Naujienos

Ar BRICS(+) grupė keičia pasaulinę pasaulio tvarką?

Saugumo politikos draugijos paskaita Dionizijos gimnazijoje

Kai kurie skaitytojai nežino, ką reiškia raidės BRICS(+). Šios raidės reiškia grupę naujai industrializuotų šalių, kurios 2011 m. susibūrė į BRICS grupę: Brazilija, Rusija, Indija, Kinija ir Pietų Afrika. Simbolis “+” reiškia šios grupės plėtrą. 2024 m. sausio 1 d. prie BRICS grupės prisijungė Egiptas, Etiopija, Iranas, Saudo Arabija ir Jungtiniai Arabų Emyratai.

Apskritai ši grupė laiko save alternatyva vakarietiškai pasaulio ekonominei tvarkai. Jos kartu įkūrė savo BRICS plėtros banką kaip Pasaulio banko ir Tarptautinio valiutos fondo papildymą ar net alternatyvą – šis žingsnis Europoje liko beveik nepastebėtas. JAV dolerio, kaip pagrindinės pasaulio mokėjimo priemonės, viršenybė taip pat turi būti susilpninta.

BRICS(+) šalių bendrosios nacionalinės pajamos yra didesnės už G7 šalių bendrąsias nacionalines pajamas. BRICS(+) šalyse gyvena apie 3,7 mlrd. žmonių, todėl jos sudaro 41 % pasaulio gyventojų. Beveik pusė pasaulio dujų atsargų ir maždaug trečdalis naftos atsargų priklauso BRICS(+) valstybėms.

Dalis BRICS(+) valstybių iš esmės atsargiai arba kritiškai vertino Vakarų poziciją dėl karo Ukrainoje. Kai kurios BRICS(+) valstybės, ypač Kinija ir Rusija, vis dažniau prisistato kaip ankstesnės Vakarų ir JAV politinės konsteliacijos priešingybė ir taip bando įgyti didesnį svorį ir pripažinimą pasaulinėje politikoje.

Kokių pasekmių pasaulinei pasaulio ir ekonominei tvarkai turės BRICS(+) organizacija? Kokį poveikį turės šie pasaulinės galios pokyčiai? Ar atsiras nauja pasaulio tvarka, kurios nebus galima suderinti su mūsų demokratijos, žmogaus teisių ir laisvės vertybėmis?

Dr. Prys-Hansen komentuos šiuos ir kitus klausimus. Ji studijavo politikos mokslus, specializuodamasi tarptautinių santykių, viešosios teisės ir ekonomikos srityse Tiubingeno ir Upsalos universitetuose (Švedija), o daktaro laipsnį įgijo Oksfordo universitete. 2004-2010 m. ji dirbo vizituojančia tyrėja Ciuriche (CH), Naujajame Delyje (IND), Johanesburge (SA) ir kt. Nuo 2010 m. iki 2020 m. ji dirbo įvairiose pareigose Vokietijos globalių ir teritorinių studijų institute (GIGA) Hamburge, kur nuo 2020 m. vadovauja mokslinių tyrimų krypčiai “Globalios tvarkos ir užsienio politika”.

Paskaita prasideda 2024 m. kovo 12 d., ketvirtadienį, 19.00 val. gimnazijos “Dionysianum” forume. Įėjimas nemokamas.