su kitais abipusėje pagarboje, atsižvelgiant į karą Ukrainoje ir karą Gazos ruože, kurį sukėlė teroristinis “Hamas” aktas. Pagerbdama atminimo ženklais apdovanotus kolektyvus, ji taip pat paminėjo didžiulę muzikinio darbo su jaunimu svarbą: “Jaunimo chorai ir orkestrai skatina bendruomeniškumą, perteikia demokratines vertybes ir, taip, taip pat atvirumą kitam, tam, kas dar niekada nebuvo girdėta ar matyta. Muzikinis ugdymas sudaro pagrindą viskam, ką šį savaitgalį galėjote patirti Chorų ir orkestrų dienose ir ką mes visi taip vertiname turtingoje mėgėjų muzikos scenoje Vokietijoje: jos absoliučiai nepakeičiamas indėlis į mūsų visuomenę.” Kartu su atminimo lentomis išreiškusi savo dėkingumą, ji paragino įsipareigoti išsaugoti šią tradiciją ir jos indėlį į mūsų visuomenę, kad “išgelbėtume pasaulį – jei ne tiesiogiai, tai bent padarytume jį taikesnį ir civilizuotesnį”.

Sveikinimo kalboje BMCO prezidentas Benjaminas Strasseris (Benjamin Strasser MdB) įvertino ansamblio narių, kurie garbingai, greta darbo ar mokyklos, gyvena muzika, todėl ir šis festivalis tapo įmanomas, nuopelnus: “Plaketės reiškia nuolatinį įsitraukimą į mūsų tradiciją, naujus meninius procesus šiandien ir dabar. Daugiau nei 100 000 muzikos klubų ir ansamblių – ir kasdien surengdami 1400 tokių koncertų – žmonės dirba prieš socialinę atskirtį mūsų šalyje. Dar daugiau, mėgėjų muzika teikia paramą, ypač struktūriškai silpnuose regionuose, kur beveik nieko kito nėra. Todėl mėgėjų muzika savo platumu visada yra stiprios mūsų pilietinės visuomenės išraiška ir lemiamai prisideda prie pagrindinių kultūros paslaugų teikimo visoje šalyje Vokietijoje. Muzikos draugijos šiandien mums reikalingos labiau nei bet kada anksčiau: jos yra mūsų demokratijos pagrindas, kurį turime ir toliau stiprinti.”

Dr. Peteris Lüttmannas, Rheine miesto meras , padėkojo daugybei žmonių, dalyvavusių Chorų ir orkestrų muzikos dienose: “Šį savaitgalį pradžiuginote daugybę mūsų miesto žmonių. Patyrėme, kaip stipriai mus jaudina muzika. Ji suartina žmones ir suteikia galimybę šviestis. Tačiau muzika gali pavykti tik tada, jei klausysimės vieni kitų.” Kitos Chorinės ir orkestrinės muzikos dienos vyks Ravensburge (BW) 2025 m. kovo 28-30 d. Tuomet Aukštutinės Švabijos širdyje esantis miestelis taps nacionaline mėgėjų muzikos sostine. Ansamblių paraiškos bus priimamos nuo 2024 m. balandžio mėn.

Šaltinis https://bundesmusikverband.de